Det oberoende tekniklaboratoriet Eurofins ATS i franska Aix en Provence har på Testfaktas uppdrag testat nio olika toalettrengöringsmedel på den svenska marknaden.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7003","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]
Samtliga produkter utom en (Mr Muscle) är [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7003","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]] med Svanen, SNF, Sustainable cleaning eller EU-blomman. Alla produkter i urvalet har en rengörande och kalklösande förmåga. Vid användning sprutas medlet på den övre kantens undersida och rinner därefter långsamt ner mot toalettskålen. Medlet får därefter verka under en tid och toalettstolen borstas/skrubbas innan spolning.
Syftet med testet har varit att utvärdera vilken produkt som rengör toalettstolen bäst.
Laboratorietestets olika delmoment
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7004","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]1. Kalkfläckar på toalettstolens insida
Här testades hur bra de olika produkterna är på att ta bort kalkavlagringar på toalettstolens insida (ovanför vattenytan i toalettskålen).
En kalkstensstav doppades i rengöringsmedlet (outspädd form) och fick verka under 10 minuter. Därefter sköljdes staven av och torkades i ugn.
Staven vägdes före och efter behandling i de olika rengöringsmedlen för att avgöra hur mycket kalk de löst upp.
2. Kalkfläckar i toalettskålen[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7005","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]
Här testades hur bra de olika produkterna är på
att ta bort kalkavlagringar under vattenytan i toalettskålen.
En kalkstensstav doppades i rengöringsmedlet (utspädning 10:1) och fick verka under 10 minuter. Därefter sköljdes staven av och torkades i ugn.
Staven vägdes före och efter behandling i de olika rengöringsmedlen för att avgöra hur mycket kalk de löst upp.
3. Täckförmåga (dryghet)[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7006","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]
Här testades hur bra de olika produkterna är på att täcka den yta som skall rengöras (hur mycket av medlet som krävs för att täcka insidan på toalettstolen).
Enligt laboratoriets beräkning utgör ytan på en toalettstols insida (ytan ovanför vattennivån i toalettskålen) cirka 1 500 kvadratcentimeter. I testet mättes hur många ml av rengöringsmedlet som krävdes för att täcka toalettstolens insida och hur många rengöringar som man kan få ut av innehållet i en förpackning.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"6998","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]4.Vidhäftningsförmåga
Här testades hur bra produkten fäster mot underlaget. För att produkten skall tillåtas verka mot kalkavlagringar på vertikala ytor är det viktigt att den fäster mot underlaget. Om produkten rinner ner i toalettskålen för snabbt försämras verkningsgraden. I laboratoriets test sprutades en viss mängd av medlet på en vertikal platta med samma struktur som insidan på en toalettstol. Efter några minuter vägdes den återstående mängden medel på den vertikalt hängande plattan.
Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar mycket otillfredsställan de och 5 mycket tillfredställande resultat.
I totalbetyget har resultatet från de olika delmomenten ovan viktats samman med följande vikt: kalkborttagning outspädd form 30 procent, kalkborttagning utspädd form 30 procent, täckförmåga (dryghet) 25 procent och vidhäftningsförmåga 15 procent.