Mer panering än fisk

Mer panering än fisk

Findus fiskpinnar innehåller mer panering än fisk. Kilopriset på fisken i olika fiskpinnar varierar från 38 till 131 kronor.

Fredrik Nejman Publicerad: 19 Apr, 2007
Läs senare
Fiskpinnar är utan tvekan en av de populäraste maträtterna på de svenska middagsborden, inte minst hos barnfamiljer. Varje år äts det närmare 4.000 ton fiskpinnar i Sverige.
Skillnaderna mellan olika sorters fiskpinnar är stor. Både när det gäller pris, hur feta de är och hur mycket fisk de egentligen innehåller.

Testfakta har låtit analysera nio av de mest sålda fiskpinnarna i Sverige.
    Resultatet är överraskande:
Visserligen är skillnaden i kilopris mellan pinnarna stor; från Lidls 22 kronor kilot till Findus torskpinnar för närmare 64 kronor kilot. Men de riktigt stora prisskillnaderna finns när man använder laboratorietestet och räknar kilopriset för själva fisken i pinnarna.
Lidl är billigast med ett fiskpris på knappt 38 kronor kilot. Dyrast är återigen Findus, torskpinnar, med dryga 131 kronor kilot.
    En av orsakerna till att Findus torskpinnar är mer än tre gånger så dyra som Lidl är att Findus pinnar endast innehåller 49 procent fisk. Men att ha mer panering än fisk är Findus torskpinnar inte ensam om i testet. Ytterligare en sort, Findus storpack gjord på Alaska Pollock har endast 49 procent fisk.
    Findus har inte bara minst fisk i sina pinnar. De är dessutom den tillverkare som överdriver fiskhalten mest. På förpackningarna står det 61 gram, mot verklighetens 49 gram.
De sju andra sorterna har också för lite fisk mot vad som anges. Men ingen överdriver lika mycket som Findus.
Högst andel fisk hade ICA: s pinnar, 64 procent mot deklarerade 65.
– Det är lite förvånande att alla sorter angivit för högt värde. Men en avvikelse på något gram är kanske rimligt. Men för att få ett rättvisande test tog vi tre fiskpinnar av varje sort. Sedan räknade vi fram ett snittvärde. Vi har gjort exakt likadant på alla sorters fiskpinnar, säger Klas Johansson, kemist på Analycen, som utfört laboratorietestet.
    Fiskpinnar marknadsförs som både nyttig och mager mat. Trots det är skillnaderna stora mellan de testade pinnarnas. Klart fetast är lågprisvinnaren Lidl med en fetthalt på 14 procent och därmed högsta energiprocent fett, 53 procent. Magrast är Willys pinnar med åtta procent fett och en energiprocent fett på 41 procent.
Kaloririkast är också Lidls Fish fingers tätt följd av ICA: s egna pinnar.
– I första hand beror nog inte skillnaderna i fett på fisksorterna, utan snarare på paneringen. Ägg, vegetabiliska – eller animalsiska fetter drar upp fetthalten, säger Klas Johansson.
    En bra fiskpinne ska innehålla vit fisk, helst torsk. Men endast tre sorter, Euroshopper, Findus dyraste och Coop X-tras pinnar är gjorda på torsk. Bortsett från Eldorado som innehåller sej är de andra testpinnarna gjorda på Alaska Pollock. Fisken tillhör torskfamiljen och finns inte i närliggande vatten, utan främst i Stilla Havet.
    Findus är fiskpinnebranschens jätte. Ungefär varannan pinne som säljs i Sverige kommer från Findus. De har också de dyraste pinnarna.
Varför är Findus dyrast?
– Priset styrs av vilken råvara man lägger i. Men inte bara av det. Vi har en forskning och produktutveckling som inte konkurrenterna har. Våra pinnar ha en lättlagat-symbol. Det gör att du kan steka pinnarna helt utan matfett. Vi har redan sprejat på olja, säger Gith Angelfalk, varumärkesansvarig för Findus fiskprodukter.
    På frågan om varför Findus har minst fisk i sina pinnar och störst överdrift i sin innehållsdeklaration har hon inget svar. Men Findus kvalitetschef Anita Johansson säger att paneringen kan ha sugit åt sig en del fisksaft. Varför just Finduspinnarnas panering skulle ha större uppsugningsförmåga än de andra fabrikaten vet hon inte:
– Nej, jag vet ju inte hur deras tillverkning går till.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.