Sängen är den möbel som vi spenderar mest tid i. Det är i sängen vi får den mesta av vår återhämtning. Därför är det viktigt att den passar din kropp, både vi köptillfället och över tiden du använder den.
Testfakta Research har på uppdrag av Kungsängen testat tio olika ramsängar i standardsegmentet från de största tillverkarna på den svenska marknaden.
Tre oberoende laboratorier har bland annat testat och undersökt sängarnas ergonomiska egenskaper, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion. Sängarna blev också utsatta för det slitage som motsvarar upp till 12 års användning.
TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET
Tyngdpunkten i bedömningen ligger i den ergonomiska delen som står för 40 procent av totalbetyget. Sängarnas ergonomi och andningsförmåga testades av det tyska laboratoriet Ergonomie Institut München (EIM). Bra ergonomi handlar om en kombination av stöd och elasticitet som ska ge bra liggkomfort och avlastning för olika kroppstyper. När du till exempel ligger på sidan i sängen ska axlar och höfter sjunka in något och om du ligger på ryggen ska den normala kurvan på ryggraden behållas.
Om fjädringen för höftpartiet är för mjuk i förhållande till axelpartiet får man en hängmatta och om fjädringen för höftpartiet är för hård, lutar kroppen istället mot huvudändan.
Ergonomitesterna simulerar tre olika kroppstyper som i längd och tyngd varierar från 155–185 cm och 50–90 kilo. Resultaten från laboratoriemätningarna verifieras också av försökspersoner.
Kungsängens säng Signatur med bäddmadrassen Signatur klarar laboratoriernas ergonomitest bäst och blir testets totala vinnare. Näst bäst är Mio Sleep Delux, som har något sämre resultat på ergonomi- och kvaltietsdelarna, men något bättre när det gäller bäddmadrassens andningsförmåga.
Sängarna från Furniturebox, Ikea och Jysk kommer ut med avsevärt sämre komfortegenskaper än de övriga testade sängarna. Allra sämst ergonomiska egenskaper, kvalitet och uthållighet får sängen från Jysk, som också blir testets jumbo.
En annan viktig del är bäddmadrassen egenskap och egenskapen att återhämta sig efter kompression i fuktig miljö. Bäst resultat fick bäddmadrasserna från Kungsängen och Mio med endast 1,7 respektive 2,9 procent bestående sättning. Sämst resultat fick madrasserna från Svenska Hem och Jysk, där bäddmadrassens kärna hade tryckts ihop 32,7 respektive 33,0 procent efter testet.
– Om man får kompressioner finns det risk att madrassens egenskaper kommer att förändras. Sett över en längre tid finns det risk för problem, säger Bengt-Åke Andersson, som är ansvarig testutförare på RISE.