Så mycket kostar husdjuret

Så mycket kostar husdjuret

Ett av tre hushåll har ett husdjur. Fisken är billigast, medan papegojan är både dyr kan bli en riktig plåga. Rätt föreberedelser är bästa sättet att hälsa den nya familjemedlemmen välkommen.

Sara Brinkberg Publicerad: 3 Maj, 2010
Läs senare
En liten hundvalp är drömmen för många barn, och det är också i barnfamiljer som husdjur är allra vanligast, enligt SCB. Men att köpa ett husdjur är inte alltid enkelt. Det är mycket att tänka igenom. Hur mycket tid och resurser behöver djuret? Har familjen tillräckliga kunskaper om djurets behov? Att inte ställa sig de rätta frågorna innan djurköpet kan leda både till ett sjukt husdjur och till högre utgifter.

I vart tredje hushåll i Sverige bor det ett djur. Vanligaste husdjuren är katter och hundar, som finns i vart fjärde hushåll. Fiskar är tredje vanligast husdjuret, följt av kaniner och fåglar. Monika Olczak jobbar på djurbutiken Arken Zoo i Stockholm. Enligt henne är vanligaste problemet för nya djurägare är att man inte är tilltäckligt förberedd på den nya familjemedlemmens behov.
– Det gäller speciellt mer krävande djur som hundar och katter, säger hon. Man måste ha mycket tid och engagemang för djuret. Dessutom kan man inte överlåta hela ansvaret på ett barn.

Det man först måste bestämma är vilket djur som passar familjen.
– Papegojor kan till exempel leva i uppemot 70 år, berättar Monika Olczak.
Enligt Försäkringsbolaget Agria köps ofta att husdjur utan förkunskaper om behov och beteenden, vilket blir problematiskt för både sällskapsdjuret och dess nya familj. Papegojor är exempelvis av naturen högljudda och använder näbben för att undersöka, och ha sönder, föremål. Om inte rätt förväntningar finns innan köpet är det lätt hänt att fågeln får spendera sitt långa liv flyttande mellan många olika familjer. Men papegojor är ganska ovanliga sällskapsdjur.
– Det vanligaste djuret som säljs på Arken Zoo är hamstrar. Dessa är relativt lättskötta och lever bara i 2-3 år, säger Monika Olczak.

Otillräckliga kunskaper är också den vanligaste orsaken till att smådjur blir sjuka vilket kan leda till höga veterinärkostnader, enligt Agria. Till exempel bor många kaniner och marsvin ofta i för trånga burar och blir övergödda. Och bor man mitt i stan kan utrymme vara ett problem.
Men Monica Olczak anser att alla djur, även större exemplar som hundar, klarar av storstadslivet.
– Om man bara tillfredsställer deras behov av utrymme, utmaningar och motion.

Förutom att hundar kräver mer tid och resurser än katter och smådjur, är de också dyrare både att köpa och att underhålla. Smådjur är oftast billigare att köpa, men kräver å andra sidan burar och andra tillbehör. Vill man slippa tänka på både utrymme och veterinärkostnader finns det ett alternativ.
– Fiskar är de billigaste husdjuren, både att ha och köpa, säger Monika Olczak.

 

Tips inför husdjursköpet

- Utgå från familjens resurser och kunskaper vid val av husdjur.
- Tänk över husdjurets behov av umgänge och motion, livslängd, uppehållskostnader, försäkringskostnader och eventuella veterinärkostnader.
- Ta reda på vilka krav på kunskaper och utbildning som finns för exempelvis omvårdnad och uppfostran.
- Läs på ordentligt om ditt nya djurs behov. Många djur blir sjuka av fel vård eller kost, vilket också leder till högre kostnader för ägaren.
- Alla husdjur kan försäkras.
- Prisskillnaden på djurfoder kan vara stor mellan förpackningsstorlekar, inköpsställe och fabrikat.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.