Höga halter mögelgift i ris

Höga halter mögelgift i ris

Laboratorietest

Basmatiris som de stora matbutikskedjorna säljer innehåller det cancerogena mögelgiftet aflatoxin. Två av de analyserade risen överskrider dessutom gränsvärdena. Det avslöjar en stor laboratorieanalys av elva rissorter.

Laboratorietest
Martina Frisk Publicerad: 15 mar, 2008
Läs senare

Lidl, Ica, Coop och Willys. Alla säljer de basmatiris som innehåller aflatoxin, ett starkt cancerframkallande och giftigt ämne. I februari köpte Testfakta in elva fabrikat av basmatiris från kedjornas butiker i Stockholmsregionen. Sedan laboratorietestades de. Det visade sig att sex av de elva märkena innehöll aflatoxin. Två rissorter, båda från tillverkaren Katoz, överskred dessutom de svenska gränsvärdena.

I Katoz fullkornsris, som plockats från en av Coops butikshyllor, fanns 4,4 mikrogram av aflatoxinet B1, den vanligaste och giftigaste av aflatoxinerna, per kilo ris. Inte okej, enligt svensk lag, som drar gränsen vid 2 mikrogram per kilo. Katoz vanliga basmatiris, som inhandlats på Willys, innehöll 3,1 mikrogram.
Katoz fullkornsris låg även över det sammanlagda gränsvärdet för aflatoxinerna B1, B2, G1 och G2. Lagen säger stopp redan vid 4 mikrogram per kilo, men Katoz ris låg på 4,9 mikrogram.
– För det första är det olagligt då man inte har följt livsmedelslagstiftningen. Det är också bekymmersamt att det är så vanligt, särskilt eftersom vi äter så mycket ris, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Hon var tidigare i år med och genomförde studien "Mögel och mykotoxiner i ris" där det kom fram att 47 av 100 risprover innehöll aflatoxin.   
Trots studiens resultat och de alltför höga giftnivåerna i riset från Katoz tycker inte Fredlund att det finns fog för stor oro bland risätande konsumenter.
– För den enskilda konsumenten är det ingen stor risk att äta ris, även om du äter jättemycket. Men du ska kunna känna dig trygg när du handlar mat i din butik. Och det är oroväckande att det är vanligt förekommande med mögelsvamp som bildar aflatoxiner, eftersom risken då ökar för att gränsvärdena överskrids. Det tyder på att de som producerar ris inte har en bra produktionskedja.
Enligt FN:s expertkommitté JECFA är risken för att få levercancer 30 gånger större om man är hepatit B-positiv och får i sig aflatoxin.  
Men vem bär ansvaret?
– Lagstiftningen vilar på att företagen ska ta ansvar för sina produkter. De måste ha bra system för egenkontroll. Kontrollmyndigheten är kommunerna, de är ansvariga för att kontrollera att de som importerar och producerar ris följer lagen, säger Elisabeth Fredlund.
Har kommunerna alltså brustit i sina kontroller?
– Nej, jag tror inte de har haft kunskap om att det här är en källa till aflatoxiner. Men i framtiden bör de se över kontrollerna av ris.
Basmatiriset som säljs i Sverige importeras främst från Indien och Pakistan. Det långkorniga riset odlas i ländernas norra regioner, nedanför Himalayas berg. Mögelsvamparna kan till exempel bildas om riset fraktas i fuktiga utrymmen.
Testfaktas laboratorietest visade även att priset på basmatiris varierar stort. Det dyraste var riset av märket Tilda som kostar cirka 37 kronor kilot. Det billigaste, från Tenery, hade ett kilopris på 15 kronor.

Fakta om aflatoxin

•   Aflatoxin är ett gift som bildas av mögelsvampar.
•   Mögelsvamparna kan till exempel finnas i nötter, mandlar, oljerika fröer, majs, bovete, torkad frukt, kryddor och som vår analys visar även i ris.
•   Det finns olika typer av aflatoxin där aflatoxin B1 är den vanligaste och giftigaste sorten.
•   Aflatoxin är starkt cancerframkallande, därför är gränsvärdena för giftet låga i Sverige.

Fakta

•   Elva fabrikat av basmatiris köptes in i de större livsmedelkedjornas butiker i Stockholmsregionen under februari månad.
•   Laboratorieanalysen genomfördes av Eurofins (tidigare Lantmännen Analycen).
•   För att analysera förekomsten av aflatoxin i dess olika former användes tekniken HPLC (högupplösande vätskekromatografi).

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat
Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.