Sommarens alla högtider bjuder in till en del alkohol. Även om det bara blir någon öl på midsommarafton kan det vara svårt att bedöma om du är körduglig dagen efter.
Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har ett testlaboratorium som är ett av tre i världen ackrediterade för tester av alkoholmätare. På uppdrag av Testfakta har MHF:s testlaboratorium analyserat tio mätare inköpta under maj 2022.
-Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare som säljs på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.
[PDF]
En av dessa undermåliga alkoholmätare är Sencor som säljs på Elgiganten.se vilket förvånar Tomas Jonsson med tanke på att Elgiganten annars är en stor och seriös aktör. Ett allvarligt problem med Sencor är att mätaren redan från fabriken är felkalibrerad och att det inte finns någon möjlighet eller information kring kalibrering i ett senare skede.
Testfakta kontaktade Elgiganten:
-Den produkten säljs via vår Marketplace, av aktören D-Dep. Vi ska ta kontakt med aktören för att få deras synvinkel då vi inte känner till denna information, svarar Sayna Oveisikian kommunikationsansvarig på Elgiganten.
Det hinner gå 37 minuter, sedan kommer nästa mailsvar från Elgiganten:
- Uppdaterar mitt svar till dig angående produkten, vi har nu stoppat försäljningen på den.
Oavsett fabrik och resultat i vårt test så är det viktigt att alkoholmätaren kalibreras regelbundet.
- Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.
I testet finns också en testvinnare (Dräger 4000) som visar på nästintill exakta värden. När maskinen blåser ut en simulerad andningsluft på 0,2 promille hamnar testvinnaren på 0,21 promille. Även efterföljande tre produkter; Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000 är i praktiken likvärdiga för ändamålet. Som jämförelse kan vi ta Alkoholtester HB-603 som hamnar på en av bottenplaceringarna. Den uppmätte 0.0 promille vid simulerade blåsningar på 0.2 promille. Denna och de andra i botten av resultatraden har alla så osäkra mätvärden att det finns en uppenbar risk för rattfylla.
Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av produkter, SS-EN 16280. (Eller standarden för professionellt bruk SS-EN 15964.) Dessutom ska det tydligt framgå hur mätaren kalibreras. Oftast skickas den iväg för kalibrering.
Tänk på detta när du köper och använder en alkoholmätare
* Köp en alkoholmätare som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280. Då är chansen större att du får en bra mätare.
* Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den.
* Använd aldrig mätaren som partypryl. Utsätter du den för starka alkoholblås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den.
* Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen ligger över gränsen.