Försäljningen av glyfosat ökade med närmare 60 procent från 420 till 660 ton. Medlet är omdebatterat. Det marknadsförs som biologiskt nedbrytbart, men har trots det påträffats i höga halter i svenska vattendrag. Emelie Hansson, sakkunnig i jordbrukfrågor, på Naturskyddsföreningen tycker att den höga användningen är problematisk.
– Glyfosat är den kemikalie som används mest i vårt svenska jordbruk för tillfället. Problemet är att den anses som mindre farlig eftersom den ska vara nedbrytbar. Men man hittar den i höga halter i vattentäkter och dagvattenbrunnar. Ny forskning från Argentina visar också att den kan ha negativa effekter på embryots utveckling hos gravida kvinnor, säger hon till Testfakta.
Enligt Peter Bergkvist, agronom på Kemikalieinspektionen, behöver den kraftiga försäljningsökningen inte betyda att användningen har gått upp lika mycket.
– Försäljningen kan skilja mycket från ett år till ett annat på grund av att priserna går upp och ned. Men visst har vi sett en rejäl ökning av användningen av glyfosat de senaste åren, säger han.