Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villatak.
Solpaneler på villatak.

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Publicerad: 2 Nov, 2022
Läs senare

Kostnader och besparingar

Innan du skaffar solceller är det bra att tänka på varför. Är målet att spara pengar kan andra tillvägagångssätt vara bättre. Kanske ska du investera i isolering eller ett nytt värmesystem i stället. Att köpa och installera solceller är en stor investering, och i ett kallt land som Sverige kan tilläggsisolering spara mer pengar.

Priset på solpaneler beror främst på vilken storlek och effekt du väljer för din anläggning. Ju större anläggning du skaffar desto mindre kostar den per kvadratmeter. Enligt SolcellsOfferter.se är priset för en normalstor villa runt 2700 kronor per kvadratmeter, inklusive installationskostnad.

Du kan undersöka ifall solceller lönar sig för dig på Solcellskollen

Du kan också få hjälp av kommunen. Det finns energi- och klimatrådgivare i varje kommun, som gratis hjälper till med sådana frågor. 

Med det gröna skatteavdraget får du dra av 15 procent av kostnaden när du installerar solceller. Om du skaffar laddstolpar och lagring av egenproducerad elenergi får du dra av 50 procent. Avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person.

Ta reda på dina förutsättningar

Det första att undersöka innan du går vidare är att kontrollera hur dina förutsättningar för solpaneler ser ut.

Några punkter man bör kontrollera:

Ligger taket i skugga? Anläggningar som ligger i skugga producerar mindre el. 

Hur mycket solstrålning når taket? Mängden solstrålar som når solcellssystemet avgör hur mycket el det kan generera. Möjligen finns lokal solkarta för ditt område, där du kan kontrollera detta.

Mot vilket väderstreck ligger taket? Tak i sydlig riktning ger högst produktion totalt. Solceller i östlig eller västlig riktning kan ge mer produktion morgon och kväll när elanvändningen i huset vanligtvis är störst.

Vad har taket för lutning? När solcellerna har samma lutning som taket blir installationen enklare. Om du har ett platt tak kan solcellerna lutas upp med en ställning.

Hur starkt är elnätet? Det behöver vara starkt nog för att ta emot elen som din solcellsanläggning kommer mata in på nätet. För att ta reda på elnätets styrka där du bor, kontakta ditt elnätsföretag.

Före installation

När du väl bestämt dig för solpaneler kommer nästa steg i processen. Här är de saker du behöver ha koll på innan installationen. 

Kontrollera takets skick
Behöver taket renoveras? En solcellsanläggning kan sitta på taket i upp till 30 år. Installationen är en stor del av kostnaden med solpaneler. Att behöva ta ner dem för att renovera taket och sedan sätta upp dem igen blir en dubbel kostnad.

Kontakta ditt försäkringsbolag
Kontrollera ifall ditt försäkringsbolag har några krav vid installation av solceller, och hur hemförsäkringen påverkas. Fråga ifall försäkringen täcker skador på eller stöld av solceller. 

Välj installatör noggrant
Innan du anlitar ett företag för installation, ta deras referenser och kontrollera dem. I en ung och växande bransch finns det utrymme för oseriösa aktörer som vill skinna dig på pengar. 

Var smart med offerter
En idé är att skaffa offerter från minst tre olika företag. Då ser du vad ett rimligt pris är för det system du vill installera.

Du kan jämföra omdömen och be om offerter genom Solcellskollen och Solkollen.

Du kan också be om platsbesök från en eller flera installatörer. Om de ser förutsättningarna på plats kan de vara mer precisa i sina offerter. 

Vilka typer av solpaneler finns?

Det finns flera olika solcellssystem för privat bruk och det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. Några av de vanligaste på svenska marknaden är:

Monokristallina solpaneler – tillverkade av en enda kiselkristall. Svarta. Mest effektiva, och även dyra.
Polykristallina solceller – tillverkade av flera kiselkristaller. Blåa. Mindre effektiva än monokristallina, men också billigare. 
Tunnfilmssolceller – tunna och böjliga. Finns i olika typer beroende på vilket ljusabsorberande ämne som används i tillverkning. Mer miljövänliga än celler av kisel.
Solcellstak – solpaneler som har integrerats direkt i takets material. Mer stilrent än andra solpaneler, men både dyrare och mindre effektivt.

Vilka ska man välja?

Energimyndigheten har genomfört ett utförligt test, där nio system av solceller för villatak testades utomhus under ett år. De undersökte bland annat mängden el systemen producerade, jämförde deras effektivitet, och kontrollerade hur den mätta elproduktionen stämde med vad leverantören hade beräknat.

Bäst testresultat fick systemet Ikea Solstråle Plus (installerad av Svea Solar) med en systemverkningsgrad på nästan 18 procent. På andra plats kom Kraftpojkarna paket Energibolag på 16 procent, och trea blev Borås Elhandel paket Hybrid med en verkningsgrad på 15 procent, tätt följd av Svea solars Solar stone på 14 procent.

Några andra resultat från testet:

• Med ett undantag fick systemen likvärdiga resultat i testet. Den största skillnaden i hur mycket el som producerades var 15 procent. 

• Mest el per kilowatt producerade Ikea Solstråle plus, Energihusgruppens Roofit, Kraftpojkarnas paket Energibolag, samt Svea solars Solar stone.     

• Offerterna från Soltech, Svea Solar, Borås elhandel, Ikea och Kraftpojkarna stämde väl överens med det slutliga resultatet i produktion.

• Energihusgruppen gav ingen information om uppskattad elproduktion i sin offert. Utan det blir det svårt för villaägaren att kontrollera om solcellssystemet fungerar bra.

• Systemet Solar roof från Lindab hade tekniska problem under hela testet, och tio av solcellsmodulerna fick bytas ut under tiden testet pågick. De inkluderades därför inte i den slutgiltiga jämförelserna mellan solcellssystem.

Du kan se fler testresultat i tabellen här nedanför. Du kan också läsa mer om testet på Energimyndighetens hemsida.

Sedan testet genomfördes har flera moduloptimerare från SolarEdge fått säljstopp. De användes i tre av systemen i testet: Solar roof från Lindab, Kraftpojkarnas paket Energibolag, och Solar stone från Svea solar. 

Energimyndigheten har också en webbportal för den som funderar på att skaffa solceller, Solelportalen. Där finns råd och vägledning från planeringsfasen hela vägen till avveckling av en anläggning.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.