Testfakta granskar anmälda företag

Testfakta granskar anmälda företag

Testfakta fortsätter granskningen av personerna bakom Persondata. Fordonsvärderingen heter ett annat av de två männens företag, som också fått många anmälningar. Nyligen registrerades ett tredje företag.

Susanne Ståhl Publicerad: 29 Maj, 2007
Läs senare

Som Testfakta.se tidigare rapporterat har det kommit in en flod av anmälningar mot kreditupplysningsföretaget Persondata.nu. Sedan början av året har Konsumentverket tagit emot över 80 anmälningar mot företagets hemsida och fler kommer in varje vecka.
    I ledningen för Persondata.nu sitter två män, ledamoten Jens Eriksson och suppleanten Lennart Tomas Berglund. De två driver även företaget Fordonsvärderingen, som också blivit anmält ett antal gånger. Gemensamt för anmälningarna är att de kommer från personer som gått in på företagens hemsidor och använt tjänsterna i tron att de är gratis. Sedan har de fått hem fakturor på allt i från några hundra kronor till tusenlappar.
Persondata.nu sysslar med kreditupplysning, medan Fordonsvärderingen som namnet antyder värderar fordon.
   

ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/5/29/13967.jpg"/>

Testfakta.se har tittat närmare på Fordonsvärderingen.
"Beställ en värdering på 30 sekunder" står det på hemsidan. Genom att skicka in ett formulär med bilens registreringsnummer  får man tillbaka en värdering via sms och kan sedan ladda ner ett skriftligt intyg från hemsidan. Priset: 299 kronor. Vad får man för typ av värdering för det priset? Utgår man från det som står på hemsidan får man inget annat än det som vem som helst kan hitta bland offentliga uppgifter. Värderingen är dessutom framtagen med flera förbehåll och förutsättningar. Bland annat utgår den från att bilen är fullservad och i fullgott skick. Alla bilar äldre än sex år förutsätts klara en bilbesiktning utan anmärkningar. Värderingen har även en felmarginal på +/- 5.000 kronor. Enligt hemsidan utförs värderingen av noggrannt utvalda värderingsmän med 99 procent nöjda kunder.
Ensio Andersson, teknisk handläggare på Svensk Bilprovning, är inte direkt imponerad av företagets erbjudande.
– Utifrån alla förbehåll och alla kritier är det inte svårt att göra en sådan värdering. Ska du får en värdering på 30 sekunder kan det knappast vara någon värderingsman inblandad, utan snarare något program, säger Ensio Andersson.
Fordonsvärderingen anger att "tillgänglig information om ditt fordon inhämtas från relevanta myndigheter". Har man tillgång till en dator eller en telefon kan man dock enkelt ta reda på mycket själv. Bland annat kan man beställa gamla besiktningsprotokoll från Bilprovningen och få dem samma dag via mejl. Från Konsumentverket kan man beställa Begagnade bil-guiden, som omfattar besiktningsresultat från 2006 och även ett antal nya bilmodeller. Vill man få en uppfattning om vad ens bil är värd tipsar Ensio Andersson om att surfa runt bland bilannonser och kolla prisnivån på bilar som motsvarar ens egen.
– För att kunna veta om det är en bra bil krävs en riktig värdering där man ser bilen, säger Ensio Andersson.
Verkar Fordonsvärderingens värdering tillförlitlig?
– Nej, den är inte tillförlitlig. En van värderare ser brister, som till exempel inte framgår av ett besiktningsprotokoll. Det finns många saker som kan bli kostsamma som inte syns där, som fel på motor och elektronik. Värderingen bygger på en massa insamlade uppgifter, som inte är unika och som vem som helst skulle kunna ta fram, menar Ensio Andersson.
    Naturligtvis kan man som privatperson vilja betala för att själv slippa att inhämta uppgifter, men många har utnyttjat Fordonsvärderingens tjänst i tron att den varit gratis.
– Vi har skickat ut en påpekande till företaget, men avvaktar och ser vad som händer på hemsidan. Enligt egen uppgift ska hemsidan ändras, säger Johan Adamsson, handläggare på Konsumentverket.
– Sen fortsätter det att komma in anmälningar, så vi har ärendet under aktiv bevakning, fortsätter han.
När det gäller hemsidans utformning säger Johan Adamsson att det viktigaste är att man aktivt godkänner villkoren, men att det är svårt att säga exakt hur det ska se ut. Fordonsvärderingens affärsidé kan Konsumentverket inte säga så mycket om.
– Lagstiftningen skyddar inte mot "dåliga affärer", utan mot oegentligheter och en affärsidé handlar ju om tillgång och efterfrågan, säger Johan Adamsson.
    Personerna bakom Fordonsvärderingen och Persondata verkar ha många järn i elden. Enligt uppgift till Testfakta.se ska de starta ett företag som sysslar med bilkredit. Hos Bolagsverket har de nyligen registrerat ett företag  under namnet Stellavista Mobile AB, som ska syssla med utveckling och tjänster inom mobil och internet.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.