Luftrenare förorenar inomhusluften

Luftrenare förorenar inomhusluften

Laboratorietest

Det är inte mycket ren luft man får för pengarna från vissa av luftrenarna i Testfaktas test. Och en av apparaterna släpper till och med ut giftig ozongas.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 21 apr, 2016
Läs senare

Var femte svensk är pollenallergiker. Ett sätt att minska problemen är att skaffa en luftrenare till sovrummet. Men att köpa första bästa apparat är ingen bra idé, visar Testfaktas test. Förutom att det skiljer mycket i effektivitet mellan olika modeller visar testet att luftrenaren Viktor från Stadler Form släpper ut giftig ozongas till inomhusluften. Ozon är potent retande för luftvägarna och förknippas även med förtida död, enligt professor Tom Bellander vid centrum för arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting.

– Den här apparaten förvärrar i stället för att förbättra inomhusluften. Den borde inte få säljas, säger han.

[PDF]

Medan vissa apparater i testet endast renar luften med hjälp av vanliga filter använder luftrenarna från Stadler, Wilfa och Jula en kombination av filter och jonisering.
I Stadlers fall innebär det att partiklarna i luften laddas negativt och sedan fastnar på ett positivt laddat metallbleck inne i luftrenaren.

– Om en joniserande luftrenare inte bara laddar partiklarna utan även själva luften bildas det ozon. Det här var ett känt problem för den här typen av produkter för 30 år sedan som jag trodde branschen hade löst, säger Tom Bellander

Stadler Form är ett schweiziskt företag. Enligt säljchefen Samuel Wyss är man medveten om att luftrenare producerar ozon som en biprodukt, men han hävdar samtidigt att man uppfyller branschstandardens krav när det gäller ozonutsläpp.

Även om övriga modeller åtminstone inte förorenar luften skiljer det extremt mycket i hur effektiva de är. I testet har vi utgått från att man ska kunna sova med luftrenaren påslagen. Därför gjordes mätningarna vid det hastighetssteg som ligger närmast under en ljudnivå på 37 decibel, vilket är ett krav som Astma- och Allergiförbundet tagit fram för luftrenare. För samtliga apparater i jämförelsen innebar det den lägsta hastigheten.

Resultaten visar att luftrenarna från Coway och Electrolux är överlägsna övriga modeller i testet – både vad gäller reningskapacitet och hur mycket energi de drar.  Coway renar rumsluften tio gånger så snabbt som apparaten från Jula. Utgår man från Astma & Allergiförbundets rekommendationer för luftrenare skulle Coway klara ett rum på cirka 25 kvadrat och Jula bara två och en halv – en klädkammare eller ett mindre badrum. Inte heller Wilfa eller Stadler klarar mer än sju och en halv respektive sex kvadrat.  

– Det är rimligt att en sådan här apparat ska kunna klara ett normalstort sovrum på tio kvadrat åtminstone, säger Tobias Eriksson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testerna.

 

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat sex olika luftrenare för sovrum. Kriterier för urvalet av luftrenare har varit apparater som uppger att de klarar en ljudnivå på 37 decibel. Denna ljudnivå anses acceptabel att sova i enligt Astma- och Allergiförbundet. 

  • Mätningarna av luftrenarnas kapacitet och energieffektivitet gjordes vid den hastighet som låg närmast under 37 decibel för varje apparat.
  • Reningskapaciteten är den mängd ren luft som luftrenare producerar per timme. Reningskapaciteten mättes vid olika partikelstorlekar. : 0,3-0,5 μm, 0,5-1 μm, 1-5 μm och totalen av partiklar > 0,3 μm. I tabellen redovisas reningskapaciteten för partiklar > 0,3 μm.
  • Energieffektiviteten är i detta sammanhang ett mått på hur mycket renad luft man får per watt och timme.
  • Ozon-mätningen gjordes genom att laboratoriet mätte halterna av ozon vid inlopp och utlopp på luftrenarna. Mätningarna upprepades fem gånger.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.