Testfakta har testat åtta kontinentalsängar som högst får kosta 17 000 kronor. Testerna, som utförts på uppdrag av möbelkedjan Mio, genomfördes på tre auktoriserade laboratorier i Sverige och Tyskland.
Tre av sängarna i testet sticker ut med sammantaget bättre resultat, Mio, MiDormani och Kungsängen. Det är framför allt testerna av sängarna ergonomi som visar sig avgörande för att dessa tre ska vara i topp.
[PDF]
Totalsegraren blev till slut sängen New York Supreme från Mio, som presterade på topp i samtliga testmoment. Den andades bra, vilket inte minst viktigt under varma sommarnätter, och klarade uthållighetstesterna av fjädring och konstruktion utan anmärkning.
Andra sängar fick lite hårdare omdömen från laboratoriet. En av dem var Sova Bed som visade en något obalanserad fjädringshårdheten över sängytan.
— Höftzonen är något för mjuk i förhållande till skulderzonen och då finns det en tendens att höften sjunker in för djupt och personen ligger inte platt - det skapas en hängmatteeffekt, säger Doktor Florian Heidinger på Ergonomie Institut i München.
Men att köpa säng enbart på testresultat är inte optimalt. Testerna utförs på standardiserade kroppstyper i tre vikt- och storleksklasser, som inte kan fånga alla individuella aspekter och sovställningar. Det är därför viktigt att även prova sängen i butik innan man köper.
Agneta Winther som i mer än tio år sålt sängar på Stalands möbler i Stockholm råder alltid kunderna att ta god tid på sig och prova flera sovställningar vid ett sängköp. Hon tycker också att kunden ska gå hem och sova på saken.
— När de kommer tillbaka nästa gång kanske sängen de först valde inte känns så bra. Men de allra flesta blir nöjda till slut.
Agneta Winther vill inte ge några förhållningsregler kring hur ofta man ska byta sin säng.
— Det är så olika. Jag har haft kunder som knappt skött sin säng annat än vanlig städning och tvätt. Ändå är de nöjda med sin 40 år gamla säng. Andra tycker att sängen känns utsliten efter sex eller sju år.