Hitta rätt i djungeln av lättmargarin

Hitta rätt i djungeln av lättmargarin

Laboratorietest

Det är stora skillnader i fetthalt. Men ännu större i pris. Det visar Testfaktas test av lättmargarin.

Laboratorietest
Susanne Ståhl Publicerad: 20 Apr, 2007
Läs senare

Fett är nyttigt i lagom dos. Men lika viktigt som det är att äta rätt mängd är det att äta rätt sorts fett.
Testfakta har analyserat innehållet i tolv vanliga fabrikat av lättmargarin och tittat hur mycket fett, vatten och salt de innehåller.

Vilket fett är då bra och vilket är dåligt?
Förenklat kan man säga att ur hälsosynpunkt har mättat fett en dålig inverkan medan omättat (enkelomättat och fleromättat) har en bra. Av de omättade fetterna är de fleromättade fetterna de bästa.
- Det man i första hand ska begränsa är intaget av mättat fett och transfetter. Intaget av omättade fetter bör i allmänhet öka något, det gäller även omega-3 och omega-6. De har en sänkande effekt på det onda kolesterolet, säger Wulf Becker som är nutritionist på Livsmedelsverket i Uppsala och professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Alla ska vi se upp med vilka fetter vi får i oss, men det blir viktigare ju äldre vi blir.
- I medelåldern ska man vara mer uppmärksam, men det är bra att tidigt anpassa sig till produkter med lågt innehåll av mättat fett, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära vid Livsmedelsverket.
Han rekommenderar att man håller nere sitt totala fettintag, väljer nyckelhålsmärkta produkter och äter varierat. Det är även bra om margarinet innehåller en hög andel av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Testet av lättmargarinen redovisar både hur mycket mättat, omättat och fleromättat fett de innehåller. För den som tycker det är svårt att tolka resultatet har Åke Bruce ett råd:
- Den produkt som innehåller minst mättat fett är den bästa, det mättade fettet är det viktigaste att undvika, säger han.
I enlighet med den tolkningen är Keiju (tidigare Carlshamn) och Becel Proactive bäst. De har även lägst fetthalt totalt, 30 respektive 35 procent.
Högst andel mättat fett, som kan höja kolesterolvärdet vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, har Coops och Willys margarin. Den enda produkt som enligt deklarationen innehåller härdat fett är Lidls Vita d'Or.
- När det står härdat fett kan det betyda att den innehåller transfetter och det ska man i så fall undvika, säger Åke Bruce.
Omättat (enkelomättat och fleromättat ) fett anses medverka till att sänka kolesterolvärdet. Mest enkelomättat fett innehåller Eldorados margarin, medan Becel Proactive innehåller mest fleromättat. Minst fleromättat fett innehåller Lätt&Lagom.
Av alla de analyserade lättmargarinen får Keiju, Becel Proactiv och Milda, högst sammanlagt betyg.
Priset varierar mycket mellan de undersökta lättmargarinen. Billigast är Eldorado och Vita d´Or från Lidl som kostar 12 kronor per kilo. Klart dyrast är Becels Proactiv, 136 kronor per kilo.
- Becel Proactiv är en speciell produkt. Den har en bra fettsammansättning, men innehåller också växtsteroler som har en sänkande effekt på kolesterolnivån genom att den hämmar upptaget av kolesterol. Produkten är främst avsedd för personer som vill sänka sitt kolesterolvärde, men lämpar sig inte för till exempel små barn och gravida, säger Wulf Becker.
Har det någon betydelse vilket margarin en person äter?
- Ja, det är klart att det har. Vi rekommenderar ett lättmargarin, gärna ett nyckelhålmärkt sådant. Produkter som innehåller lite mättat fett är att föredra inte minst om de samtidigt innehåller de fleromättade fettsyrorna, säger Wulf Becker.

Fakta

Så sattes betygen:

Totalbetyget har räknats fram utifrån resultaten från de olika analysavsnitten som i sin tur har betygsatts på en skala från 1-5, där 5 är bäst. De olika momenten har viktats enligt följande: andel mättat fett 31 procent, andel härdat fett 23 procent, andel enkelomättat fett 15 procent, andelen Omega 3 12 procent, andelen Omega 6 12 procent och salthalt 8 procent.
Den totala fetthalten har inte påverkat betyget.
De praktiska analyserna av lättmargarinen har laboratorieföretaget Analycen i Lidköping stått för.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.