Forskare: "Tamponger absorberar för bra"

Forskare: "Tamponger absorberar för bra"

Laboratorietest

Dagens tamponger suger upp för mycket och riskerar att torka ut vaginans slemhinnor, anser svenske forskaren i gynekologi, Björn Andersch. – Då kan det bildas mikrosår där bakterier frodas, säger han.

Laboratorietest
Martin Hanssoon Publicerad: 13 Mar, 2010
Läs senare

En tampong ska sitta bra, ha en viss uppsugningsförmåga och inte släppa ifrån sig fibrer eller annat som kan reta slemhinnorna i underlivet och bilda farliga bakterier. Laboratoriet Eurofins i franska Aix-en-Provence har på Testfaktas uppdrag testat åtta vanliga fabrikat av tamponger.

Alla lever upp till deklarerad absorptionsförmåga, mellan 9 och 12 mg per tampong. Samtidigt menar gynekologen och forskaren Björn Andersch vid Göteborgs universitet att de tamponger som finns på marknaden i dag har alldeles för hög kapacitet. Han är en av få forskare som intresserat sig för kopplingen mellan tamponger och kvinnors hälsa.
– Dagens tamponger suger upp alldeles för bra. En kvinna producerar ungefär 40 ml blod under en menstruation och ännu mindre om hon använder p-piller. Följer du rekommendationerna och byter tampong var femte timme kan du komma upp i 20-30 tamponger, vilket ger en total uppsugningskapacitet på uppåt 300 ml, säger Björn Andersch.

[PDF] 

Enligt honom riskerar en så hög absorption att torka ut vaginans slemhinnor.
– Då kan det bildas små mikrosår där bakterier frodas. Även mindre tamponger med lägre uppsugningsförmåga har för hög kapacitet, säger Björn Andersch, som själv forskar på att ta fram en tampong med bland annat lägre uppsugningsförmåga.

Bakom dagens droppsystem och olika absorptionsklasser står den internationella branschorganisationen Edana, där flera av de största tampongtillverkarna är medlemmar. Enligt organisationens forskningschef, Hadjira Mezaiti, finns inget som tyder på att tampongerna skulle utgöra någon risk för konsumenten.
– Det bekräftas av ett stort antal kliniska studier. Konsumentundersökningar visar dessutom att kvinnor byter tampong efter hur riklig mensen är. Eftersom blodflödet är kraftigare i början av menstruationen är det viktigt att välja rätt absorption för varje dag av perioden, säger hon.

Bakteriell obalans i underlivet drabbar en femtedel av alla kvinnor. Problemen visar sig som tunna, illaluktande flytningar och kan i vissa fall ge upphov till sveda och irritation. Vad som skapar obalansen vet man inte säkert. Flera olika faktorer kan spela in. Men enligt Björn Andersch kan en felkonstruerad tampong vara en sådan faktor.

Det är även viktigt att tampongen inte släpper fibrer som stannar kvar efter att man tagit ut den. 
– Bakterierna älskar de här fibrerna, som gör att de kan börja växa, säger han.

Hälften av de testade tampongerna ger ifrån sig mer fibrer än standardens krav på ett mg per tampong. Värst är ICA:s som släpper hela 4,8 mg.

Ytterligare en faktor som påverkar bakteriebalansen i underlivet är pH-värdet. En vagina har ett naturligt pH på mellan fyra och fem. Om en tampong ligger för långt ifrån detta kan vaginan bli mer känslig och mindre motståndskraftig mot infektioner. 

Flera av de testade fabrikaten ligger över pH 8. Högst har Euroshopper med pH 8,7.
– Det låter alldeles för högt. Nu behöver det inte vara ett jätteproblem eftersom man bara använder tampongen under en kortare tid.  Blodet i sig har till exempel pH 7, liksom övriga kroppen. Men det finns alltid en risk att man glömmer tampongen under natten. Därför bör man sträva efter att ha ett pH-värde som ligger så nära vaginans naturliga pH som möjligt.   

Laboratoriet analyserade även förekomsten av kemikalierester. En Italiensk studie har bland annat visat att ekologiska tamponger kan ge upphov till mindre underlivsproblem än icke ekologiska. Testfaktas analys visade dock inte på några kemikalierester.

 

Fakta

Eurofins laboratorium i franska Aix-en-Provence har på Testfaktas uppdrag testat åtta fabrikat av tamponger vad gäller komfort, absorptionsförmåga samt mycket fiber tampongerna släpper ifrån sig. Dessutom analyserades tampongernas pH-värde och förekomsten av kemikalierester.

Hundra tamponger av varje fabrikat skickades in till laboratoriet. Alla testade tamponger har en deklarerad uppsugningsförmåga på 9-12 mg vätska (tre droppar). Att vissa kallas "Super" och vissa "Normal" beror på att det råder en viss begreppsförvirring i branschen. Egentligen ska tamponger med beteckningen "Normal" ha en uppsugningsförmåga på 6-9 mg. En av de medverkande tampongerna, Tampax, har en så kallad applikator. Betygsättning och omdömen avser dock endast själva tampongens egenskaper. 

De testade tampongerna är:
- Apoliva
- Coop
- OB
- ICA
- Euroshopper
- Tampax
- Natracare
- Renée Voltaire


Absorptionsförmåga
Laboratoriet mätte tampongernas absorptionsförmåga enligt standarden FDA_CFR Title 21 part 801 (april 2006). Här ingår både mängden absorberad vätska i milliliter och mängden absorberad vätska i förhållande till tampongens vikt (absorptionskoefficienten).

Komfort och hanterbarhet
En tampong ska helst inte kännas alls. Vid bedömningen har hänsyn tagits till tampongens mått, hur mycket den expanderar, samt om den har ett skyddshölje som minskar friktionen. Dessutom måste en tampong behålla sin form utan att vara för hård. Laboratoriet testade därför även tampongernas motstånd mot tryck och böjningar. I delmomentet ingår även trådens dragstyrka och en bedömning av hur lätt det är att öppna tampongens skyddande emballage.

Fibersläpp och pH-värde
Laboratoriet mätte hur mycket fibrer som tamponger släpper efter användning. Fibrer som stannar kvar i vaginan och därigenom öka risken för bakterietillväxt. Dessutom mättes tampongernas pH-värde. Om tampongens pH-värde ligger för långt ifrån underlivets naturliga pH, kan vaginans motståndskraft mot infektioner minska.

Kemikalierester
Laboratoriet analyserade förekomsten av skadliga kemikalierester från framställningen eller kemikalier som tillsatts för att förbättra tampongens prestanda. Totalt analyserades förekomsten av ett 15-tal ämnen som kan vara hälsofarliga för användaren, däribland formaldehyd, glyoxal, klorider, thiazolinoner och sulfater.

Betygsättning
Resultatet från de olika delmomenten har viktats samman till ett slutbetyg med följande vikt: absorptionsförmåga 20 procent, komfort och hanterbarhet 30 procent, fibersläpp och pH-värde 50 procent.

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.