Det gäller att titta på detaljerna när du väljer borrskruvdragare. Laddtid, batteriets storlek och maskinens styrka och inställningsmöjligheter är alla saker som spelar roll för slutresultatet. Den maskin som lyckas få ihop alla delarna bäst är testets dyraste maskin från Makita.
– Den är väldigt välbalanserad och skön att jobba med. Även om batterikapaciteten är lite lägre är laddtiden väldigt snabb, säger Stefan Olsson, provningsledare på Svensk Maskinprovning i Alnarp som utfört testet.
Just laddtiden skiljer sig extremt mycket åt mellan de testade modellerna, vilket till viss del kan förklaras med batteriernas kapacitet. Medan Makitas batteri bara behöver en halvtimme i väggen kräver flera laddare runt 90 minuter och Meec från Jula upp till fem timmar.
– Flera timmars laddtid är oacceptabelt. Jag kan tycka att cirka 60 minuter är ett rimligt krav, säger Stefan Olsson.
Testet visar också att det inte alltid går att lita på de laddtider som tillverkarna själva anger. Den laddare som Ryobi skickar med deklarerar 60 minuters laddtid, men i testet behövdes 90 minuter för att få batteriet fulladdat.
Samtidigt skickar Ryobi, liksom Makita och Einhell, med extrabatterier vilket är en fördel jämfört med övriga i testet. Då kan man alltid ha ett batteri på laddning och slipper vänta.
Bortsett från de långa laddtiderna gör ändå de flesta modellerna i jämförelsen ett hyfsat jobb som både skruvdragare och borrmaskiner. Ett prisvärt exempel är Cotech från Clas Ohlson för 900 kronor som inte gör bort sig i någon del.
Black & Decker är däremot inte det bästa valet om det är borrfunktionen man är ute efter. Till skillnad från övriga maskiner har den inte två växlar utan endast ett läge för borrning och ett för skruvdragning.
– Den kommer inte alls upp i samma varvtal som övriga maskiner när den är i borrläget vilket gör det mycket svårare att borra i till exempel trä, säger Stefan Olsson.
Black & Decker-maskinen sticker också ut med sin särskilda ”Autosense”-teknik som enligt bruksanvisningen ”hjälper till att dra skruvarna exakt och utan ansträngning”. Stefan Olsson tycker att själva idén med att automatisera de olika momenten är bra, men är inte helt nöjd med hur det fungerar i praktiken.
– För mindre projekt eller projekt där du måste ändra inställningarna ofta kan det här vara till stor hjälp. Men jag skulle inte vilja skruva upp en hel gipsvägg med den. När maskinen går in i autosense-läget jobbar den väldigt ryckigt vilket gör att du får små vridningar i handleden som kan kännas obehagliga efter ett tag.
Sämst betyg på själva skruvdragningen får Einhell-maskinen. Även här handlar det om för låga varvtal.
– Vid skruvdragning vill man ha lite lägre varvtal, men inte för låga. De flesta maskiner ligger runt 400 varv per minut vilket är lagom. Einhell däremot snurrar inte mer än 330 varv vilket gör att skruvdragningen går lite väl långsamt, säger Stefan Olsson.