En tomatfläck på en vit blus, en fet såsfläck på den nya skjortan och kaffespill på favoritbyxorna i bomull. I reklamen lovar tillverkarna av fläckborttagningsmedel att ingen av fläckarna är för svåra. Samtidigt vet de flesta som använder ett vanligt tvättmedel att fläckarna ofta lämnar spår när plaggets tvättats
Så hur mycket bättre blir resultatet om man använder ett fläckborttagningsmedel med ett vanligt tvättmedel? Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Unilever utfört ett jämförande laboratorietest av fläckborttagare för den svenska marknaden.
Testet har genomförts vid franska laboratoriet Eurofins ATS som enligt standardprotokoll jämfört medlens rengöringseffektivitet, färgbevarande, vitbevarande och skonsamhet mot textilen.
Som vanligt finns ett stort utbud av fläckborttagningsmedel i handeln att välja mellan, där några märken är mer kända än andra. Uppdragsgivaren Unilever har själv nyligen lanserat medlet Via Tabort med en förhoppning om att utmana marknadsdominanten Vanish som har två medel med i testet.
I testet har fläckborttagarna använts som tillsats tillsammans med ett flytande standardtvättmedel. Anledningen är att ett flytande tvättmedel inte innehåller blekmedel, vilket gör att effekten av fläckborttagaren blir tydligare i testet.
Fläckborttagarna har använts vid både kulörtvätt och vittvätt, vid temperaturen 40 °C. Laboratoriet har efter tvättarna mätt hur effektivt medlet tar bort fläckarna och hur väl plaggets färg och vithet bevarats. Även skonsamheten mot materialet har varit en mätparameter.
Totalt har laboratoriet testat 26 fläcktyper med fyra olika sammansättningar: blekbara (te och kaffe), protein (blod och gräs), fett (stekfett och olja) och pigment (lera och jord).
De vitbevarande egenskaperna har testats på bomull, polyester/bomull, vävd polyester och polyamid. De färgbevarande egenskaperna har testats på 14 olika nyanser (främst bomullstyg), medan skonsamheten testats på kulörta material av viskos, linne och acetat.
Kortfattat kan testresultatet sammanfattas med att alla produkterna förbättrar fläckborttagningen till priset av en större negativ påverkan på färg och vithet jämfört med ett vanligt tvättmedel. I samtliga fall mattas färgerna och vita textilier grånas, med undantag för nya Via Tabort som har testets klart bästa värden när det kommer till vitbevarande egenskaper. Tillsammans med höga betyg för skonsamhet ger det Via Tabort högst sammanvägt resultat i testet.
I övrigt visar testet en ganska stor spridning i resultat, vilket inte är ovanligt när tvättmedel testas. Olika medel har ofta olika goda egenskaper, och är sällan bra på allt. I det här testet är till exempel Spar bra på att ta bort fläckar på kulörtvätt men inte på vittvätt. Grumme är bra på att bevara färgerna och skonsamt men får ändå lägst sammanvägt resultat på grund av låga betyg för fläckborttagning och vithet. Många av fläckborttagarna hamnar av samma anledning runt totalbetyget 3 på den 5-gradiga skalan när de olika deltestresultaten viktas samman.
Inför testet fanns en förväntan om att fläckborttagningsmedlen skulle vara särskilt bra på att bevara vitheten, men istället utmärkte sig flera av dem med svaga resultat i det mätmomentet. Några var till och med sämre än standardtvättmedlet enbart.
– Många ingredienser påverkar vitheten, men störst påverkan har förekomsten av så kallade smutsbärare. De bidrar till att hålla bort smutsen från kläderna i tvättvattnet och hindrar även smuts från att få fäste på textilierna i tvätten. Kombinationen av tvättmedel och fläckborttagare kan också ha en viss betydelse, säger Anthony Million, testansvarig vid Eurofins ATS.
Innebär det att ett test av enbart fläckborttagaren (genom blötläggning innan tvätt) skulle kunna ha gett ett annat resultat?
– Det stämmer. Vanligast är att fläckborttagaren används i kombination med ett tvättmedel, men det finns ingen officiell statistik över hur användandet ser ut, säger Anthony Million.