Mer panering än fisk

Mer panering än fisk

Findus fiskpinnar innehåller mer panering än fisk. Kilopriset på fisken i olika fiskpinnar varierar från 38 till 131 kronor.

Fredrik Nejman Publicerad: 19 Apr, 2007
Läs senare
Fiskpinnar är utan tvekan en av de populäraste maträtterna på de svenska middagsborden, inte minst hos barnfamiljer. Varje år äts det närmare 4.000 ton fiskpinnar i Sverige.
Skillnaderna mellan olika sorters fiskpinnar är stor. Både när det gäller pris, hur feta de är och hur mycket fisk de egentligen innehåller.

Testfakta har låtit analysera nio av de mest sålda fiskpinnarna i Sverige.
    Resultatet är överraskande:
Visserligen är skillnaden i kilopris mellan pinnarna stor; från Lidls 22 kronor kilot till Findus torskpinnar för närmare 64 kronor kilot. Men de riktigt stora prisskillnaderna finns när man använder laboratorietestet och räknar kilopriset för själva fisken i pinnarna.
Lidl är billigast med ett fiskpris på knappt 38 kronor kilot. Dyrast är återigen Findus, torskpinnar, med dryga 131 kronor kilot.
    En av orsakerna till att Findus torskpinnar är mer än tre gånger så dyra som Lidl är att Findus pinnar endast innehåller 49 procent fisk. Men att ha mer panering än fisk är Findus torskpinnar inte ensam om i testet. Ytterligare en sort, Findus storpack gjord på Alaska Pollock har endast 49 procent fisk.
    Findus har inte bara minst fisk i sina pinnar. De är dessutom den tillverkare som överdriver fiskhalten mest. På förpackningarna står det 61 gram, mot verklighetens 49 gram.
De sju andra sorterna har också för lite fisk mot vad som anges. Men ingen överdriver lika mycket som Findus.
Högst andel fisk hade ICA: s pinnar, 64 procent mot deklarerade 65.
– Det är lite förvånande att alla sorter angivit för högt värde. Men en avvikelse på något gram är kanske rimligt. Men för att få ett rättvisande test tog vi tre fiskpinnar av varje sort. Sedan räknade vi fram ett snittvärde. Vi har gjort exakt likadant på alla sorters fiskpinnar, säger Klas Johansson, kemist på Analycen, som utfört laboratorietestet.
    Fiskpinnar marknadsförs som både nyttig och mager mat. Trots det är skillnaderna stora mellan de testade pinnarnas. Klart fetast är lågprisvinnaren Lidl med en fetthalt på 14 procent och därmed högsta energiprocent fett, 53 procent. Magrast är Willys pinnar med åtta procent fett och en energiprocent fett på 41 procent.
Kaloririkast är också Lidls Fish fingers tätt följd av ICA: s egna pinnar.
– I första hand beror nog inte skillnaderna i fett på fisksorterna, utan snarare på paneringen. Ägg, vegetabiliska – eller animalsiska fetter drar upp fetthalten, säger Klas Johansson.
    En bra fiskpinne ska innehålla vit fisk, helst torsk. Men endast tre sorter, Euroshopper, Findus dyraste och Coop X-tras pinnar är gjorda på torsk. Bortsett från Eldorado som innehåller sej är de andra testpinnarna gjorda på Alaska Pollock. Fisken tillhör torskfamiljen och finns inte i närliggande vatten, utan främst i Stilla Havet.
    Findus är fiskpinnebranschens jätte. Ungefär varannan pinne som säljs i Sverige kommer från Findus. De har också de dyraste pinnarna.
Varför är Findus dyrast?
– Priset styrs av vilken råvara man lägger i. Men inte bara av det. Vi har en forskning och produktutveckling som inte konkurrenterna har. Våra pinnar ha en lättlagat-symbol. Det gör att du kan steka pinnarna helt utan matfett. Vi har redan sprejat på olja, säger Gith Angelfalk, varumärkesansvarig för Findus fiskprodukter.
    På frågan om varför Findus har minst fisk i sina pinnar och störst överdrift i sin innehållsdeklaration har hon inget svar. Men Findus kvalitetschef Anita Johansson säger att paneringen kan ha sugit åt sig en del fisksaft. Varför just Finduspinnarnas panering skulle ha större uppsugningsförmåga än de andra fabrikaten vet hon inte:
– Nej, jag vet ju inte hur deras tillverkning går till.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.