Vassaste kniven i lådan

Vassaste kniven i lådan

För att testa hur bra knivarna behåller skärpan får de bland annat skära i grissvål. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan bli din bästa vän i köket - om den är bra och sköts rätt. Men det är stora skillnader på olika märken, och högt pris är ingen garanti för skärpa.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 23 Feb, 2015
Läs senare

En vass kniv gör matlagningen både roligare och bättre. Men i många svenska kök är lådan full med knivar utan att någon av dem känns vare sig bra eller vass.

– Folk har som regel för många knivar som de tar för dåligt hand om. Har man istället en bra kniv som man sköter bra kan man använda den till det mesta och den kan hålla resten av livet, säger Karl-Magnus Edberg, kocklärare vid restaurangskolan i Grythyttan.

Frågan är bara vilken kniv man ska köpa, om man nu vill göra en nystart? Testfakta har jämfört åtta olika kockknivar i olika prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Labbet testade både skärpa i nyskick, hur snabbt kniven slits och hur det går att skärpa upp eggen igen när den väl har blivit slö. Dessutom mättes bladets styrka och flexibilitet. En användarpanel bedömde också hur knivarna kändes att använda.

Lite förenklat finns det två sorters knivar: De som är ordentligt vassa från början, slits snabbt och mycket, men lätt blir ordentligt vassa när de skärps upp igen. Och så de som inte påverkas så mycket utan håller en mer jämn nivå genom testproceduren.

Vilken typ som passar en bäst kan förstås vara en smaksak, och bero på hur ofta man är beredd att ta fram sitt bryne.

– Att knivar är olika lätta att slita och skärpa upp beror främst på hur hårt stålet är, men också vilka legeringar det är i stålet. Vilken bryningsvinkel det är på eggen spelar också in, säger knivsliparen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.

– De flesta brukar vilja ha en gyllene medelväg: En kniv som både är vass och behåller sin skärpa, men samtidigt inte är för svår att ståla upp.

[PDF]

När betygen från testets olika delar räknas ihop visar det sig vara mycket jämnt i toppen. Bäst i test är OBH Nordicas kniv, som är vassast av alla när den är ny och fortfarande vassast efter nötningstesterna. På delad andra plats kommer knivarna från Mac och Chroma. Mac-kniven tappar mest i skärpa av alla testade knivar under nötningen, men blir också överlägset vassast när den bryns upp igen.

Lägst betyg får knivarna från Lion Sabatier och Ikea. Som nya är de bara hälften så vassa som de skarpaste knivarna i testet.

Förutom skärpan måste den som väljer kniv förstås också väga in hur den känns att arbeta med. Vissa föredrar en lättare kniv, andra vill ha en med lite tyngd.

– Kniven måste ligga bra i handen. Den ska heller inte vara större än vad du klarar av att hantera, säger Karl- Magnus Edberg.

– Mycket handlar också om vana. Och tyvärr blir man inte en mästerkock bara för att man har en vass kniv. Ett tips är att köpa fem kilo lök tillsammans med den nya kniven och ställa sig och nöta. Tillslut får du in tekniken.

 

Fakta om testet

Åtta olika kockknivar av olika märken testades på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skärpa

• Laboratoriet mätte knivarnas skärpa i nyskick, efter slitage och efter återbryning.

• Skärpan mäts genom att låta knivarna skära genom en stapel med pappersremsor, och räkna antalet avskurna remsor.

• Nötningen av knivarna gjordes dels enligt en standardmetod, där knivarna slits genom att skära i kritat papper. En annan uppsättning av samma knivmodeller nöttes genom att skära i morötter och grissvål. Efter nötningen mättes skärpan igen.

• De slöade knivarna skärptes sedan upp med hjälp av ett stålbryne. Alla knivar fick samma behandling, och därefter mättes skärpan på nytt.

Knivbladets styrka och flexibilitet

Böjtåligheten mättes genom att toppen på knivbladet spändes fast samtidigt som handtaget belastades med en tyngd. Labbet kontrollerade sedan hur mycket bladet böjts efter att lasten tagit bort.

Labbet mätte också vilken kraft som krävdes för att bryta av bladet i sidled.

Användning och utformning

En Testpanel på fem personer med olika stora händer provade och betygsatte knivarna genom att skära genom en rad olika råvaror.

Fyra knivtips från kocken

• Förr eller senare tappar alla knivar sin skärpa. Köp ett brynstål eller en sten och lär dig använda det.

• Skaffa en bra skärbräda. För att inte eggen ska bli slö onödigt fort ska kniven gå i lugna vaggande rörelser mot skärbrädan när du skär.

• Kniven ska inte ligga löst tillsammans med andra knivar eller redskap i en låda eller diskkorg.

• Se till att vara ren och torr om händerna när du hanterar din kniv, annars finns risk att du slinter och skär dig.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.