Dåliga sömmar ger blöta bakar

Dåliga sömmar ger blöta bakar

Laboratorietest

Flera av årets regnställ för barn läcker i sömmarna, visar Testfaktas test. Däremot hittade laboratoriet inga farliga kemikalier i något av plaggen.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 23 Mar, 2015
Läs senare

När kylan släpper kommer vätan. Med ett bra regnställ kan barnen fortsätta plaska i pölar och gräva i sandlådan utan att bli blöta. De flesta av årets modeller håller en hög kvalitet, visar Testfaktas test. Men tre av ställen har problem med sömmarna. Värst är Ica som läcker vatten genom både grensömmen och axelsömmen. Ellos och Coop har samma problem men endast i grenen.
– Risken är stor att barnet blir blöt in på bara kroppen om det sätter sig i en vattenpöl, säger Lisa Bernestål, testledare på Textil- och Läderlaboratoriet som utfört testet.

En förklaring kan vara hur sömmarna är konstruerade. De tre läckande ställen har alla sömmar som möts i grenpartiet, vilket ökar risken för vattengenomsläpp. Säkrast är att använda sig av enkla sömmar som inte korsar varandra, enligt laboratoriet.
– Men i testet finns det regnställ som har mötande sömmar men som ändå är vattentäta. Hur sömmarna är hopfästade påverkar också.

[PDF]

Det är bra att titta på sömmarnas antal, konstruktion och placering när man köper regnkläder till barnen, menar Lisa Bernestål. Eftersom sömmar oftast utgör den svaga länken bör de vara så få som möjligt. Samtidigt är detta en balansgång för tillverkarna.

– Didrikssons ställ har varken söm på axeln eller ärmen utan över bröstet. På så sätt minskar man risken för läckage, men samtidigt kan passformen bli lidande. Den kan nog kännas lite bylsig.

Förutom sömmarna höll alla fabrikat tätt både före och efter att laboratoriet slitit ned dem med sandpapper. Men man kan konstatera att ställen från Ticket to Heaven och Ica slits snabbare än övriga.

Alla testade ställ kan tvättas i maskin och vissa går även att torka i torkskåp, enligt tillverkarna. Men helst ska man undvika det så långt det är möjligt.
– Både maskintvätt och torkskåp sliter mycket på den vattentäta beläggningen. Det bästa är att bara spola eller skölja av dem i duschen. Man kan också rengöra stället med en blöt wettex-trasa, säger Lisa Bernestål.

Slutligen kan Testfakta presentera en glad nyhet. Inget av de testade plaggen innehåller hormonstörande ftalater eller tungmetaller i vare sig tyg eller detaljer. Ett så giftfritt resultat har Testfakta inte fått sedan dessa ämnen började undersökas i regnkläder och vinteroveraller för barn.
– Det visar att tillverkarna har blivit mer medvetna och jobbar aktivt för att få bort farliga ämnen i barnkläder, säger Lisa Bernestål.

 

Fakta om testet

Textil- och Läderlaboratoriet i Stockholm har på Testfaktas uppdrag testat nio regnställ för barn. 

Vattentäthet

Labbet mätte vattentätheten både på själva materialet och över sömmarna.

Slitstyrka

Laboratoriet undersökte hur vattentätheten påverkas av slitage. Ställen nöttes med sandpapper och därefter mättes vattentätheten på nytt.

Rivstyrka

Laboratoriet gjorde ett snitt i plagget och mätte därefter kraften som krävs i Newton för att göra revan större. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Tungmetaller
 och kemikalier
Laboratoriet undersökte förekomsten av bly, kadmium och hormonstörande ftalater i regnjackornas tyg och detaljer som knappar och kläppar.

Tvättråd för galonisar
  • Spola eller skölj av plaggen under rinnande vatten. Alternativt torka med en blöt trasa.
  • Maskintvätt sliter mycket på det vattentäta materialet.
  • Vid maskintvätt bör plaggen vändas ut och in. Använd inte sköljmedel.
  • Torka inte i torktumlare och undvik helst torkskåp.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.