Laddat för semester med bästa powerbanken

Laddat för semester med bästa powerbanken

Bild på alla powerbanks som var med i testet.
På bild ser de ganska lika ut. Men testresultaten visade på stora skillnader. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Batteritorsk i stugan eller på resan? Testfakta har tagit reda på vilka powerbanks som gör det lätt att hålla liv i mobil och surfplatta på semestern. Långt ifrån alla tillverkare håller vad de lovar. 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 30 Jul, 2018
Ta bort

När batteriet tryter i mobilen, Ipaden eller de trådlösa hörlurarna och det är långt till närmsta eluttag så är ett litet extra-batteri i väskan ovärderligt – så länge det fungerar som det ska.

En viktig aspekt är powerbankens kapacitet som brukar anges i mAh (milliamperetimmar). Många gånger innebär större kapacitet ett högre pris. Men när vi låter det tyska laboratoriet PZT testa åtta vanliga powerbanks så ligger kapaciteten för flera av batterierna betydligt lägre än vad tillverkarna lovar. Batterierna från Clas Ohlson och TP-Link avviker med nära 20 procent. 

[PDF]

– Det är vanligt att kapaciteten på batterierna inte stämmer helt. Men att de avviker mer än 15 procent från vad som anges är inte acceptabelt, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Däremot får man räkna med att powerbanken på butikshyllan inte är full-laddad och redo att användas. Men att de är helt tomma som TP-Links och ett av Gojis batterier är mycket ovanligt, enligt Thorsten Kutzner.

– Det normala är att batterierna i butik är laddade någonstans mellan 20 och 85 procent av sin fulla kapacitet. Om ett batteri ligger oladdat en längre tid så kan det leda till att det skadas.

Laboratoriet undersökte också (även om det just nu kan kännas långt borta) hur kyla påverkar batteriernas kapacitet. Vid minus tio grader försämrades deras kapacitet över lag. GP Powerbank med så mycket som 35 procent.

En annan viktig aspekt är laddningstiden som skiljer stor mellan de testade produkterna.  Clas Ohlsons powerbank laddas full på fem timmar samtidigt som TP-Links tar dubbelt (!) så lång tid på sig trots att de har nära identisk kapacitet.

Normalt går det att utläsa på förpackningen hur snabb en powerbank är. Högre strömstyrka ger snabbare laddningstid (förutsatt att laddaren håller samma strömstyrka). Men för TP-Links powerbank är det något som inte stämmer. De anger en högre strömstyrka än de flesta andra batterier i testet men det exemplar som laboratoriet testat laddar i själva verket långsammast.

Här kommenterar TP-Link Testfaktas testresultat. (Uppdaterat 180816)

Slutligen har laboratoriet undersökt hur säkra och stöttåliga produkterna är. Ingen av batterierna skadas av att tappas i ett cementgolv upprepade gånger –  även om skalet på Gojis powerbank lossnar och måste sättas tillbaka med lite kraft.

Alla de testade batterierna stänger av sig vid en eventuell kortslutning. Mindre bra är att tre batterier fortsätter ladda även när de blir överhettade. Det är tyvärr inte ovanligt att många saknar överhettningsskydd även om det vore önskvärt, menar Thorsten Kutzner:

– Om batteriet överhettas kan det skadas, vilket i sin tur kan leda till att batteriet vid ett senare tillfälle börjar läcka farlig gas eller än värre exploderar och börjar brinna.

Bäst i test blev powerbanken Mophie. Den höll nära på pricken sin utlovade kapacitet och är säker och stöttålig, även om den laddar något långsamt. 

Så testade vi

Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta jämfört åtta vanligt förekommande powerbanks (externa batterier).  Alla testade produkter har en deklarerad kapacitet mellan 5000 och 8000 mAh. Två exemplar av varje testad modell köptes in. Följande parametrar ingick i testet:

Kapacitet (50% av totalbetyget)
Laboratoriet mätte batteriernas kapacitet vid inköp, deras maximala kapacitet (efter fyra upp- och urladdningar) samt deras kapacitet vid kyla (batterierna kyldes ned till -10?C) och hur väl de klarar att behålla sin laddning efter en månad utan att användas.

Batteriernas kapacitet mättes vid 5 volt och den faktiska kapaciteten i battericellerna (som håller 3,7 volt) beräknades sedan.

Uppladdning (30% av totalbetyget)
Tomma batterier kopplades till en laddare och laddades med en strömstyrka på maximalt 2,4 ampere. Tiden det tog att ladda batterierna från noll till 100% laddade mättes.

Maximal strömstyrka som batteriet kan ge ifrån sig när det laddar upp elektronik mättes också.

Säkerhet och stöttålighet (20% av totalbetyget)
Säkerhet: Laboratoriet undersökte om batterierna slutar ladda vid hög värme (+65?C). De undersökte också om batteriet stänger av sig vid kortslutning. Stöttålighet: Laboratoriet släppte batteriet fyra gånger från en meters höjd över ett betonggolv. Därefter undersökte de om batteriet skadats till utseende eller funktion. 

Fyra tips för att välja rätt powerbank
  1. Hur stor powerbank? Ta reda på batteriernas kapacitet på den apparat du vill ladda och välj en powerbank som matchar dina behov med viss marginal.
  2. Behöver du ladda flera prylar samtidigt? Välj en powerbank med flera ”output”-uttag.
  3. Snabbare laddning? Ta reda på strömstyrkan på powerbankens uttag.  Ett uttag på två ampere (2A) laddar dubbelt så snabbt som ett uttag på en ampere. Se också till att ha en laddare med minst lika hög strömstyrka.
  4. Var ska den få plats? Se till att måtten inte hindrar dig från att ha med din powerbank där du behöver den.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.