För att ta reda hur pass bra några vanliga märken är har Testfakta undersökt tio vanliga gummistövlar för barn i olika prisnivåer.
Industriforskningsinstitutet IFP Research i Mölndal utanför Göteborg har svarat för de praktiska testerna och bland annat undersökt stövlarnas vattentäthet, kvalitet, komfort och konstruktion.
Ett av de viktigaste testmomenten har gällt kontroll av om stövlarna läcker eller inte, en väsentlig egenskap när det gäller just gummistövlar.
Vattentätheten undersöktes genom att stövlarna fick stå i ett bad med 20 gradigt vatten i 24 timmar. Alla utom två - Polarn o Pyret och Vincent – höll tätt.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett par av de testade stövlarna läcker. Det är heller inte så att de bara tar in lite fukt, utan de läcker ordentligt. För gummistövlar är det a och o att de håller tätt. Annars är de ju helt värdelösa, säger textilingenjör Ann Stare vid IFP Research som svarat för undersökningen.
Av de testade stövlarna var Coops och Tretorns modell JR stabilast och gav bäst stöd åt foten. I botten hamnade stövlarna från Skopunkten, Viking samt Vincent.
En lite högre klack i kombination med en styv sula ger ett bra stöd åt foten. En för mjuk sula ger ett dåligt stöd.
– Vissa av stövlarna är rejäla, stabila och har klack, medan andra är väldigt platta och veka. Speciellt för barn är det viktigt att de har stöd i hålfoten. Stövlar som är platta och mjuka ger inget stöd, säger Ann Stare.
Experterna vid IFP Research har också bedömt stövlarnas konstruktion utifrån sulans tjocklek, stövelskaftets höjd, vikt, klackhöjd samt hålfotsuppbyggnad.
För att bedöma stövlarnas åldringsbeständighet undersöktes eventuell sprickbildning i gummits ytterskikt efter att prover från stövlarna legat i en 70 grader varm ugn med cirkulerande luft i nästan tolv dagar.
– Det motsvarar i verkligheten ungefär ett halvårs användning, säger Ann Stare.
Hälften av de testade stövlarna klarade inte åldringsprovet utan fick sprickor.
– Ofta hinner inte barn slita ut sina stövlar. Men det kan ändå vara viktigt att stöveln håller länge, till exempel om ett syskon ska överta stöveln när den som haft den först fått för stora fötter.
Vad har ni använt för testmetoder?
– Det är beprövade och säkrade metoder. För att det ska bli korrekta resultat använder vi dessutom oss alltid av kontrollerad utrustning.
Av de testade stövlarna fick stövlarna från Tretorn och Nokian bäst sammanlagt resultat. Det är stövlar med bra komfort som inte läcker och som klarade åldringsprovet utan sprickbildning.
Sist hamnade Vincent och Polarn o Pyrets stövlar.
När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.