Volym och längd – de två viktigaste försäljningsargumenten när tillverkarna av mascara försöker övertrumfa varandra i reklamen. Men håller de egentligen vad de lovar?
Testfakta skickade mascarorna Maybelline, L´Oreal, Lumene, Max Factor, ACO, Lancôme och Isadora till det franska laboratoriet Eurofins för att testa effekten på ögonfransarna.
Laboratoriet genomförde bland annat mätningar med ett avancerat system för bildanalys för att jämföra de olika fabrikatens förmåga att förlänga och öka volymen på ögonfransarna.
Testet avslöjade också relativt stora skillnader mellan märkena. Maybelline, testets bästa förlängare, var exempelvis nästan dubbelt så effektiv som Isadora. Maybelline förlängde fransarna med i genomsnitt 28 procent mot 16 procent för testets sämsta förlängare, Isadora.
I det andra momentet testades volymförmågan. Här presterade mascaran från Max Factor bäst. Den ökade volymen i fransarna med i genomsnitt 35 procent, nästan dubbelt så mycket som ACO:s mascara som bara fick upp volymen med 20 procent.
[PDF]
Eurofins testansvariga dömer inte ut någon av mascarorna som ”dåliga ”på att förlänga eller ge volym. Resultatet är godkänt i samtliga fall.
Sminkexperten Helena Forsman, med bloggen lipglossbitch.se, konstaterar också att effekten av en mascara kan uppfattas subjektivt. – De allra flesta mascaror lyckas med att bygga både längd och volym, det handlar bara om att man lär sig lägga dem på rätt sätt med flera lager till exempel, säger Helena Forsman.
Hon tycker att man ska fråga sig fram. Personalen i sminkbutiker är ofta mycket kunnig. Ett annat råd är att undvika vattenfast mascara.
I en annan del av testet analyserade laboratoriet förekomsten av allergener och tungmetaller i mascarorna. Analysen visade att en mascarorna, Max Factor, innehåller en hög halt av allergenen benzylalkohol, ett ämne som av EU:s vetenskapliga kommitté klassas som ett av de 13 mest allergiframkallande doftämnena.
Benzylalkohol är deklarerat i innehållsförteckningen, så Max Factor följer reglerna för allergener i smink. Men i reklamen presenteras produkten som ”oftalmologiskt testad, parfymfri och lämplig för den som bär kontaktlinser”.
Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi vid Centrum för Hudforskning vid Göteborgs universitet, är tveksam till definitionen:
– Det stämmer att benzylalkohol är klassat som ett doftämnesallergen. Men det används ofta som konserveringsmedel och jag gissar att det är i den egenskapen som den tillsatts i mascaran. Men man kan ändå inte säga att produkten är parfymfri eftersom den faktiskt innehåller höga halter av ett allergiklassat parfymämne.
Hon fortsätter:
– Att den är oftalmologiskt testad säger inte något om vad man har gjort eller vad resultatet blev. Ett sådant skrivsätt är vanligt och lurigt, precis som det ofta står "allergitestad" utan att man alls meddelar vad detta är för test och hur utfallet blev.
Även om alla följer reglerna för deklaration av allergener så är det inte alltid lätt att läsa och tolka innehållförteckningen. Men det är ganska lätt att testa eventuell överkänslighet själv. Sätt lite av produkten på insidan av armen eller i armvecket, och kolla om området blir rött eller irriterat inom ett dygn eller två. En typisk överkänslighetsreaktion är att huden blir röd, svullen eller kliar.
Sen är det inte så att man med automatik blir allergisk bara för att en produkt innehåller allergener, men risken för att utveckla bestående kontaktallergi ökar.