Klen klippkraft med batteridrivna grästrimmers

Klen klippkraft med batteridrivna grästrimmers

Testfakta har testat sju grästrimmers för att se vilken som klarar jobbet bäst.
En grästrimmer kan vara utrustad med enkel eller dubbel trimmertråd – eller kniv.. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Med batteridrift går det inte att trimma gräskanterna särskilt länge – 10 minuter i sämsta fall. Testfakta har testat sju grästrimmers för att se vilken som klarar jobbet bäst. 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 2 Jul, 2017
Läs senare

En sak är säker: grannarna kommer bli gladare om din nästa trimmer blir batteridriven. För maskinerna är inte bara betydlig tystare, de är också mer kortlivade. Det visar ett test av sju batteridrivna grästrimmers som det tyska laboratoriet SLG gjort på uppdrag av Testfakta.

På labbets gräsmattor testades hur länge och hur mycket maskinerna med en prislapp upp till 1600 kronor klarar av att klippa i både högt och normalhögt gräs, innan batterierna måste laddas.

Längst orkade Gardenas trimmer, som klarar att klippa i 25 minuter i genomsnitt - att jämföra med maskinen från Bosch som måste laddas redan efter dryga tio minuter. Det tycker testledaren Andreas Müller är väl kort:

- De här maskinerna är visserligen inte avsedda för att klippa större ytor, men på tio minuter är det inte säkert att du ens klarar att trimma gräskanterna i en liten trädgård.

[PDF]

Tanken är att trimmern ska klippa allt det gräs som inte gräsklipparen kommer åt – därför bedömde labbet hur bra maskinerna klarar att klippa i sluttningar, intill staket, träd och buskar och slutligen att vertikalskära intill stenläggning. Något som maskinen från Jula klarar extra bra tack vare sitt stödhjul.

Alla maskiner i testet är så kallade plattformsmaskiner. Det innebär att man kan dela batteri och laddare med andra 18-voltsmaskiner av samma märke. Och ett extra batteri kan komma väl till pass då flera av batterierna tar lång tid på sig att ladda. Värst är Black and Deckers, som tar nära fem timmar att ladda, att jämföra med Ryobi, som laddas fullt på bara 50 minuter, trots att batteriet är större.

- Det är stora skillnader på laddarna som följer med vid köp. Några tillverkare skickar med enkla laddare som stoppas direkt i väggkontakten. De är billigare men laddar batterierna mycket långsammare än en riktig laddstation.

Extra tråd och knivar kostar pengar och är absolut något att ta med i kalkylen när man väljer trimmer. För i takt med att trädgården ansas, så slits knivar och trimmersnöre ner. De flesta maskiner har ett trimmerskydd, men detta till trots förbrukar trimrarna en del tråd. Och har man mycket sten i trädgården är det stor risk att knivarna tar mycket stryk, menar Andreas Müller.

En trimmer är ingen komplex maskin menar Andreas Müller, som inte ser några enorma skillnader i prestanda mellan produkterna, vare sig de klipper med knivar eller trimmertråd. 

Däremot är de olika lätta och sköna att jobba med. Sämst betyg för ergonomi och hantering får trimmer från Bosch, tätt följd av Jula och Clas Ohlson. De har bland annat gjort det onödigt svårt för användaren att byta knivar eller tråd, anser Andreas Müller. Clas Ohlsons och Julas maskiner har dessutom för små handtag, även om de kan vara ett bra val för någon med små händer menar Andreas Müller.

– Det allra bästa är om man kan ta sig till en butik och prova maskinerna. Det är viktigt att de passar i längd och att handtag och reglage känns bra.

Bäst i test blev Ryobis trimmer. Den klarar alla klippmoment bra och laddar batteriet snabbast.

 

Fakta om testet

SLG har på uppdrag av Testfakta provat sju batteridrivna grästrimmers med pris upp till 1600 kronor inklusive batteri och laddare. All grästrimmers var avsedda för trimning av växtlighet där gräsklipparen inte kommer åt.  Fyra av maskinerna använder trimmersnöre, tre av dem klipper med knivar. Alla modellerna är på 18 volt.

Labbet testade följande:

Prestanda

Labbet mätte hur effektivt maskinerna klipper.  I de fall maskinernas klippdiameter går att ställa in, så användes den bredaste klippdiametern. Mätningarna gjordes både på högt och normalhögt gräs. 

Labbet klippte med maskinerna längs staket, under träd och buskar, i sluttningar och på flackare partier samt kantklippte längs med stenläggning. Resultaten betygsattes på en skala mellan 1 och 5.

Batteri och laddare

Labbet mätte hur väl batteriernas kapacitet stämmer mot vad de deklarerar och hur lång tid det tar att ladda dem fullt.

Labbet mätte också hur lång drifttid maskinerna har när det arbetar både i högt och i normalhögt gräs.

Ergonomi och hantering

Labbet bedömde hur maskinerna var att montera, justera, klippa med, byta trimmertråd eller knivar på, samt rengöra.

Labbet bedömde också maskinernas ljudnivå, vikt och balans på en skala mellan 1 och 5.

Testade produkter:

Ryobi OLT 1832, Gardol Gardol Gate, Jula Meec, Clas Ohlson Grästrimmer Cocraft LXC, Gardena EasyCut Li 18/23R, Bosch Universal Grasscut 18-260, Black & Decker GLC1823L20-QW

 

 

 

Tips från labbet om du tänker köpa batteridriven trimmer

- Gå till en butik där du har möjlighet att provhålla i trimmern innan du köper. Känn efter så den passar dig i utformning och storlek.

- Tänk över om du ska välja en trimmer som klipper med snöre eller knivar. Om du ska trimma mycket intill kantsten så är snöre bättre eftersom knivarna förbrukas snabbt om de slår i sten.

- Om du redan äger en batteridriven maskin vars batteri och laddare går att använda på flera produkter, så kan det vara värt att undersöka om samma märke har en trimmer som passar dig. Då kan du kanske köpa bara maskinen, utan batteri och laddare, till ett betydligt lägre pris.

- Ta reda på vad till exempel extra knivar och trimmersnöre till maskinen kostar. Det kan vara stora prisskillnader. 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.