Kraftig ökning av bluffakturor

Kraftig ökning av bluffakturor

Euromillions/Waplotto är bara ett exempel. Polisanmälningarna från privatpersoner som fått bluffakturor från oseriösa företag har ökat mångdubblats de senaste åren. Men det är inget prioriterat brott hos polisen.

Peter Willebrand Publicerad: 30 Aug, 2010
Läs senare

SMS-lotteriet Euromillions/Waplotto har varit sommarens följetong i svensk press. Personer runtom i landet har berättat om fakturor och krav från för ett deltagande i lotteriet Waplotto, som de inte haft en aning om att de tackat ja till.
När de öppnat ett så kallat SMS-spam i mobilen har Euromillions startat ett abonnemang. Alla försök att få kontakt med företaget har misslyckats. Konsumentverket och Lotteriinspektionen har gått ut med varningar och råder alla som inte anser sig ha ingått ett avtal med Euromillions att bestrida alla fakturor och krav.

- Så länge man bestrider kravet riskerar man heller inte en betalningsanmärkning, förklarar Eva Moberg, jurist vid Konsumentverket.
Det räcker med att skicka ett mejl till fakturaavsändaren som man sedan kan visa upp. Bolaget måste då ta fallet till tingsrätten, något som i praktiken sällan sker.
Mejlet gäller även om mottagaren inte svarar, vilket är väldigt vanligt. Räkna i stället med fler krav och hot om att gå vidare till kronofogden.

- Det är en metod för att få folk att betala. De tror att de slipper mer besvär om de betalar, säger Eva Moberg.

Euromillions/Waplottos metoder är varken nya eller unika. Bluffakturor har förekommit i näringslivet under årtionden. Företag får särskilt under sommaren erbjudanden som är utformade som fakturor, från till exempel ett telebolag eller ett katalogföretag. Förhoppningen är att sommarvikarien ska missta erbjudandet för en ”riktig” beställning och betala.

Med internet och mobiltelefonin får också blufföretagen nya distributionskanaler till privatpersoner som ”spammas” med tvivelaktiga gratiserbjudanden och sökord som leder dem fel.  
- De senaste åren har de bland annat startas flera värderingssajter för bilar och bostäder. De kopierar gratistjänsten till både utseende och innehåll, men skickar i stället en faktura till den som använder tjänsten, säger Eva Moberg.

Bluffbeloppen är ofta relativt små, men genom att nå många räcker det med att några procent går på bluffen för att totalbeloppen i slutänden blir stora för avsändaren.

Nätbluffandet slår också genom i brottsstatistiken. Antalet anmälda brott som gäller bluffakturor har på bara några år mångdubblats. Under 2009 registrerades drygt 13 600 ärenden jämfört med knappt 10 000 under 2008, en ökning med 36 procent.

Ökningen håller i sig under 2010. Under årets första sju månader ökade anmälningarna med 89 procent, närmast en fördubbling jämfört med samma period förra året.
- Visserligen har vi ändrat kodningen en del kring den här typen av brott, men trenden ändå ganska väl speglar utvecklingen, säger Leif Peterson, statistikansvarig på Brottsförebyggande rådet.

Det finns alltid mörkertal i olika typer av brott. När medierna till exempel uppmärksammar en viss typ av brottslighet, som våldtäkt, brukar också anmälningarna av den typen av brott öka. Men Leif Peterson tror inte att mörkertalen är särskilt stora i det här fallet.

- Nej, vi ser samma trend för till exempel internetbedrägerier, säger han.

Det är svårt att komma åt personerna bakom företagen. Bolagen är i de flesta fall registrerade utanför Sverige, vilket bland annat innebär att Konsumentombudsmannen inte kan agera juridiskt mot dem.

Bluffakturor är heller inte ett prioriterat brott hos polisen, trots de många polisanmälningarna.

- Det är som att hugga bort ett av hydrans huvud. I samma stund växer ett nytt ut, nya aktörer tar över. Internationellt finns varianter på Euromillions sedan flera år tillbaka. Bara i ett fåtal fall har man lyckats gripa några av dem som ligger bakom, säger Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens internetspaningsgrupp.

