Håller inte barnens fötter torra

Håller inte barnens fötter torra

Populära gummistövlar för barn läcker. Flera åldras dessutom fort och kan spricka. Det visar Testfaktas stora laboratorietest av gummistövlar.

Laboratorietest
Mikael Bergling Publicerad: 20 aug, 2007
Läs senare


Det rikliga regnandet i sommar har gjort att det sålts fler gummistövlar än på mycket länge. Men även betydligt torrare år är gummistövlar ett av barnens viktigaste skodon – enkla att ta på sig, slittåliga, bekväma och, i de flesta fall, vattentäta. Under senare år har de också blivit allt trendigare och säljs i dag i alla möjliga färger och modeller.
För att ta reda hur pass bra några vanliga märken är har Testfakta undersökt tio vanliga gummistövlar för barn i olika prisnivåer.
Industriforskningsinstitutet IFP Research i Mölndal utanför Göteborg har svarat för de praktiska testerna och bland annat undersökt stövlarnas vattentäthet, kvalitet, komfort och konstruktion.
    Ett av de viktigaste testmomenten har gällt kontroll av om stövlarna läcker eller inte, en väsentlig egenskap när det gäller just gummistövlar.
Vattentätheten undersöktes genom att stövlarna fick stå i ett bad med 20 gradigt vatten i 24 timmar. Alla utom två - Polarn o Pyret och Vincent – höll tätt.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett par av de testade stövlarna läcker. Det är heller inte så att de bara tar in lite fukt, utan de läcker ordentligt. För gummistövlar är det a och o att de håller tätt. Annars är de ju helt värdelösa, säger textilingenjör Ann Stare vid IFP Research som svarat för undersökningen.
Av de testade stövlarna var Coops och Tretorns modell JR stabilast och gav bäst stöd åt foten. I botten hamnade stövlarna från Skopunkten, Viking samt Vincent.
    En lite högre klack i kombination med en styv sula ger ett bra stöd åt foten. En för mjuk sula ger ett dåligt stöd.
– Vissa av stövlarna är rejäla, stabila och har klack, medan andra är väldigt platta och veka. Speciellt för barn är det viktigt att de har stöd i hålfoten. Stövlar som är platta och mjuka ger inget stöd, säger Ann Stare.
Experterna vid IFP Research har också bedömt stövlarnas konstruktion utifrån sulans tjocklek, stövelskaftets höjd, vikt, klackhöjd samt hålfotsuppbyggnad.
    För att bedöma stövlarnas åldringsbeständighet undersöktes eventuell sprickbildning i gummits ytterskikt efter att prover från stövlarna legat i en 70 grader varm ugn med cirkulerande luft i nästan tolv dagar.
– Det motsvarar i verkligheten ungefär ett halvårs användning, säger Ann Stare.
Hälften av de testade stövlarna klarade inte åldringsprovet utan fick sprickor.
– Ofta hinner inte barn slita ut sina stövlar. Men det kan ändå vara viktigt att stöveln håller länge, till exempel om ett syskon ska överta stöveln när den som haft den först fått för stora fötter.
Vad har ni använt för testmetoder?
– Det är beprövade och säkrade metoder. För att det ska bli korrekta resultat använder vi dessutom oss alltid av kontrollerad utrustning.
Av de testade stövlarna fick stövlarna från Tretorn och Nokian bäst sammanlagt resultat. Det är stövlar med bra komfort som inte läcker och som klarade åldringsprovet utan sprickbildning.
Sist hamnade Vincent och Polarn o Pyrets stövlar.

Fakta

Samtliga stövlar har testats i storlek 32 eller 33 med undantag för stöveln från Polarna o Pyret som var i storlek 25, vilket gör det svårt att jämföra testresultat från alla delmoment för denna stövel med övrigas.

Testinstitutet IFP Research i Mölndal utanför Göteborg har svarat för de praktiska testerna. Institutet ingår i koncernen Swerea AB som ägs gemensamt av näringslivet och svenska staten.
Testet omfattar momenten vattentäthet, gummits kvalitet (åldringsbeständighet), sulans vrid- och böjstyvhet och stövlarnas konstruktion.
Resultaten från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst.
I totalbetyget har stövlarnas vattentäthet och gummits kvalitet (åldringsbeständighet) viktats med 50 procent och stövlarnas stabilitet och förmåga att ge stöd åt foten med 50 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.