Bästa barnkängan för vinterslasket

Bästa barnkängan för vinterslasket

Skorna fick gå 200 000 steg i vatten. Foto: Peter Jülich
Vid testet av skornas värmeisolerande förmåga fick de stå 20 minuter i minus 30 grader. Foto: Peter Jülich
Innan skorna placerades i klimatkammaren fylldes de med små metallkulor för att bättre kunna mäta och registrera värmeskillnader. Foto: Peter Jülich
Åtta par barnvinterskor var med i årets test. Foto: Peter Jülich
Laboratorietest

Vattentäta, varma och med bra andningsförmåga. Så ser den ultimata vinterskon för barn ut. Många skor har svårt att klara allt, men det finns de som lyckas, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 7 Okt, 2016
Ta bort

Vinterns kyla, snö, slask och regn ställer stora krav på skor. Det gäller i synnerhet för barnen som ofta är mer utomhus än sina föräldrar och ändå brukar får nöja sig med ett par vinterskor per säsong.

Testfakta har låtit det tyska laboratoriet PFI testa åtta par vinterskor för att få reda på hur bra de är på att hålla barnen torra och varma om fötterna. Det är en rad tuffa tester labbet utsätter skorna för: utöver att skorna får gå 200 000 steg i vatten, mäts deras värmeisolerande förmåga, hur bra de andas och torkar upp. Dessutom analyserades skornas yttermaterial för att se om skorna innehåller  de miljö- och hälsofarliga ämnena PFOS eller PFOA.

Resultaten visar att hälften av skorna misslyckas på åtminstone någon punkt.  Skorna från Din Sko och Skopunkten klarar visserligen vattentäthetstestet galant men andas knappt bättre än en gummistövel enligt labbet.  De tar också, eller kanske just därför, också orimligt lång tid på sig att torka ut.

– Skor måste ha förmåga att transportera bort fukt från insidan för att reglera klimatet. Om de andas för lite kommer det förr eller senare bli varmt och blött i skorna – och det är inte skönt, säger Kai Tinschert, testledare på PFI.

Mest förvånande är ändå testresultaten på Ecco-skorna: Ecco som annars brukar ligga i topp när det gäller vattentäthet läcker in efter 48 500 steg, vilket motsvarar drygt 12 timmars användning.

– Vi har noterat att våra skor klarar sig mindre bra när det gäller vattentätheten. Vi tror ändå inte att konsumenterna kommer vara missnöjda med vår produkt, säger Søren Kragh Pedersen, kommunikationschef på Ecco.

Enligt testledare Kai Tinschert på PFI  är det både hantverk, konstruktion och materialval som påverkar hur vattentäta skorna blir. När den här typen av skor läcker är det ofta membranet som skadats eller att skorna inte tejpats ordentligt.

Men det finns skor som lyckas få till en sko som klarar alla utmaningar. Bäst i test blir skorna från Superfit, tätt följt av skorna från Viking. De har inte bara mycket bra vattentäthet, de både värmer och andas bra.

En god nyhet är också att inga av skorna innehöll de perfluorerade ämnena PFOS eller PFOA.

 

Fakta

Det tyska skolabbet PFI har på Testfaktas uppdrag testat åtta par vinterskor på följande sätt:

Vattentäthet
Skorna monterades i en gångsimulator med vatten strax ovanför sulans kant. Skorna får sedan gå 200 000 steg i vattnet,  med 60 steg per minut. Med jämna mellanrum kontrollerade labbet om skorna tagit in vatten. I så fall avbröts testet och antalet steg skorna klarat noterades.

Värmeisolation
Skorna fylldes med små metallkulor och förseglades så de inte läcker värme från skaftet. En värmesensor mätte temperaturen inuti skorna före och efter skorna fått stå i 30 minuter i -20°C.

Andningsförmåga
Labbet testade hur bra fodret på skorna släpper igenom fukt. Materialet spändes som ett lock över en behållare med fuktsabsorberande material. Genom att väga behållaren före och efter test såg man hur mycket fukt som materialet släppt igenom.

Torktid
Labbet vägde skorna och sprayade sedan deras insida med en halv deciliter vatten. Därefter mätte labbet hur lång tid det tog för skorna att avdunsta vattnet och återfå sin ursprungliga vikt.

Kemisk analys av yttermaterial
Bitar av skornas yttermaterial analyserades efter förekomst av PFOA eller PFOS.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.