Fjolåret var året då surfplattan slog igenom på allvar. Det såldes 1,1 miljoner exemplar i Sverige under 2013 vilket är en ökning med nästan 50 procent från året innan. Även utbudet av surfplattor blir allt större. Men vad skiljer egentligen en platta för 2 000 kronor mot en för 6 000 kronor? För att ta reda på det skickade Testfakta in nio modeller i olika prisklasser till laboratoriet Intertek i England.
Enligt testledare Roy Brooker visar testet att du får vad du betalar för. De dyrare plattorna är bättre på det mesta.
– De är snabbare, smidigare och mer kraftfulla vilket gör dem bättre på att klara mer komplexa uppgifter som att spela upp film i HD eller spel med avancerad grafik. Det är även tydliga skillnader vad det gäller kvaliteten på skärmar och kameror, säger han.
Exempelvis mätte laboratoriet tiden det tar för surfplattorna att ladda tre riktigt tunga hemsidor. De snabbaste klarade detta på drygt 20 sekunder medan testets sämsta platta från Acer krävde hela 72 sekunder.
[PDF]
Bäst i test är Ipad Air från Apple, tätt följd av Samsung och den Windowsbaserade plattan från Microsoft på delad andraplats. Ändå är Roy Brooker lite tveksam till Microsoft Surface 2. Den kommer med ett löstagbart tangentbord och stativ och det går att köra vanliga pc-program som Word och Excel.
– Den är mer en blandning av surfplatta och en bärbar dator och är förhållandevis tung. Dessutom passar Windows sämre i mindre skärmar – knapparna i meny- och aktivitetsfälten är väldigt små och det är inte lätt att göra rätt val i rullgardinsmenyer.
– Samtidigt presterar Microsoft väldigt bra och skärm och kamera håller hög kvalitet. Därför får den också bra betyg i testet, säger han.
Ett annat problem är tillgången på applikationer. Precis som övriga system kräver Microsoft specialanpassade appar som du installerar från Microsofts appbutik Windows Store. Och i jämförelse med Apple och Android är utbudet skralt.
– Det här är ett ganska nytt koncept och utbudet av appar för Windows kommer säkert att öka. Men i dagsläget är detta kanske inte förstavalet för en konsument som bara vill ha en surfplatta, säger han.
En annan platta som sticker ut är den Sony Xperia Tablet Z. Plattan har bra skärm och kamera och är hyfsat snabb. Det stora problemet är batteritiden. Sony lovar att man kan titta på film i upp till nästan tio timmar utan att behöva stoppa in kontakten. Men testet visar något helt annat. Här simulerade laboratoriet först två timmars vanligt internetsurfande och därefter kördes en film till dess att batteriet tog slut. Sony klarade bara 5 timmar och 20 minuter vilket är klart sämst av alla i testet och nästan halva tiden mot deklarerat.
– Det var så pass förvånande att vi gjorde om testet. Men det blev samma resultat, säger Roy Brooker.
Även Lenovo har bara hälften så lång batteritid som man utlovar. Den faktiska tiden var ändå bland de bästa i testet tillsammans med Apple och Microsoft.
Även om testet visar på stora skillnader i prestanda mellan dyra och billigare modeller tycker Roy Brooker att man som konsument ska se över sina behov innan man slår till.
– För mer basala saker som surfing, enklare spel och film klarar man sig bra med de flesta surfplattorna i testet, säger han.