Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

Tesfakta har låtit laboratorietesta tio olika vattenfasta mascaror på den svenska marknaden. Foto: Rickard Kilström
Inför tålighetstestet applicerar tio olika försökspersoner mascaran under laboratoriets kontroll. Foto: SGS Fresenius
Mascarornas förmåga att ge ökad volym och längd testades på standardiserat hår med liknande egenskaper som ögonfransar. Foto: SGS Fresenius
Försökspersonerna drar fingret utmed fransarna som ett sista delmoment i tålighetstestet. Foto: SGS Fresenius
Flera av mascarorna smetade ut eller färgade av sig under de olika delmomenten i tålighetstestet. Foto: SGS Fresenius
Laboratorietest

När Testfakta laboratorietestade tio vattenfasta mascaror blev visserligen en av de dyraste produkterna, Lancôme Hypnôse, testvinnare men med knapp marginal till en av de billigaste.

 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 12 Jul, 2021
Läs senare

– Min erfarenhet säger att det mycket sällan finns en korrelation mellan produktens pris och testresultat, säger laboratoriechef Dr. Ines Sellami.

Vattenfast mascara marknadsförs oftast med löftet att dina ögonfransar får ökad volym och längd. Mascaran ska även tåla kontakt med vatten, utan att smetas ut.

För att undersöka hur väl löftena i reklamen stämmer med verkligheten skickade Testfakta tio av de vanligaste vattenfasta mascarorna till SGS Institut Fresenius laboratorium i Taunusstein, strax utanför Frankfurt. De tio produkterna testades i fem olika delmoment. I inledande momentet testades vattenfastheten genom att bedöma tåligheten mot vatten 30 minuter efter att mascaran applicerats. Testet utfördes på tio försökspersoner och så gott som alla produkter klarade momentet utan att rinna. Även när ögonfransarna klämdes ihop klarade merparten momentet, utan att mascaran rann, smetade eller färgade av sig på huden runt ögonen.

[PDF]

Utfallet blev sämre i påföljande testmoment, som handlade om lättare gnuggning av ögonen. Några av mascarorna smetade ut sig och färgade av sig på huden runt ögonen. Bäst tålighet hade Lancôme, Maybelline New York och Yves Saint Laurent.

I nästa moment uppmättes hur produkterna ökade volymen på ögonfransarna. Laboratoriet använder ett standardiserat hår som efterliknar ögonfransar. Därefter stryks mascaran på enligt laboratoriets interna metod.

– En del borstar var klart sämre på att sprida ut mascaran, berättar Dr. Ines Sellami på laboratoriet.

Mascaran ströks på i två omgångar. Efter varje applicering mättes tjockleken med ett mätinstrument. Mätningen avslöjade stora skillnader mellan produkterna. Mest volym efter två strykningar gav Idun Minerals och Isadora med drygt 60 procents ökning, jämfört med drygt 20 procent för Yves Saint Laurent och Max Factor. Men flera av produkterna som gav mycket volym hade också ett ojämnt och klumpigt slutresultat, vilket drog ner betyget rejält.

De stora skillnaderna i volym kan bero på olika innehåll i produkterna i kombination med borstens och behållarens egenskaper.

– Mascaror med fiberinnehåll ger ofta mer volym. Samtidigt kan fibrerna orsaka besvär för den som har kontaktlinser. Fibrerna tar sig in i ögonen och under linserna, förklarar Ines Sellami på SGS Institut Fresenius.

Mascara tillhör de skönhetsprodukter som laboratoriet utanför Frankfurt utfört tester på i många år. Erfarenheten säger att det sällan är ett samband mellan priset och prestandan.

– Resultaten från det här testet var absolut ingen överraskning för mig. Det är inte ovanligt att billigare produkter ligger i nivå med dyrare alternativ, säger Dr. Ines Sellami.

 

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet SGS Fresenius, specialiserat på test och utvärdering av kosmetiska produkter, har på Testfaktas uppdrag testat och analyserat innehållet i tio olika vattenfasta mascaror.

