Billig torkare bäst i test

Billig torkare bäst i test

Laboratorietest

Snö, regn eller slask. Då gäller det att ha vindrutetorkare som fungerar. Varje år köpersvenska bilägare drygt en miljon torkarpar. Över hälften kommer från Bosch. Men är det någon idé att betala 500 kronor för ett par när det finns för under 50-lappen?

Laboratorietest
Fredrik Nejman Publicerad: 23 apr, 2007
Läs senare

Klicka här för att läsa 2011 års test av torkarblad.

Testfakta gick till botten med problemet och lät laboratorietesta tio vindrutetorkare på en Volvo S40. Dyrast torkarblad var Valeos hyperdesignade UM 651 som kostar 520 kronor paret och billigast torkarna rån Rusta för 39 kronor styck. 

Resultatet är tydligt. De billiga torkarna håller ofta lika hög kvalitet som de dyra.
– Ett högt pris är inte lika med bra kvalitet, säger Anna Bäckman, kemitekniker på Sveriges- Provnings och Forskningsinstitut, SP, som gjort testen.
För att få ett så rättvist test av torkarna som möjligt gjordes fyra separata laboratorietester. Det som undersöktes var:

  • Torkning. Hur rent blir det när torkarna svept fram över en smutsig ruta.
  • UV-strålning. Gummit tar ofta stryk av solsken. Men hur mycket?
  • Kyla. En bra torkare ska vara lika mjuk även i minusgrader.
  • Slitage. Om torkarna slits olika snabbt.


Viktigaste delen i testet var hur effektiv torkningen är. Efter att ha sprayat vindrutan med en blandning av fin sand, kolpulver och destillerat vatten sattes torkarna igång. I laboratoriet mättes sedan hur mycket ljus som trängde igenom rutan.
Klar vinnare var Volvos originalblad, som kom upp i maximala fem poäng.
– De flesta bladen klarade sig ganska bra i den delen. Riktigt dåliga var bara bladen At Once från Micro, säger Anna Bäckman.

När det gällde hur mycket sol torkarna tålde var testets klart dyraste torkare, Valeo, bäst. Bladen från Bosch och OKQ8 tog däremot rejält stryk. Gummit tappade spänsten och åldrades snabbare än övriga.
Torkarbladen var överlag bättre på att tåla kyla än sol. Det var egentligen bara solvinnaren Valeo som hade problem i köldtesten. Gummit tappade helt enkelt en del av sin mjukhet i kylan.
Hur bra torkarbladen än torkar så måste de hålla också. Testets fjärde moment handlade om slitstyrkan. Bladen fick gå över ett grovt sandpapper. Efter det mätte man bladens vikt för att se hur mycket gummi som slitits bort. Klar vinnare här var Bosch medan Trico tappade rejält med vikt.
Bäst i test blev Volvos originalblad på 4,6 poäng. Sex av testets blad fick ett slutbetyg på fyra eller mer.
– Överlag var det ganska bra resultat. Det var främst i torktestet som vissa fabrikat stack ut genom att vara lite sämre. Då ska man ändå komma ihåg att flera av de testade bladen ska passa fler bilmodeller än bara Volvo, säger Anna Bäckman.


Volvo var testvinnare. Betyder det att man alltid ska köpa originaldelar?
– Nej, jag tror helt enkelt man får prova sig fram till en modell som man är nöjd med. Att gå på pris eller originaldelar behöver inte vara bäst, säger Anna Bäckman.

Fakta

Torkeffektiviteten testades på en Volvo S40 i fyra olika delmoment:

• Torkeffektivitet. Efter att vindrutan sprayats ned med smuts fick torkarna gå ett varv. Sedan mättes hur mycket ljus som trängde igenom vindrutan.

• Tål sol. Bladen utsattes för 500 timmar UV-ljus, värme och fukt (vilket motsvarar exponeringen under en sommar) i en så kallad weather-ometer.

• Tål köld. Samtliga torkare kyldes ner till minus tio grader. Då mättes gummits hårdhet. Resultatet jämfördes sedan med gummits hårdhet i rumstemperatur.

• Slitage. Torkarbladet fick torka på en skrovlig yta som bestod av ett grovt sandpapper. Bladen vägdes före och efter testen för att se hur mycket som slitits bort.

I varje delmoment gavs betyget 1-5. Det slogs sedan ihop till ett slutbetyg där de olika delmomenten hade viktats. Störst betydelse hade torkeffekten, som viktats till 70 procent i slutbetyget. De övriga tre delmomentet utgjorde tio procent var av slutbetyget.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vassast i trädgården - 8 sekatörer i test

Oavsett om du är proffs i parken eller hobbyodlare hemma så är sekatören ett av trädgårdens viktigaste verktyg. Men kvalitetsverktyg kostar ofta en hel del, och de bästa sekatörerna ligger högre i pris än genomsnittet. Vinnaren i Testfaktas laboratorietest av sekatörer blir Fiskars som har utmärkt skärprestanda och är mycket ergonomisk för många timmar i trädgårdslandet.

Laboratorietest

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat
Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.