Därför äter vi färdigmat

Därför äter vi färdigmat

När åt du färdigmat senast? Antagligen nyligen, eftersom Sverige är ett av de länder där de färdiga måltiderna är populärast. Två faktorer dominerar vårt val.

Susanne Ståhl Publicerad: 28 Nov, 2007
Läs senare
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/9/17/17292.jpg"/>
Felix fullkornspasta, ett exempel på en färdigrätt som riktar sig speciellt till kvinnor.
Att det bara är ungkarlar i 30-års åldern som köper kyld färdigmat är en myt. Det menar Mia Prim, doktorand vid Instutitionen för restaurang-och måltidskunskap på Örebro universitet. Hon har undersökt varför vi konsumenter väljer att köpa färdigmat och vilka vi är.
– Jag upptäckte inga demografiska skillnader. Alla typer av människor äter färdigmat.
Hon intervjuade 249 personer och fem fokusgrupper och den vanligaste uppfattning var att färdigmat äter man oftas ensam när man är stressad. Inte så oväntat toppar två måltider statistiken: jobblunchen och middagen hemma på kvällen. Men skälen till att välja färdig mat vid de här två måltiderna skiljer sig åt.
– Tidsbesparingen är helt avgörande på jobblunchen. Du är stressad och har ingenting med dig. För middagen hemma är bekvämligheten ett tyngre skäl. Du orkar inte handla hem och laga mat och det är praktiskt, förklarar Mia Prim.
Vid fest och bjudningar har dock inte färdigmaten fått något genomslag. Barnfamiljer är heller inga storkonsumenter. När de inte orkar laga mat väljer de istället take-away som pizza eller thai-mat.
Vilket intryck maten ger i affärens hyllor är avgörande för om vi köper eller inte. Smak, konsistens och utseende fångar vårt intresse. Kvinnor ställer ofta högre krav och tittar till exempel efter nyckelhålsmärkning.
Om färdigmaten ska sprida sig till ännu fler och bli ett alternativ även vid middagsbjudningar måste maten leva upp till högre förväntningar, tror Mia Prim. Mer spännande, exotiska och kryddstarka rätter önskas, liksom mer grönsaker. Själv äter Mia Prim färdigmat någon gång ibland.
– Jag tittar efter nyckelhålet och väljer den lite mer exotiska rätten. Jag äter aldrig husmanskost. Sen uppskattar jag om man kan välja till sallad och bröd.
Sverige är ett av de länder som tillsammans med USA och Storbritannien konsumerar mest färdigmåltider.
– Det beror på att vi har många singelhushåll. Det som är lite speciellt i Sverige är att vi vill ha varm mat på lunchen, det är inte så vanligt i andra länder, menar Mia Prim.

Mia Prims avhandling heter "Ready meals from the consumers´ perspective - attitudes, beliefs, contexts and appropriateness". Hon skiljer på kyld och fryst färdigmat och snabbmat från korvkiosker och hamburgerrestauranger ingår inte i undersökningen.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.