En vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten på. En gjutjärnsplatta drar dubbelt så mycket energi och även en induktionshäll drar mer.
Dessutom går det fortare att koka upp vattnet i kokaren jämfört med spisen. De flesta av oss använder förmodligen vattenkokare framför allt till att koka tevatten. Men inte minst statliga Energimyndigheten vill att vi – för att spara energi - även ska koka upp pasta- och potatisvattnet i vattenkokaren.
Testfakta gav Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) i Borås i uppdrag att test åtta vanliga kokare i olika prisklasser. Varje vattenkokare testades två gånger för att undvika misstag. Testet tittade bland annat på hur lång tid det tar att koka upp en liter vatten och hur het behållarens utsida blir när vattnet kokar.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"6853","link_text":null,"attributes":{"class":"media-image media-element file-media-large"}}]] |
Siemens är dyrast - men bäst i test. |
Vinnare är testets klart dyraste kokare, Siemens som kostar cirka 1.365 kronor i handeln. Sist hamnar kokarna från Hugin och OBH Nordica. Samtliga testade kokare får – oavsett pris – godkänt.
– När det gäller effekten, energiåtgången och tiden det tar för att koka en liter vatten är det ganska liten skillnad mellan de olika kokarna, säger energiingenjör Tobias Törnström vid SP som har svarat för testet.
– Men när det gäller isoleringsförmåga är det betydligt större skillnader, fortsätter han.
Vissa av kokarna kommer upp i en temperatur på över 90 grader på utsidan. Det innebär att om man kommer åt behållaren när vattnet har kokat är det väldigt lätt att bränna sig. Tre av de testade kokarna var betydligt varmare än övriga - Fasett, Hugin och OBH Nordica.
Av de testade kokarna är Siemens klart snabbast med en koktid på 3 minuter och 13 sekunder. Långsammast är Hugin med en koktid på 3 minuter och 41 sekunder.
Siemens kokare är även bäst när det gäller att hålla värmen längst. En timme efter att den slagits ifrån hade vattentemperaturen i Siemens kokare minskat med 32 grader. Sämst värmeisolerande förmåga har Fasett. Efter en timme hade vattentemperaturen sjunkit med 44 grader.
Colin är den ende av de testade kokarna som har en funktion för automatisk återvärmning av vattnet.
Enligt testet fungerar samtliga kokares överhettningsskydd som det är tänkt. Det är noterbart att enligt bruksanvisningarna får man inte ta i Colines vattenkokare med våta händer, Fasetts får inte placeras på ett underlag av metall (exempelvis en diskbänk) och Hugins sockel får ej komma i kontakt med vatten.
Fotnot: Testet utfördes i februari 2007