Rikskriminalens främsta uppdrag är att lösa grova brott med IT-inslag, understryker Anders Ahlqvist. Han liknar Euromillions vid en form av bettleri och tror att en förklaring till att så många drabbas i Sverige just nu är att blufföretaget skapat en svensk version av sajten.

- De flesta startar på den engelsktalande marknaden eftersom den är störst. Sedan går de in på mindre språkområden.

Information och upplysning är bästa sättet att komma till rätta med blufföretagen, anser Anders Ahlqvist. Samtidigt är han förvånad över den naivitet som många visar på just nätet.

- Psykologin på nätet verkar inte följa samma mönster som i vardagslivet. Vem skulle exempelvis lita på en okänd person som man möter på gatan och som säger att just du får en miljon bara du ger honom 2000 kronor?

- Vi trodde att fenomenet skulle försvinna i takt unga människor som växt upp med internet blev äldre. Men de går på samma bluffar.

Inga fall hos Kronofogden

Fastighetsinv i Skåne, bolaget som skickat Waplotto-fakturor till flera svenskar, har själv ett likvidationsföreläggande hängande över sig. Och i somras hoppade bolagets revisor av. Några betalningsförelägganden från Fastighetsinv i Skåne fanns heller inte registrerade hos Kronofogden första halvåret 2010.

Fastighetsinv i Skåne är baserat i Malmö tur dotterbolag till Erica Plus Ltd, ett bolag som är registrerat på Jungfruöarna, där även Enotha Trading som driver Euromillions är registrerat.
Testfakta har upprepat sökt representanter från Waplotto som enligt Bolagsverket står under ett så kallat likvidationsföreläggande eftersom bolaget inte kommit in med en årsredovisning för 2009.  

För Konsumentverket har Enotha Trading förklarat att man endast fungerar som förmedlare av reklam till mottagare, som godkänt reklamutskick via bland annat partners som bilvardering.net. Bolaget understryker att det krävs en aktiv handling av mottagaren att ingå ett avtal. (Fyra veckors spel till priset av 399 kronor. ) Enligt Enotha Trading framgår avtalsvillkoren tydligt. Även mottagarens godkännande kan dokumenteras via bland annat IP-nummer hos tredje part, telekomföretagen.
Men på Konsumentverket är man inte nöjd med svaret.

- Vi begär kompletteringar eftersom vi in anser att vi fått svar på våra frågor, bland annat vill vi veta mer om Enotha Trading och firmatecknarna, säger Malin Fors, jurist vid Konsumentverket.

Trots hot om betalningsförelägganden finns inga ärenden från Fastighetsinv i Skåne registrerade hos Kronofogden första halvåret 2010.
- En förklaring kan ju vara att de helt enkelt inte går vidare med sina fordringar till betalningsföreläggande, en annan att de har överlåtit fordringarna, sålt dem helt enkelt och då blir det i så fall en helt annan borgenär som ansöker om betalningsföreläggande, säger Malin Nordgren Zerull, jurist vid Kronofogdemyndigheten.

En tidigare vd för Fastighetsinv i Skåne drev för ett par år sedan just ett inkassoföretag som kopplades samma med ett porrfilmsföretag i Malmö som gick i en uppmärksammad konkurs. Flera ledande personer i porrfilmsföretaget hade även drivit andra bolag som tagits över en så kallad målvakt, tömts på tillgångar och gått i konkurs.

En av de nuvarande firmatecknarna sitter också som ledamot i ett domännamnsföretag som sedan några veckor är inblandat i en konkurs.

Enotha Trading tillbakavisar också anklagelser om att bolaget skulle bedriva ett lotteri som bygger på vinstandelar i köp av lotter i ett större och etablerat paneuropeiskt lotterispel. Det framgår inte vilket lotteri som avses. Testfakta har sökt Enotha Tradings juridiska ombud som svarat att man inte kommenterar ett pågående ärende.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.