Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Foto: Ola Jacobsen

Vanliga elcyklar kan enkelt trimmas till betydligt högre hastigheter än tillåtet. Nu befarar myndigheterna att antalet allvarliga olyckor kommer öka. Men någon kontroll av elcyklarna görs inte. 

 

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 22 jan, 2018
Läs senare

Mellan 50 och 99 kilometer i timmen beroende på motor. Så höga hastigheter lovar näthandlare och vissa enskilda cykelbutiker att du kan få upp din elcykel i med hjälp av små trimsatser. Produkterna är skräddarsydda för särskilda motorer från till exempel Bosch, Yamaha eller Shimano och säljs bland annat via annonser på nätet hos exempelvis Amazon och svenska elcykeltrim.se. I annonserna finns även instruktionsfilmer om hur produkterna monteras och används. 

– De här produkterna är i dagsläget inte olagliga att sälja. Men det är bekymmersamt att de säljs så öppet, säger Jörgen Persson, utredare på Trafikverket.

Trafikverket har sammankallat en rad andra myndigheter, organisationer och branschföretag för att ta fram en ny inriktning för säker cykel- och mopedtrafik som ska bli klar till våren. En av diskussionspunkterna har varit riskerna med trimmade elcyklar. 
– När det gäller mopedolyckor med dödlig utgång vet vi att det ofta handlar om mopeder som är trimmade. Risken är att vi får samma problematik här. Och en elcykel med assistans har ju ingen åldersgräns och endast krav på hjälm upp till femton år, säger Jörgen Persson som har bett ansvariga myndigheter att titta på frågan.

Att förbjuda försäljningen av trimprodukter utifrån marknadsföringslagen blir svårt, enligt Konsumentverket.
– Återförsäljarna skriver tydligt att produkterna bara får användas inom inhägnat område så det är inget fel på informationen till konsumenten. Dessutom kommer man ändå kunna beställa de här produkterna från utländska sajter, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Han menar att man i stället borde fokusera på själva cyklarna. Det finns ett lagstiftningskrav om att elcyklar måste vara svårtrimmade.
– Om det är så här lätt trimma cyklarna bör man undersöka om man verkligen gjort rätt när man konstruerar och kontrollerar dem, säger Jonas Eriksson.

Cycleurope som tillverkar Monarks och Crescents elcyklar utför inga särskilda kontroller av hur lätta företagets cyklar är att trimma, utöver det som testas enligt elcykelstandarden. Samtidigt är standarden inte särskilt tydlig här, medger företagets kvalitetschef Claes Alstermark.
– Det står bara att elcyklarna inte får vara lätt-trimmade, men inte hur det ska vara konstruerat. Detta borde vara något för ansvariga kontrollmyndigheter att titta på och eventuellt förtydliga, säger han.

Men några marknadskontroller av elcyklar på den svenska marknaden görs inte. För elcyklar med assistans är Arbetsmiljöverket ansvarig myndighet, medan Transportstyrelsen har hand om cyklar med lite kraftigare motor.
– Vi har hårda prioriteringar och elcyklar är helt enkelt inte högprioriterat i dagsläget. Men vi kommer att diskutera frågan med Transportstyrelsen, säger Carl Axel Sundström vid Arbetsmiljöverket.

Jörgen Persson på Trafikverket är inte helt nöjd med detta svar. 
– Detta är ett angeläget område. Vi vill ha en ökad cykling, men också en säker cykling. Elcyklar är en relativt ny men kraftigt ökande marknad och jag tror att man skulle få mest effekt av att kontrollera detta nu i början. Att komma om några år och försöka ställa saker till rätta är svårare, säger han. 

Så säger lagen

En elassisterad cykel får inte ha en motor över 250 watt och inte ge stöd över 25 kilometer i timmen. Om den fortsätter ge kraft över 25 kilometer i timmen klassas den i lagens mening som moped klass 1 och då ska den vara registrerad och föraren ha körkort för att få framföras på allmän väg. 

Källa: Transportstyrelsen

Vad riskerar den som trimmar sin elcykel?

* Att köra en trimmad elcykel på allmän väg räknas som olovlig körning. Kör man i riktigt höga hastigheter och bland andra cyklister skulle det även kunna rubriceras som vårdslöshet i trafik, enligt Trafikpolisen i Stockholm. Straffen för detta är dagsböter och eventuellt indraget körkort.

* Garantin på din elcykel kan upphöra. Enligt de cykelhandlare Testfakta pratat med skulle de flesta leverantörer av elcyklar neka ett garantiärende om det visar sig att cykeln varit trimmad.

* Du kan få nedsatt ersättning från ditt försäkringsbolag vid en eventuell olycka. 

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.