Vattenkokaren - smart sätt att spara pengar

Vattenkokaren - smart sätt att spara pengar

Laboratorietest

En vanlig spisplatta drar dubbelt så mycket energi som en vattenkokare. Genom att välja en bra vattenkokare sparar du både tid och pengar. Men se upp så att du inte bränner dig. Testfakta har testat åtta vanliga modeller.

Laboratorietest
Susanne Ståhl Mikael Bergling Publicerad: 19 Okt, 2007
Läs senare

En vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten på. En gjutjärnsplatta drar dubbelt så mycket energi och även en induktionshäll drar mer.

Dessutom går det fortare att koka upp vattnet i kokaren jämfört med spisen. De flesta av oss använder förmodligen vattenkokare framför allt till att koka tevatten. Men inte minst statliga Energimyndigheten vill att vi – för att spara energi - även ska koka upp pasta- och potatisvattnet i vattenkokaren.

Testfakta gav Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) i Borås i uppdrag att test åtta vanliga kokare i olika prisklasser. Varje vattenkokare testades två gånger för att undvika misstag. Testet tittade bland annat på hur lång tid det tar att koka upp en liter vatten och hur het behållarens utsida blir när vattnet kokar.
 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"6853","link_text":null,"attributes":{"class":"media-image media-element file-media-large"}}]]
Siemens är dyrast - men bäst i test.

Vinnare är testets klart dyraste kokare, Siemens som kostar cirka 1.365 kronor i handeln. Sist hamnar kokarna från Hugin och OBH Nordica. Samtliga testade kokare får – oavsett pris – godkänt.

– När det gäller effekten, energiåtgången och tiden det tar för att koka en liter vatten är det ganska liten skillnad mellan de olika kokarna, säger energiingenjör Tobias Törnström vid SP som har svarat för testet.

– Men när det gäller isoleringsförmåga är det betydligt större skillnader, fortsätter han.

Vissa av kokarna kommer upp i en temperatur på över 90 grader på utsidan. Det innebär att om man kommer åt behållaren när vattnet har kokat är det väldigt lätt att bränna sig. Tre av de testade kokarna var betydligt varmare än övriga - Fasett, Hugin och OBH Nordica.

Av de testade kokarna är Siemens klart snabbast med en koktid på 3 minuter och 13 sekunder. Långsammast är Hugin med en koktid på 3 minuter och 41 sekunder.

Siemens kokare är även bäst när det gäller att hålla värmen längst. En timme efter att den slagits ifrån hade vattentemperaturen i Siemens kokare minskat med 32 grader. Sämst värmeisolerande förmåga har Fasett. Efter en timme hade vattentemperaturen sjunkit med 44 grader.

Colin är den ende av de testade kokarna som har en funktion för automatisk återvärmning av vattnet.  

Enligt testet fungerar samtliga kokares överhettningsskydd som det är tänkt. Det är noterbart att enligt bruksanvisningarna får man inte ta i Colines vattenkokare med våta händer, Fasetts får inte placeras på ett underlag av metall (exempelvis en diskbänk) och Hugins sockel får ej komma i kontakt med vatten.

Fotnot: Testet utfördes i februari 2007

 

Fakta

  • Kontroll av hur mycket energi det går åt att koka en liter vatten.
  • Test av hur lång tid tar det att koka en liter vatten.
  • Kontroll av hur snabbt vattnets temperatur sjunker efter att kokaren slagits ifrån.
  • Utvärdering av överhettningsskydd vid lite eller inget vatten i behållaren.
  • Mätning av temperaturen på behållarens utsida när vattnet kokar.
  • Genomgång av vattenkokarnas bruksanvisning med inriktning på placering och elsäkerhet.
  • Mätning av behållarens volym.

Följande vattenkokare ingår i testet: Bosch TWK 6001/01, Braun Aqua Express 3217/WK210, Coline MK-17D04A, Fasett CJ-823, Hugin FP2218, OBH Nordic 6491, Philips HD4690 och Siemens TW911P2.

Testet har utförts av Sveriges tekniska forskningsinstitut på uppdrag av testfakta

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.