Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg
Rusta Reflekt Nyans väggfärg
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 12 jul, 2022
Läs senare

Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Väggfärgen genomgår en rad olika testmoment där allt från emissioner av hälsovådliga ämnen till täckförmåga och praktisk målning testas. Resultaten från testet tolkas och betygsätts i samråd med de utförande laboratorier. Det här testet utfördes på det oberoende och ackrediterade laboratoriet Eurofins.

Läs mer om Testfaktas kvalitetsmärkning av väggfärg 

I testet får Rustas väggfärg ett totalbetyg på 7,6 på en skala från 1 till 10 där tio är bäst. Färgen håller en sammantaget hög kvalitet, underpresterar inte i något enskilt testmoment och klarar emissionskraven för hälsovådliga kemikalier med god marginal.

Rusta Reflekt nyans väggfärg

Emission av VOC-ämnen
VOC är en grupp lättflyktiga kemikalier som framförallt kopplats ihop med allergiska besvär, huvudvärk och illamående. Mätningen görs på den målade ytan efter tre dygn och 28 dygn. Resultatet från analysen jämförs med de tyska lagkraven (AgBB) för emissioner från byggvaror. I Sverige finns inga regler för hur mycket VOC-ämnen en färg får släppa ifrån sig när den sitter på väggen – bara hur höga halter producenten får blanda i färgen, vilket inte är samma sak.

Rustas färg klarade emissionskraven med god marginal.

  • Emission efter tre dygn (mg/m3): 0,22 (gränsvärde 10,0)

  • Emission efter 28 dygn (mg/m3): 0,019 (gränsvärde 1,0)

Tålighet mot fläckar
Den målade ytan exponeras under 24 timmar för fläckar av tomat, kaffe och olja. Efter exponering torkas ytan av och inspekteras för spår av fläckarna. Med tanke på färgens kulör (vit) och användningsområde (väggfärg) accepteras mindre spår av fläckar, så länge inte ytans struktur påverkas. 
Rustas färg visade mindre spår av tomat och kaffe men ytans struktur var opåverkad.

Tålighet mot nötning
I testet utsätts den målade ytan (som fått torka i 28 dagar) för 200 cykler av våt-skrubbning. Den målade ytans tjocklek (färglagrets tjocklek) mäts före och efter skrubbning. Skillnaden får inte vara mer än 10%.
Rustas färg påverkades med 9,6%.

Färgens täckförmåga
I testet målas en svart yta på 20 kvm med en liter färg. Efter målning mäts täckförmågan uttryckt i procent. Ju högre procent desto bättre och gränsen för godkänt går vid 65%. 
Rustas färg uppmättes till 69% vilket ligger på den lägre skalan men godkänt.

Skillnad i nyans/glans mellan olika färglager
I testet målas en yta med ett lager färg som får torka i fem minuter och därefter målas en del av samma yta med ytterligare ett lager färg. De målade ytorna jämförs sedan med avseende på nyans och glans.
Rustas färg visade ingen märkbar skillnad i nyans eller glans mellan de olika ytorna.

Målning
Laboratoriets personal rollar en vägg och bedömer färgens hanterbarhet. Bedömningen omfattar färgupptagning på rollern, spridning, stänk och hur lätt det är att rolla ut färgen.
Rustas färg bedömdes som lätt att få ut på väggen och generellt sett enkel att arbeta med. Färgupptagningen på rollerna var god och den stänkte inte under arbetet.

Slutresultat av den målade ytan
Slutresultatet bedöms efter 24 timmars torktid. Bedömningen görs på nära håll där man letar efter spår av rollern, bubblor i färgen och variationer i nyans/glans. Man bedömer även ytans släthet. Dessutom görs en bedömning av helheten på ett lite längre avstånd.
Rustas färg visade mindre spår av rollern på nära håll men fick klart godkänt resultat för helheten.

Tänkvärt om väggfärg

Inför provkartans alla nyanser i färghandeln är det lätt att få beslutsångest. Men viktigare än själva nyansen är vad färgen innehåller för ämnen. Nästan all väggfärg innehåller lättflyktiga kemikalier som kan ge allergi, huvudvärk och illamående.

Den i särklass vanligaste kulören för inomhusväggar är vit. I specialbutiker eller större byggvaruhus ges möjligheten att ”bryta” färgen. Med bryta menas att ändra kulören genom att tillsätta olika pigment. Det kan vara värt några extra kronor för att få till den optimala kulören för ditt rum. Men det är inte alltid lätt att välja rätt i butiken med onaturligt ljus och annan inredning än hemma. Köp med några mindre provburkar och måla lite hemma först innan du bestämmer dig.

Förr i tiden innehöll färger ofta lösningsmedel som var farliga att andas in. Nuförtiden är väggfärg vattenbaserad men det betyder inte att den är helt ofarlig. Färgen innehåller en mängd olika kemikalier som kan vara skadliga för hälsan. Så bär handskar och framförallt munskydd när du målar inomhus. Vädra ordentligt och länge, helst till och med långt efter att färgen torkat. Särskilt om det är rum som används mycket, som sovrum. Och tänk på att barn är känsligare än vuxna så ha inte för bråttom att flytta in. Vänta helst en vecka eller två så färgens emissioner fått klinga av.

I Testfaktas test av väggfärg kan du se hur mycket lättflyktiga ämnen en färg släpper ifrån sig, så kallade VOC-ämnen. Idag är kravet på tillverkare att redovisa hur mycket VOC-ämnen färgen innehåller, men ingenting om hur mycket av de hälsovådliga ämnena som kommer ut i luften.

Sverige har länge haft ett slappare regelverk kring VOC-ämnen än andra länder i Europa, men kemikalieinspektionen driver nu ett tillsynsprojekt med målet att få bättre kontroll över produkter som innehåller och emitterar just VOC-ämnen.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.