Punkteringsfritt – men trögcyklat

Punkteringsfritt – men trögcyklat

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Punkteringsskyddade cykeldäck skyddar bättre men rullar betydligt sämre än vanliga standarddäck. Det visar Testfaktas test av tio däck med extra skydd mot punktering.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 13 Maj, 2011
Ta bort

Att få punktering på cykeln är aldrig roligt. För den som har långt till jobbet eller cyklar ofta kan det därför vara värt att skaffa däck med extra punkteringsskydd. Svensk Maskinprovning i Alnarp har för Testfaktas räkning jämfört tio olika modeller av punkteringsskyddade cykeldäck.

I själva punkteringstestet fick däcken rulla mot en trumma med sex vassa taggar på. Samma typ av slangar och fälgar användes för att förutsättningarna skulle vara desamma för alla däck. Ju högre antal varv ett däck klarade desto bättre skydd. Som referens användes ett vanligt standarddäck från Schwalbe utan punkteringsskydd.

[PDF]

– Alla testade däck skyddar bättre än ett vanligt cykeldäck. Däremot handlar det inte om några punkteringsfria däck, förr eller senare går det hål på dem i testet, säger Jan-Olof Nilsson, testledare på Svensk Maskinprovning. 

Medan standarddäcket fick punktering efter cirka 200 varv mot trumman, klarade de sämsta punkteringsskyddade däcken nästan 900 varv. Det bästa däcket, Michelin Tracker, höll stånd mot taggarna i hela 17 976 varv innan luften pös ur slangen.
– Det skiljer helt klart mycket mellan de olika däcken vad gäller skydd mot punktering, säger Jan-Olof Nilsson.

Enligt Jan-Olof Nilsson handlar det troligtvis om en kombination av vilket material som använts i själva punkteringsskyddet, kvaliteten på gummit och däckmönstret. Ett tjockare däck behöver inte innebära bättre punkteringsskydd.
– Vittoria ser till exempel inte så märkvärdig ut på ytan och är inte särskilt grovt, men klarar sig väldigt bra i testet. Det tyder på att tillverkaren har lyckats bra med materialet.

Laboratoriet testade även gummikvaliteten med hjälp av ett dragtest. En bit från varje däck skars ut och klämdes fast i båda ändar. Därefter drogs biten isär till den gick sönder. Kraften registrerades i Newton.

– Detta prov är hämtat från en japansk branschstandard och är ett mått på gummits kvalitet och tålighet. Dragprovet kan sägas komplettera punkteringstestet vilket även resultaten visar. Både Vittoria och Michelin får bra även här.

Att slippa ”punka” är självklart en stor fördel, men frågan är till vilket pris. Punkteringsskyddade däck har rykte om sig att vara trögcyklade eftersom inlägget gör däcken tjockare. För att undersöka rullförmågan roterades däcken av en trumma med konstant hastighet och kraften som krävdes för att driva trumman noterades. Som referens användes återigen ett standarddäck från Schwalbe.

– Standarddäcket har nästan hälften så mycket rullmotstånd som de bästa punkteringsskyddade däcken i testet. Man kan alltså konstatera att punkteringsskyddade däck är klart trögare att cykla på, säger Jan-Olof Nilsson.

Det skiljer också en hel del i rullförmåga mellan de punkteringsskyddade däcken. Bontrager-däcket är dryga 30 procent trögare än de mest lättrullade däcken i testet.

– Samtidigt är det viktigt att påpeka att lufttrycket i däcket är minst lika viktigt som materialet för rullförmågan. Därför måste man se till att ha rätt tryck i däcken när man cyklar, säger Jan-Olof Nilsson. 

Slutligen undersökte laboratoriet däckens uthållighet enligt en europeisk standard. I stället för en taggig trumma rullades däcken mot en trumma med två upphöjningar på.

– Det motsvarar att man cyklar på till exempel kullersten eller småsten. Enligt standarden ska ett cykeldäck klara 750 000 slag från upphöjningarna utan att slangen går sönder.  Det klarade alla däck i testet utan problem, säger Jan-Olof Nilsson. 

Fakta

Följande däck har testats:

- Bontrager H4 Plus
- Continental Contact
- Continental Touring Plus
- Maxxis CST Salvo
- Michelin Tracker
- Nokian Ultra Tour 2
- Schwalbe Marathon
- Schwalbe Marathon Plus
- Spectra Ruby X 5R
- Vittoria Randonneur

Punkteringstest

Varje däck monterades med standardslang på en fälg och pumpades upp till 80 procent av rekommenderat maxtryck. Hjulet belastades med tio kilo och roterades mot en trumma med sex utstickande taggar. Antalet varv till punktering registrerades.  

Uthållighet (enligt standarden EN 14764, Annex D)

Varje däck monterades med standardslang på en fälg och pumpades upp till 80 procent av rekommenderat maxtryck. Hjulet belastades med tio kilo och roterades mot en trumma med två upphöjningar som motsvarar exempelvis kullersten, småsten eller mindre kanter. Enligt den europeiska standarden EN 14764, Annex D, ska ett cykeldäck klara 750 000 upphöjningar utan att slangen går sönder. Alla testade däck klarade detta.

Passform (enligt standarden EN 14764, PKT 4.11.2)

Varje däck monteras med standardslang på fälg och pumpas till minst 110 procent av rekommenderat maxtryck. Enligt standarden ska däcket sitta kvar intakt på fälgen i minst fem minuter trots att trycket är så pass högt.

Dragtest (enligt standarden JIS K 6302, PKT 5.1)

En bit från varje däck skars ut och klämdes fast i båda ändar. Därefter drogs biten isär till den gick sönder. Kraften som krävdes i Newton registrerades. Testet är ett mått på kvaliteten i gummit.
 

Rullförmåga

Varje däck monterades med standardslang på en fälg och pumpades till 80 procent av rekommenderat maxtryck. Hjulet roterades av en trumma med konstant hastighet. Kraften som krävs för att driva trumman registrerades i Newton per meter. Ju lägre kraft desto mindre rullmotstånd. 

Betygsättning

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I totalbetyget har kvalitet och tålighet viktats med 67 procent (punkteringsskydd 50 procent, uthållighet 25 procent och dragtålighet 25 procent) och rullmotståndet med 33 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.