Pulkan som håller hela vintern

Pulkan som håller hela vintern

Laboratorietest

Gupp, träd, grus och asfalt. En pulka ska klara mycket. Testfakta har testat vinterns viktigaste färdmedel.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 9 Jan, 2014
Läs senare

Pulkaåkning är en av vinterns stora höjdpunkter. När första snön faller brukar butikerna vara snabba med att plocka fram sina lager. Och eftersom varken pris eller utseende skiljer särskilt mycket åt är det lätt att man som förälder bara slår till på första bästa. Men den som inte vill lägga pengar på skräp bör välja mer noggrant, visar Testfaktas test av åtta modeller.

– Det skiljer faktiskt en hel del i hur mycket slitage och smällar pulkorna tål, säger Kristina Follin, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.

En pulka ska inte bara kunna glida fint i snön. I verkligheten utsätts den för mer våld än så. De voltas, körs över gupp, krockas in i träd och dras över grus och asfalt. För många ersätter även pulkan barnvagnen till och från dagis vintertid, vilket ofta sliter hårt på materialet. Och även om det inte handlar om en särskilt dyr produkt kan det vara nog så irriterande om den går sönder efter bara ett par dagar. Eller ännu värre – precis när det är som allra roligast i backen.

– I testet har vi försökt återspegla vad användaren faktiskt gör med sin pulka, säger Kristina Follin.

För att undersöka hur slittåliga pulkorna är undertill lastades de med 30 kilo och drogs 240 m över grusad asfalt. Därefter undersöktes varje pulka visuellt. Resultatet visar på stora skillnader. Medan K-Rautas pulka knappt påverkades av testet gick det hål på pulkorna från Överskottsbolaget, Biltema och Jula.

– Det är i skarven mellan botten och kanten som det blir genomslag på vissa pulkor. Har det väl gått hål där blir den helt obrukbar eftersom den bara gräver ned sig, säger Kristina Follin.

Även slagtåligheten blev utslagsgivande. Här placerades en krockdocka i pulkan och därefter släpptes hela ekipaget i marken från 20 centimeters höjd. Testet gjordes med både 55 och 100 kilos last. Enligt Kristina Follin är det inget jättetufft test.

– Vi ville simulera ett barn som hoppar över ett gupp eller kör in i något i lägre fart. Och eftersom det ofta är två barn i pulkan eller ett barn och en vuxen utförde vi även testet med tyngre last, säger hon.  

Fem av pulkorna klarade detta helt utan påverkan. Pulkan från Jula, fick tydliga märken i plasten medan Överskottsbolaget och Hamax sprack och blev helt obrukbara. Sämst hållbarhet har Hamax som varken klarar 55 eller 100 kilo. Pulkan sprack både undertill och i sittdelen.

– Det är lite anmärkningsvärt eftersom det är den pulka i testet som utlovar högst maxvikt och säger sig klara hela 100 kilo. En trolig förklaring är pulkans utformning. Själva sitsen är upphöjd i stället för nedsänkt vilket gör att sidan på pulkan får ta en stor del av kraften vid nedslaget.  

Hamax sittkonstruktion, där man sitter ovanpå pulkan snarare än i den, gör också att den är minst stabil av pulkorna i testet. Stabiliteten undersöktes genom att mäta vinkeln som pulkan klarar utan att tippa över. För Hamax är denna vinkel 28 grader vilket kan jämföras med Coop och Biltema som klarar 44 grader innan de välter.

– Att en pulka inte välter för lätt är viktigt inte bara i backen, utan även när man drar den efter sig på en ojämn och isig väg. De flesta föräldrar har säkert varit med om att det plötsligt blir alldeles tyst där bak. Och när man vänder sig om ligger barnet i en snödriva en bit bakom, säger Kristina Follin.

Slutligen undersökte laboratoriet även hur bra pulkorna glider. I den bästa av världar hade detta test kunnat utföras på snö. Men eftersom det rådde snöbrist vid testtillfället fick det flytta inomhus. Underlaget bestod i stället av skumplast som kläddes med plastmaterial med glatt yta. Laboratoriet mätte kraften som krävs för att dra igång pulkan när den var lastad med 50 kilo. Skillnaderna i friktion mellan pulkorna var mycket små.

– Här kan säkert medarnas utformning och hur de gräver ned sig i snön spela viss roll och detta visar alltså inte detta test.

– Samtidigt kan man ju säga att nötningsprovet också säger något om glidet på sikt. Ju mer slitstarkt materialet är desto större chans är det att pulkan behåller sin glidförmåga längre.

Bäst i test är klassikern från Stiga tillsammans den Svanen-märkta pulkan från Dantoy som bland annat säljs på BR Leksaker och Toys”R”Us. Även den billiga pulkan från Coop, gjord på återvunnen plast, får bra betyg rakt igenom. Överskottsbolaget och Hamax sticker ut som klart sämre än övriga.   

Fakta

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat hållbarhet, stabilitet och glidförmåga på åtta olika pulkor. Testmetoderna följer inte någon standard utan har tagits fram i samarbete mellan Testfakta och laboratoriet.

Nötning

Pulkorna lastades med 30 kilo och drogs sedan 240 meter över grusad asfalt. Därefter undersöktes varje pulka visuellt och betygsattes på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst.

Fallprov
Pulkorna kyldes ned till –20°C under 12 timmar i klimatkammare. En krockdocka på 55 kilo spändes fast i pulkan, och pulka och docka hissades upp så att nedersta delen var 20 centimeter ovanför en fallplatta. Pulkan släpptes mot plattan och därefter undersöktes pulkan visuellt. Bedömningen gjordes på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst.

Samma test utfördes då pulkan var lastad med drygt 100 kilo. Lasten bestod av en krockdocka på 71,8 kilo och tre påsar med stålkulor på 10 kilo vardera.

Hållfasthet snöre   
Pulkans snöre monteras i en dragprovmaskin och dras till dess att snöret går sönder. Kraften som krävs för brott mättes i Newton.

Stabilitet
Laboratoriet mätte vinkeln som krävs för att pulkan ska tippa över åt sidan. Ju högre vinkel, desto bättre.

Glidförmåga
Pulkan lastades med 50 kilo och placerades på ett plastmaterial med glatt yta och ett mellanlägg av skumplast på ett plant betonggolv. Därefter mättes kraften som krävs för att dra igång pulkan.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.