Ett starthjälpsbatteri eller jump starter som de också kallas fungerar som ett extrabatteri som du kopplar till ditt bilbatteri med hjälp av två startkablar. Batteriet är konstruerat så att det kan ge en tillräckligt hög maxström under kort tid för att starta upp motorn.
Starthjälpsbatterier har funnits länge, men den gamla otympliga varianten kan väga uppåt tio kilo och har främst riktat sig till bärgningstjänsten eller folk med mycket garageplats och starka ryggar. Här handlar det i stället om små bärbara litiumbatterier som går att förvara i handsfacket eller innerfickan. Batterierna kan även användas som batteribank för mobiler, ipads och datorer.
– De har inte samma kapacitet som den äldre bly-varianten, men är å andra sidan väldigt enkla att hantera för vanliga konsumenter, säger Daniel Strömberg, testledare på SP som utfört testet.
[PDF]
I testet undersöktes om de små extrabatterierna verkligen kan starta upp en motor med helt urladdat batteri och hur många startförsök man får på sig. Laboratoriet utgick från två olika bensindrivna motorer – en två liters motor med fyra cylindrar och en 2,8 liters motor med 6 cylindrar.
– Antalet startförsök kan vara helt avgörande eftersom en del ström försvinner till annan elektronik i bilen och det är inte alltid bilen går igång på första försöket, säger Daniel Strömberg.
Bäst i test är Sonic Startbooster, inköpt på Mekonomen, som ger elva startförsök på en liten motor och sju på en stor vid tio minusgrader. Det kan jämföras med Clas Ohlsons och Kjell & Companys batterier som inte klarar att starta en stor motor i kyla överhuvudet taget. På den lilla motorn ger Kjell & Company endast två startförsök och Clas Ohlson fyra.
Har man en dieselbil så kräver den mer ström vid starten. Här kan en liten dieselmotor liknas vid en stor bensindriven motor, medan en stor diesel kräver ännu mer.
Produkterna i testet deklarerar olika kapacitet vilket så klart kan förklara skillnader i antalet startförsök. Men testet visar att den utlovade kapaciteten stämmer dåligt överens med verkligheten. Car Rover, inköpt på nätsajten Aliexpress, utlovar hela 26 amperetimmar men i verkligheten har den knappt sju.
– Den deklarerade kapaciteten kan bli väldigt missvisande eftersom du inte kan utnyttja all energi som finns i batterierna. Tillverkarna har helt enkelt spärrat energiuttaget för att öka livslängden. Ökad livslängd är så klart positivt men frågan är om man bryr sig om detta när man står där med ett dött bilbatteri, säger Daniel Strömberg.
De flesta av produkterna är lätta att använda och hantera. Allvarligast anmärkning vad gäller konstruktionen får Biltemas starthjälp. Isoleringen kring batteriklämmorna trillar lätt av vilket innebär en risk för kortslutning.
– Klämman är gjord i koppar vilket är strömförande. Du kan inte få någon stöt, men däremot kan du få brännskador och det är ju inte bra.