Sara, Margareta, Johanna... Fruntimmersveckan börjar snart och med den inleds rötmånaden, enligt gammal tro i Bondepraktikan. Från slutet av juli och ungefär en månad framåt bör man vara extra vaksam med både mat och mage. Varm och fuktig luft gör att bakterier stortrivs. Maten håller inte lika länge som den brukar och är man oförsiktig kan bakterierna leta sig in i kroppen också.
– Tänk på att tvätta händerna innan du lagar mat eller ska äta. Håll maten kall och låt den inte stå framme längre nödvändigt, säger Marianne Boysen, enhetschef för mikrobiologiska enheten vid Livsmedelsverket.
Tvätta händerna hör till vardagsrutinerna och är självklart för de flesta. Tipsen för att undvika magsjuka är enkla och känns igen, men tål att upprepas. Kyla och hygien är magens bästa vän under den kommande månaden.
Tänk på det här när du handlar mat:
- Kontrollera datummärkningen på kylvaror.
- Välj varor som har förpackats nyligen, de har lång hållbarhetstid kvar.
- Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till ett uttag i bilen.
- Testfakta.se har nyligen testat elektriska kylboxar , läs det testet för att se bästa valet.
När du kommer hem: - Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur en tid.
- Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
- Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
På utflykt, på landet eller i båten:
- Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
- Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
- Grilla säkert!
- Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ. Testfakta.se har testat våtservetter för barn, läs det testet för att se bästa köpet.
Vad är matförgiftning?
Sjukdom eller besvär som beror på att man ätit otjänliga livsmedel. Om man blir matförgiftad brukar symtomen komma en till sex timmar efter en måltid och man blir kraftigt illamående, får knipsmärtor i magen och våldsamma kräkningar. Ofta har man diarré, men feber är ovanligt.
När man blir matförgiftad har bakterier bildat ett gift i maten. Det är typiskt för sjukdomen att flera personer som ätit samma mat blir sjuka mer eller mindre samtidigt. Bakterierna smittar inte från person till person. De flesta som drabbas blir återställda inom ett till två dygn. Under tiden är det bra att dricka mycket och ersätta den vätska kroppen förlorar.
Hur många drabbas?
Det går inte att svara på. Endast en minoritet av alla fall rapporteras till Livsmedelsverket varje år, cirka 2.000 personer. Men det är troligen bara toppen av ett isberg och Livsmedelsverket tror att så många som en halvmiljon kan drabbas av matförgiftnin varje år efter att ha ätit hemma eller på restaurang.
Källa: Livsmedelsverket, Sjukvårdsrådgivningen.