En Led-tv med 4K-upplösning kan vara ett bra val för den som vill ha en tv med bra bildkvalitet, utan att det behöver kosta skjortan. Men se upp med vilket märke du väljer – även om apparaterna har samma tekniska specifikationer kan de vara av helt olika kvalitet.
Testfakta har testat sju olika märken på Eurofins Digitals laboratorium i Linköping. Fokus för testet låg på bildkvalitet, och laboratoriet gjorde tekniska mätningar av till exempel färgåtergivning, vitbalans och färgbalans. En expertpanel fick också göra en visuell bedömning av bilden och bedöma användarvänligheten i menyer och fjärrkontroll och även ljudet i de inbyggda högtalarna.
[PDF]
Högst totalbetyg får tv:n från Samsung. När det gäller bildkvalitet slutar Samsung och LG på samma betyg. Samsungs tv klarar de tekniska mätningarna bäst, medan LG är panelens favorit.
– Allt går inte att mäta, till exempel inte rörelse. Därför behövs båda deltesterna, säger Jerker Vingren, testledare på Eurofins Digital.
Sämst betyg i testet får tv:n från TCL som har stora problem med att bilden hackar vid panoreringar.
– Att titta på något i den tv:n där kameran rör sig mycket, till exempel fotboll, skulle bli outhärdligt, säger Jerker Vingren.
Skillnaderna i bildkvalitet syns även tydligt på laboratoriets grafer över uppmätt färg- och vitbalans. Medan de bättre apparaterna klarar att hålla en jämn balans mellan färgerna, så spretar framför allt TCL och Andersson enormt.
– För tittaren innebär det att det man får se på skärmen inte stämmer med det som filmats. I de här fallen blir bilden mycket blåare än den egentligen är, och de röda tonerna försvinner. Det ser inte naturligt ut, säger Jerker Vingren.
Att tv:n är 4K är ett mått på upplösningen – den har 3840 gånger 2160 pixlar, och därför potential att återge väldigt fina detaljer och färgskiftningar, särskilt om det man tittar på också har så hög upplösning. Men antalet pixlar är bara en ingrediens i receptet för bra bildkvalitet. Tv:n består av flera olika komponenter som måste fungera tillsammans för att bilden ska bli bra. Dessutom har det mesta film- och tv material fortfarande inte så hög upplösning som 4K, och det är något som apparaterna hanterar olika bra.
Testpanelen tittade på samma klipp i två olika upplösningar. På Philips tv:n blev hudtonerna onaturliga i klippet med lägre upplösning (vanlig HD-kvalitet). Något som testjumbon från TCL faktiskt är bra på är att den har försetts med enkla lättnavigerade menyer. Det har de flesta andra apparater misslyckats med. Menyerna är på många håll inkonsekventa och svåra att hitta i.
– Det verkar inte vara något som tillverkarna prioriterat. Använder man en digitalbox spelar det ingen roll, då är det boxens menysystem man ser. Men för andra användare är apparaternas egna menysystem viktiga för hur smidig tv:n är att använda, säger Jerker Vingren.