ICA drar tillbaka sina egna färdigskurna bladsallader efter att provsvar visat på förekomst av salmonella. Det gäller ICA:s provencalska sallad med utgångsdatum sjunde augusti och i andalusiska salladen med utgångsdatum fjärde augusti.
På ICA:s hemsida beklagar företaget det inträffade och ber de kunder som köpt någon av de två salladerna att återlämna varan till butiken.
ICA:s kvalitetschef Lena Sparring säger till Testfakta.se att tillverkaren upptäckt salmonella vid egen kontroll, och att smittan hittats i den danskodlade mizunasalladen som ingår i andalusiska blandningen.
Produkterna har distribuerats i hela landet och alla butiker har uppmanats stoppa försäljningen av de två salladstyperna.
Hur mycket sallad handlar det om?
-Det är drygt åtta salladspåsar i en kartong och av 146 lådor andalusisk sallad har vi stoppat hälften. Av 1042 lådor provencalsk sallad har 800 stoppats, resten är distribuerad till våra butiker och vi har ingen exakt uppgift på hur många som sålts till kund.
Smittan upptäcktes i den osköljda salladen. Mats Lindblad är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Han betonar vikten av att skölja salladen noggrannt.
-Även om man inte tar död på smittan helt och hållet så minimerar man risken att få i sig bakterierna.
Hur vet man att man är smittad?
-Man kan bära på smittan utan att må dåligt, men kräkningar och diarré är de dominerande symptomen.
Hur gör man om man misstänker smitta?
-Känner man sig dålig och är orolig ska man kontakta läkare. Även om det är plågsamt så går salmonella normalt över av sig självt på ett par tre dagar. Oftast räcker med att dricka mycket vatten.