  • Maybelline New York, Lash Sensational Full Fan Effect
  • L'Oréal, Lash Paradise Mascara Black Waterproof 
  • Lancôme, Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara 01 
  • IDUN Minerals, Mascara VATN Waterproof Black
  • Sensai, Mascara 38 C 01 Black
  • Yves Saint Laurent, Mascara Volume Effect Faux Cils Watterpro 
  • Wet’n wild, Mega Protein Mascara Hydrofuge E154A V
  • Caia, Waterproof Mascara
  • Max Factor X, 2000 Calorie Waterproof Volume Mascara B 
  • IsaDora, Big Bold Waterproof Volume Mascara 12 BI

Urvalet har gjorts i samråd med make-up artists och några av de större återförsäljarna på den svenska marknaden.

Testet har utförts i fem olika delmoment:

1. Vattenfasthet och hållfasthet

Tio försökspersoner instruerades att inte använda någon kosmetisk produkt eller ansiktskräm under 24 timmar innan testet. Mascaran applicerades enligt laboratoriets instruktioner och 30 minuter efter appliceringen testades tålighet mot vatten, tålighet mot klämma ihop ögonlocken samt tålighet mot att dra med fingrarna över ögonen. Efter varje testmoment bedömde laboratoriets specialister om mascaran runnit, smetats ut eller färgat av sig på huden runt ögonen.

 

2. Förmågan att ge volym åt ögonfransarna                                                                         

Standardiserat hår med samma egenskaper som ögonfransar användes för att testa hur mascarorna ökade volymen (tjockleken). Mascaran applicerades i två omgångar och efter varje applicering mätts tjockleken med ett mätinstrument (Keyence mikrometer). De redovisade resultaten är medelvärdet från fem mätningar, med justering för standardavvikelsen.

 

3. Förmågan att ge längd åt ögonfransarna

Sju försökspersoner instruerades att inte använda någon kosmetisk produkt eller ansiktskräm under 24 timmar innan testet. Mascaran applicerades enligt laboratoriets instruktioner, fem drag från undersidan och två drag från översidan. 30 minuter efter appliceringen mättes längden på ögonfransarna och jämfördes med längden före applicering.
De redovisade resultaten är medelvärdet från fem mätningar, med justering för standardavvikelsen

 

4. Kemisk analys av NDELA (nitrosaminer)

Nitrosaminer är kemiska föreningar som kan förekomma i bland annat kosmetika. Några av dessa nitrosaminer, till exempel N-nitrosodetanolamin (NDELA), klassificeras som cancerframkallande. Inom ramen för det kosmetiska produktdirektivet för den Europeiska unionens länder har en begränsning på 50 mikrogram/kg införts. Även om nitrosaminer används i stor utsträckning inom kosmetikaindustrin, är ämnet inte listat i innehållsförteckningen då det ofta handlar om orenheter, inte tillsatser. Ingen av de analyserade mascarorna översteg gränsvärdet.

 

5. Förekomst av allergener och andra misstänkt hälsovådliga ämnen

Utifrån produkternas innehållsförteckning har kontrollerats om någon eller några av de 26 allergener/ doftämnen som definieras som mest allergiframkallande i EU:s kosmetikadirektiv förkommer i produkterna. Dessa allergener måste deklareras i en innehållsförteckning om de förekommer i större omfattning än 10 mg/kg i produkten. Ingen av produkterna deklarerade innehåll av något av dessa ämnen.

Även förekomsten av parabener (konserveringsmedel) har undersökts. Parabener har i vissa forskningsrapporter pekats ut som hormonstörande. På grund av osäkerheten har många tillverkare ersatt dessa ämnen med andra typer av konserveringsmedel. Två av produkterna innehåller en eller flera typer av parabener.

 

Tolkning och betygsättning av resultatet:

Testresultaten har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Resultaten från den kemiska analysen och granskning av innehållet redovisas i tabellen men betygsätts inte.

Delbetygen har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

  • Volym, längd och jämnhet 50 procent
  • Tålighet 50 procent

 

 

 

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.