Höga halter allergena konserveringsmedel i boxviner

Höga halter allergena konserveringsmedel i boxviner

Laboratorietest

Storsäljande vinboxar innehåller så mycket svaveldioxid att de bör undvikas av överkänsliga personer, visar Testfaktas test. En förklaring är vinernas höga sockerhalter.
– Tillsätter du socker behöver du tillsätta mer konserveringsmedel, säger vinexperten.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 15 Apr, 2019
Läs senare

Grillsäsongen är snart här vilket också innebär högsäsong för vin på låda. Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar där vi bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid (sulfiter) i vinerna. För en person som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

Men astmatiker och överkänsliga kan reagera på betydligt lägre halter än så. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

[PDF]

Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han tycker att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet.
 

Christer Janson
Christer Janson

– Tio milligram per liter brukar de flesta klara av, men halter över 100 milligram bör man undvika om man är överkänslig. Så höga halter borde märkas ut på förpackningen, säger han.

Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring diskuteras inte i nuläget, men EU-kommissionen har meddelat att halterna av sulfiter granskas och att reglerna kan ses över i framtiden.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra är inte farligt vid förtäring men kan ge röda utslag kring munnen.

Varför tillsätter då vintillverkarna så mycket konserveringsmedel i sina viner? Enligt Dick Samuelsson, vinkemist med många års erfarenhet vid Vin och Sprits laboratorium och som numera undervisar sommelierer på Vinkällan Dryckesutbildningar, finns det en mycket logisk förklaring – åtminstone för de röda vinerna i testet.

– Det är sockret som är boven. Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna, säger han.

Att vi svenskar under de senaste åren uppskattat rött vin med lite sötma visar sig tydligt i Systembolagets försäljningsstatistik.

– Det tråkiga är att sockret tvingar producenterna att tillsätta mer konserveringsmedel vilket känns både onödigt och otidsenligt, menar Dick Samuelsson.

Testfakta analyserade även för resthalter från pesticider, inklusive det omstridda ogräsmedlet glyfosat. Världshälsoorganisationen, WHO, har klassificerats glyfosat som troligen cancerframkallande. Halterna i boxvinerna är låga, men glyfosat hittades även i det ekologiska röda vinet Palazzo Rosso, där det inte ska finnas. I ett mejl till Testfakta meddelar leverantören Oenoforos att företaget kommer att skicka in egna prover av Palazzo Rosso för analys.

Fakta om testet

Testfakta har låtit analysera tio av systembolagets populäraste vinboxar. Vi köpte in de fyra mest sålda röda respektive vita vinerna under 2018. Utöver dessa köptes två ekologiska viner in – det populäraste röda respektive vita från samma period.  
  Analysen är utförd av Eurofins laboratorium som bland annat undersökt syrahalt, sockerhalt, alkoholhalt, pesticider och histaminer samt konserveringsmedlen svaveldioxid och sorbinsyra.

Svaveldioxid (sulfiter)

* Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier i vinet. – Svaveldioxid kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
* Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda viner och 200 mg/liter i vita viner.
* Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Det motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.

Sorbinsyra

* Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet. Finns det bakterier i vinet kan syran omvandlas till ett pelargondoftande ämne som förstör vinet.
* Sorbinsyra är ofarligt vid förtäring i så här små mängder, men kan ge röda utslag kring munnen.

Histaminer
* Finns i olika halter i röda viner och särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
* Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Pesticider

* Laboratoriet analyserade för ett stort antal pesticider som kan användas vid vinframställning. Resthalterna av dessa är generellt låga i de testade vinerna.
* Laboratoriet analyserade även för det omdebatterade ogräsmedlet glyfosat som finns i alla viner utom ett. År 2015 slog WHO:s särskilda cancerforskningsmyndighet IARC fast att glyfosat är troligen cancerframkallande. EU:s kemikalie- och livsmedelsmyndigheter menar dock att ämnet inte är cancerogent. Glyfosat är farligt för vattenlevande organismer, det stör ekosystem och slår ut biologisk mångfald. Flera miljöorganisationer vill att det ska förbjudas.

Källor: Livsmedelsverket, Systembolaget och Dick Samuelsson, vinkemist.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.