Se upp med produktförsäkringarna

Se upp med produktförsäkringarna

Nya mobiltelefoner
Att teckna en produktförsäkring kan kosta tusentals kronor, men vad får du för pengarna?
Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå

Har du tänkt fynda på mellandagsrean? Se upp innan du tecknar produktförsäkring – skyddet du redan har kan vara betydligt bättre än butiken ger sken av.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 28 dec, 2015
Läs senare

Vill du lägga till en försäkring? Frågan kommer ofta automatiskt när du ska köpa ny tv, dator, mobil eller annan teknikpryl. I butikens infoblad kan det se ut som en vettig idé: en lång rad med gröna bockar visar alla händelser som den extra produktförsäkringen täcker, och en lika lång rad röda kryss visar vad din vanliga hemförsäkring inte täcker, eller bara täcker delvis. Men säljmaterialet visar inte hela sanningen.

– Det är inte en rättvisande bild de ger. De generaliserar för mycket, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå efter att ha sett hur Sibas trygghetspaket presenteras i företagets webbshop.

Att teckna en försäkring för en iPhone 6 för 6000 kronor i ett år kostar 1200 kronor hos Siba och 1800 kronor hos Elgiganten, alltså 20 till 30 procent av priset.

För det ska du bland annat skyddas för funktionsfel och fabrikationsfel. Men både Siba och Elgiganten har svårt att förklara vad det är som skiljer det skyddet från det skydd som kunden redan har, genom den ettåriga garantin.

Båda kedjorna meddelar Testfakta att de ska se över informationen på den punkten.

Produktförsäkringarna ska också skydda mot otursskador, om du till exempel tappar mobilen i golvet, spiller kaffe över datorn eller får din utrustning skadad av ett blixtnedslag. Men ett skydd för skador genom plötsliga och oförutsedda händelser har du förmodligen redan om du har ett allrisktillägg till din hemförsäkring.

- Fördelen med produktförsäkringen är att den vanligtvis har lägre självrisk och snällare avskrivningsregler än allrisktillägget, säger Gabriella Hallberg.

Det är dock en bra idé att ta reda på vad du kan få ut av din vanliga hemförsäkring först, och sedan väga kostnaden för den extra produktförsäkringen mot det.

Vissa hemförsäkringar med allrisk ersätter hemelektronik enligt nypris de första åren. Dessutom ger även vissa bank- och kreditkort en extra allriskförsäkring för hemelektronik- och vitvaror, förutsatt att du betalat varorna med kortet. Flera kort ger också en förlängd garantitid.

– Man ska komma ihåg att elektronikkedjornas produktförsäkringar bara gäller för just den produkt den är kopplad till. Har man fler prylar som man vill skydda kan det vara en bättre idé att lägga lite pengar på att uppgradera sitt allriskskydd istället, eller köpa till en försäkring som kan gälla för fler saker, säger Gabriella Hallberg. 

Fakta

Reklamationsrätt
Enligt lag har du rätt att reklamera felaktiga varor i tre år efter köpet. Om säljaren nekar är det under de första sex månaderna säljaren som måste bevisa att felet inte är ursprungligt. Efter sex månader är det köparen som ska bevisa att felet fanns där från början.

Garanti
Genom att lämna garanti tar säljaren på sig ett större ansvar för att varan inte är felaktig. I praktiken ligger bevisbördan kvar hos säljaren under garantitiden.

Allrisk
En hemförsäkring med allrisktillägg ger ersättning för plötsliga och oförutsägbara händelser, som att du tappar saker eller spiller vätska på datorn. Allrisktillägg ger också bättre skydd för stölder utanför hemmet.Vanligen ligger självriskbeloppet på 1500 kronor.

Tilläggsförsäkring för hemelektronik
Vissa försäkringsbolag säljer särskilda tillägg för hemelektronik till hemförsäkringen. I vissa mer omfattande hemförsäkringar ingår redan ett utökat skydd för hemelektronik. Dessa försäkringar är tänkta som alternativ till produktförsäkringar och kan ge mindre åldersavdrag och sänkt självrisk.

Extraförsäkring i bankkortet
Många bankkort ger en förlängd garantitid för hemelektronik och vitvaror som betalats med kortet, vanligtvis ett extra år. Flera kort ger även en extra allriskförsäkring. Vilka varor som omfattas varierar mellan korten. En del gör undantag för mobiltelefoner. Hur länge det extra allriskskyddet gäller varierar också, mellan 90 dagar till fem år.

Exempel på kort som ger extra garantitid och/eller allriskskydd:
Swedbank: Betal- och kreditkort Mastercard, Classic Mastercard
SEB: Mastercard
Nordea: Mastercard Gold, Silver, Platinum, Premium
Skandiabanken: Visa kreditkort

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.