18
Stor smakvariation bland färdig bearnaise Laboratorietest
Bearnaisesås är en av våra mest älskade såser, inte minst nu i sommartid när grillarna tas fram i de svenska trädgårdarna. Sauce Béarnaise är en klassiker även i det franska köket och betyder helt enkelt sås från Béarn. I den franska regionen ges såsen traditionellt smak av schalo
Äkta honung var sockerdopad Laboratorietest
En tesked honung i teet på morgonen är en vardaglig rutin för många. Honung blir också en allt vanligare ingrediens i matlagningen i takt med att vi hämtar inspiration från andra länder där honung används i stället för socker.
Utb
Byggmax Wiksbo Plantjord Eko Laboratorietest
Odlingsjorden genomgår ett standardiserad testupplägg (se länken nedan) med fokus på jordens odlingsegenskaper. Tre typer av grödor (Sallad, rödbeta och tagetes) odlas från frö till planta under sammanlagt 8 veckor. Plantornas tillväxt dokumenteras löpande under testperioden och slutres
Varsågoda – här är framtidens mat
Att vi behöver ändra våra kostvanor och äta mindre kött för att klara framtidens livsmedelsförsörjning är de flesta experter överens om. Men vad ska vi äta i stället? Testfakta har tittat på några av förslagen.
Frysta grönsaker lika nyttiga som färska
Råa grönsaker är inte alltid nyttigare än tillagadeLåt inte ketchupbråket förstöra middagen. Visst, den innehåller en del socker. Men ketchup ger också fem gånger så mycket av antioxidanten lykopen som färska tomater. Det beror på att lykopen och andra karotenoi
Stafylokocker i mer än varannan påsSallad Laboratorietest
Färdiga Salladsmixar på påse har blivit allt populärare. Men denna genväg är inte riskfri, visar Testfaktas analys. Sju av tio undersökta Sallader innehåller nämligen stafylokocker och Bacillus cereus – två elaka typer av bakterier som kan leda ti
Så förvarar du grönsakerna bäst
Att kött och mjölkprodukter ska förvaras i kylskåp känner alla till. Men hur är det egentligen med frukt och grönt?Ja, det skiljer sig lite från livsmedel till livsmedel. Vissa mår bäst av att förvaras i löst knuten påse i kylskåpet för att
Så klarar du rötmånaden utan svinn
Så här års svämmar grönsaksavdelningar och torgstånd över av färska och solmogna frukter och grönsaker. En välbehövlig paus från resten av årets smaklösa utbud. Samtidigt går vi nu in i rötmånaden där värme och luftfuktigheten skyndar på förruttnelsen av
Så räddar du maten
· Kyla är viktigt. Försök hålla maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med kylväska med frysklampar när du handlar.· Se till att kylvaror kommer in i kylskåpet direkt när du kommer hem. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i
Liten risk att smittas av ehec i Sverige
De svenskar som drabbats hittills har alla en koppling till resor i Tyskland. Livsmedelsverket råder personer som befinner sig i norra Tyskland att följa de lokala myndigheternas rekommendationer samt att undvika råa tomater, gurkor och Sallad. För grönsaker i andra delar
Fakta om testet
Hamburgarna i urvalet är de minsta hamburgarna från respektive kedja.Prover på de olika hamburgertyperna har inhandlats i Stockholmsregionen den 1 oktober 2008. Två hamburgare av varje fabrikat har inhandlats på tre olika försäljningsställen.Samtliga hamburgare h
Därför äter vi färdigmat
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/9/17/17292.jpg"/>Felix fullkornspasta, ett exempel på
Fem salmonellalarm på två månader
30 juli: Ica larmar om salmonella i färdigförpackad Sallad21 augusti: Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet utreder två utbrott av salmonella, troligen orsakade av babyspenat och alfalfagroddar.31 augusti: Coop larmar om salmonella i färs
Salmonella i ICA:s Sallad
ICA drar tillbaka sina egna färdigskurna bladSallader efter att provsvar visat på förekomst av salmonella. Det gäller ICA:s provencalska Sallad med utgångsdatum sjunde augusti och i andalusiska Salladen med utgångsdatum fjärde augusti. P
Akta magen under rötmånaden
Sara, Margareta, Johanna... Fruntimmersveckan börjar snart och med den inleds rötmånaden, enligt gammal tro i Bondepraktikan. Från slutet av juli och ungefär en månad framåt bör man vara extra vaksam med både mat och mage. Varm och fuktig luft gör att bakterier stortr
Så grillar du säkert
Grilla över glöd och inte över öppen låga. Använd ved eller grillkol, gärna kvalitetsmärkt, så att du kan se att den är tillverkad av lämpliga råvaror. Använd inte kottar eller impregnerat virke. Se till
Sibyllas kostcirkel går inte hem hos Jonny
– Jag tycker att det är fel att kränka hel grupp av människor. Annonsen har en negativ klang, den säger att alla som heter Jonny eller Ronny är raggare och puckon som inte begriper sig på kostcirkeln, tycker Jonny, som bor i Helsingborg.Han är femtiotalist, och pr
Förvara rätt - hela listan
Avocado
Avokados förvaras med fördel i rumstemperatur. Särskilt omogna får absolut inte förvaras i kylskåp eftersom det hindrar frukten från att mogna och ger den mörka fläckar.
Avokadon producerar my