Pulkaåkning är en av vinterns stora höjdpunkter. När första snön faller brukar butikerna vara snabba med att plocka fram sina lager. Och eftersom varken pris eller utseende skiljer särskilt mycket åt är det lätt att man som förälder bara slår till på första bästa. Men den som inte vill lägga pengar på skräp bör välja mer noggrant, visar Testfaktas test av åtta modeller.
– Det skiljer faktiskt en hel del i hur mycket slitage och smällar pulkorna tål, säger Kristina Follin, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.
En pulka ska inte bara kunna glida fint i snön. I verkligheten utsätts den för mer våld än så. De voltas, körs över gupp, krockas in i träd och dras över grus och asfalt. För många ersätter även pulkan barnvagnen till och från dagis vintertid, vilket ofta sliter hårt på materialet. Och även om det inte handlar om en särskilt dyr produkt kan det vara nog så irriterande om den går sönder efter bara ett par dagar. Eller ännu värre – precis när det är som allra roligast i backen.
– I testet har vi försökt återspegla vad användaren faktiskt gör med sin pulka, säger Kristina Follin.
För att undersöka hur slittåliga pulkorna är undertill lastades de med 30 kilo och drogs 240 m över grusad asfalt. Därefter undersöktes varje pulka visuellt. Resultatet visar på stora skillnader. Medan K-Rautas pulka knappt påverkades av testet gick det hål på pulkorna från Överskottsbolaget, Biltema och Jula.
– Det är i skarven mellan botten och kanten som det blir genomslag på vissa pulkor. Har det väl gått hål där blir den helt obrukbar eftersom den bara gräver ned sig, säger Kristina Follin.
Även slagtåligheten blev utslagsgivande. Här placerades en krockdocka i pulkan och därefter släpptes hela ekipaget i marken från 20 centimeters höjd. Testet gjordes med både 55 och 100 kilos last. Enligt Kristina Follin är det inget jättetufft test.
– Vi ville simulera ett barn som hoppar över ett gupp eller kör in i något i lägre fart. Och eftersom det ofta är två barn i pulkan eller ett barn och en vuxen utförde vi även testet med tyngre last, säger hon.
Fem av pulkorna klarade detta helt utan påverkan. Pulkan från Jula, fick tydliga märken i plasten medan Överskottsbolaget och Hamax sprack och blev helt obrukbara. Sämst hållbarhet har Hamax som varken klarar 55 eller 100 kilo. Pulkan sprack både undertill och i sittdelen.
– Det är lite anmärkningsvärt eftersom det är den pulka i testet som utlovar högst maxvikt och säger sig klara hela 100 kilo. En trolig förklaring är pulkans utformning. Själva sitsen är upphöjd i stället för nedsänkt vilket gör att sidan på pulkan får ta en stor del av kraften vid nedslaget.
Hamax sittkonstruktion, där man sitter ovanpå pulkan snarare än i den, gör också att den är minst stabil av pulkorna i testet. Stabiliteten undersöktes genom att mäta vinkeln som pulkan klarar utan att tippa över. För Hamax är denna vinkel 28 grader vilket kan jämföras med Coop och Biltema som klarar 44 grader innan de välter.
– Att en pulka inte välter för lätt är viktigt inte bara i backen, utan även när man drar den efter sig på en ojämn och isig väg. De flesta föräldrar har säkert varit med om att det plötsligt blir alldeles tyst där bak. Och när man vänder sig om ligger barnet i en snödriva en bit bakom, säger Kristina Follin.
Slutligen undersökte laboratoriet även hur bra pulkorna glider. I den bästa av världar hade detta test kunnat utföras på snö. Men eftersom det rådde snöbrist vid testtillfället fick det flytta inomhus. Underlaget bestod i stället av skumplast som kläddes med plastmaterial med glatt yta. Laboratoriet mätte kraften som krävs för att dra igång pulkan när den var lastad med 50 kilo. Skillnaderna i friktion mellan pulkorna var mycket små.
– Här kan säkert medarnas utformning och hur de gräver ned sig i snön spela viss roll och detta visar alltså inte detta test.
– Samtidigt kan man ju säga att nötningsprovet också säger något om glidet på sikt. Ju mer slitstarkt materialet är desto större chans är det att pulkan behåller sin glidförmåga längre.
Bäst i test är klassikern från Stiga tillsammans den Svanen-märkta pulkan från Dantoy som bland annat säljs på BR Leksaker och Toys”R”Us. Även den billiga pulkan från Coop, gjord på återvunnen plast, får bra betyg rakt igenom. Överskottsbolaget och Hamax sticker ut som klart sämre än övriga.