Josefina Kihlström, som utbildar ledare på gymkedjan Friskis & Svettis, vet hur viktigt det är med en bra bh under träningskläderna. Särskilt kvinnor med lite större byst behöver ett ordentligt stöd för att inte skada ligamenten i brösten eller få ont i rygg och nacke. Dessutom får man en allmänt skönare träningsupplevelse.
– Det är extra viktigt om du springer eller går på pass med mycket hopp. Håller man på med lugnare träning som yoga kan det räcka med en enklare modell av sport-bh som kanske inte sitter lika tight.
Vilken sport-bh ska du köpa då? Ja, precis som med skor är komforten nummer ett – sitter den inte skönt blir träningen lidande. Enligt Josefina Kihlström bör man prova flera olika modeller innan man bestämmer sig och helst ha dem på sig en stund i provrummet.
– Bh:n ska sitta ganska tight, men samtidigt får den inte göra ont, skava eller ge röda märken. Var därför noga med att känna av detaljer som knäppen, lappar och sömmar. Testa gärna att hoppa lite och känn efter att bh:n sitter bra och ger bra stöd, säger hon.
TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET
I testfaktas jämförelse blev också panelens omdömen kring passform och komfort avgörande för slutresultatet. Testvinnaren Casall har inte bäst materialegenskaper. Däremot sitter den överlägset skönast, enligt panelen. Den har inga sömmar som skaver, axelbanden sitter skönt och bh:n ger bra stöd under träningspasset.
Minst skön att använda, enligt panelen är Stadiums bh Soc. Den är trång att komma in i och klämmer på ett obehagligt sätt. Samtidigt töjs den ut snabbt och ger dåligt stöd under träningen. Panelens omdömen understryks här av laboratoriets mätningar. Om en sport-bh är allt för elastisk minskar det stödet över bysten.
– Soc töjer sig klart mest av alla i testet. Att den dessutom har längst axelband gör att den riskerar att ge mindre stöd än övriga, säger Simonetta Granello, testledare på Swerea IVF som utfört mätningarna åt Testfakta.
Det är också viktigt att materialet går tillbaka och inte får bestående töjningar efter träningspasset. Annars riskerar bh:n som sitter perfekt första gången du använder den att bli allt större och slappare ju mer du använder den och därmed få försämrat stöd. Även här är Soc sämst, men inte heller Champion och Casall går tillbaka ordentligt.
– De återgår inte lika mycket till ursprungsmåttet som övriga och riskerar alltså att inte sitta lika hårt som första gången du använder dem, säger Simonetta Granello.
Sport-bh:er som töjer ut sig och får försämrat stöd är ett vanligt problem, enligt Josefina Kihlström på Friskis och Svettis. Därför kan det vara en fördel reglerbara knäppningar i ryggen och att det går att dra åt axelbanden. I Testfaktas test är det bara Nike som har dessa funktioner.
– Om det går att dra åt på olika ställen så kan man behålla stödet även om bh:n töjer sig. Samtidigt kan den här typen av knäppningar skava och göra ont på vissa som använder dem. Här får man testa sig fram, säger Josefina Kihlström.
Just axelbanden hos Nike var också något som panelen anmärkte på. Men det handlar främst om att banden känns som att de ska glida av under träningen. Medan övriga märken i testet har brottarrygg påminner Nike mer om en vanlig BH med tunna axelband och knäppe där bak.
Laboratoriet mätte även hur bra bh:arna är på att andas och leda bort svett. Här var testets billigaste bh från H&M bäst, medan Soc och Stay in Place får sämre betyg.
– Det är viktigt att bh:n andas och får bort svetten från huden för att undvika att bli blöt och kall. Särskilt om man tränar ute, säger Josefina Kihlström.