MIO Tolaga Bay Ram Plus

MIO Tolaga Bay Ram Plus

MIO Tolaga Bay Ram Plus har klarat samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance. Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Sängarna genomgår en rad olika laboratorietester och får inte underprestera i något enskilt testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance säkerställer därigenom att sängen håller en hög nivå både avseende komfort och kvalitet.

Testfakta Research Publicerad: 17 jun, 2014
Läs senare

Laboratorietesterna som ligger till grund för Testfakta Verified Quality and Performance ™ utförs av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och EIM Ergonomie Institut München. Testerna omfattar huvudmomenten ergonomi/komfort (EIM) och uthållighet, hållfasthet/tålighet (SP).

A. Test av ergonomi/komfort (EIM)

  1. Provning av sängens fjädringsegenskaper (elastiska egenskaper)

  2. Provning av sängens tryckfördelande egenskaper (kontakttryck)

  3. Provning av sängens elasticitet och stöd för skulderpartiet

  4. Provning av sängens elasticitet och stöd för kroppen

  5. Provning av sängens andningsförmåga

  6. Provning av sängens värmeisolerande egenskaper

Samtliga delmoment undantaget A5 och A6 genomförs både med och utan bäddmadrass. Provningarna A3 och A4 utförs på tre olika kroppstyper: Mindre/lättare person som motsvarar cirka 155 cm/50-55 kg, medelstor/medeltung person som motsvarar cirka 175 cm/70-75 kg och större/tyngre person som motsvarar cirka 185 cm/85-90 kg.

A1
Fjädringsegenskaper anger hur hård eller mjuk sängens fjädring är och hur sängen anpassar sig till kroppens kraftigaste (tyngsta) kontaktpunkter. Mätningen görs i sängens zoner för skuldror, höft, ländrygg och hälar vid tre olika tryck (100 N, 200 N och 300 N) och anges som ett medelvärde i mm flex.

A2
Tryckfördelande egenskaper anger hur madrassens yta fördelar och reducerar trycket från en viss kroppsdel. Detta värde är mer hänförbart till madrassens yta (överdraget) och direkt underliggande material (stoppning) än bäddmadrassens kärna eller sängens fjädring. Mätningen görs i sängens zoner för skuldror/axlar, höft, ländrygg och hälar och anges som ett medelvärde i N/cm.

A3
Elasticitet och stöd för skulderpartiet anger hur mycket sängen ger efter under skulderpartiet. Vid sidoläge ska fjädringen under skulderpartiet ge efter tillräckligt så att skuldran/axeln tillåts sjunka ner i madrassen och därigenom bidra till att ryggraden behåller en rak linje mellan ländrygg och nacke. Vid ryggläge ska resårerna ge tillräckligt stöd för att motverka att skulderpartiet/övre delen av ryggen sjunker ner för långt och därigenom orsakar en böjning av den övre delen av ryggraden (nacken).
Testet utförs med två olika teststämplar. En för ryggläge med ytan 400 x 200 mm och en för sidoläge med ytan 200 x 100 mm. Stämplarna belastas med olika tryck för att simulera tre olika kroppstyper. 100 N för mindre/lättare person, 200 N för medelstor/medeltung person och 250 N för större/tyngre person. Mätvärdet anges i mm flex.

A4
Elasticitet och stöd för kroppen anger resårernas förmåga att ge stöd åt ryggradens naturliga s-formade struktur. Vid ryggläge ska trycket från resårerna ge adekvat stöd åt kroppens olika delar (stöd för svanken, flexibilitet/stöd för bäcken/rumpan och skulderparti) med syfte att bevara ryggradens naturliga kontur. Testet utförs med en teststämpel utformad som kroppens kontur från rumpan upp till nacken (längd 600 mm och bredd cirka 250 mm med ett svankdjup på cirka 25 mm). Stämpeln belastas med olika tryck för att simulera tre olika kroppstyper. 350 N för mindre/lättare person, 450 N för medelstor/medeltung person och 500 N för större/tyngre person. Mätvärdet visar stödet i svanken och anges i Newton.

A5
Sängens andningsförmåga anger sängens förmåga att avleda fukt/svett från kroppen. Andningsförmåga testas med hjälp av en docka som utsöndrar fukt/svett som en normal människa vid sömn. Dockan placeras under ett standardtäcke och mätningarna görs kontinuerligt under 7 timmar vid en rumstemperatur på 21 grader Celsius. Andningsförmågan baseras på mätvärdet efter 7 timmar och anges i procent relativ fuktighet.

A6
Sängens värmeisolerande förmåga anger sängens förmåga att behålla värmen från kroppen. Isolationsförmågan testas med hjälp av en docka som håller en kroppstemperatur motsvarande en normal människa vid sömn. Dockan placeras under ett standardtäcke och mätningarna görs kontinuerligt under 7 timmar vid en rumstemperatur på 21 grader Celsius. Isolationsförmågan baseras på mätvärdet efter 7 timmar och anges i grader Celsius.

B. Test av uthållighet och hållfasthet/tålighet (SP)

  1. Utmattningsprovning av fjädringsegenskaper

  2. Utmattningsprovning av bädd, stomme och botten

  3. Utmattningsprovning av sängsida

  4. Stötprovning av bädd, stomme och botten

B1
Utmattning av fjädringsegenskaperna testas genom att sängarna utsätts för 30 000 överrullningar av 140 kg tung trumma. Utmattningsprovningen motsvarar den belastning som sängen utsätts för under cirka 10-12 års normal användning.

B2
Utmattning av bädd, stomme och botten testas genom att sängarna utsätts för 20 000 tryck med en kraft av 1000 Newton. Tryckbelastningen görs i sängens mitt och vid sängens kort och långsida.
Efter utmattningsprovning av fjädringsegenskaper, bädd, stomme och botten görs mätningar av höjdförlust (sättning i mm) och förändringar i sängens hårdhetsindex (fjädringsegenskaper på en 10 gradig skala). Mätningarna av sättningen utförs efter det att sängen återhämtat sig (5 timmar efter slutförd utmattningsprovning).

B3
Utmattningsprovning av sängsidan testas genom att utsätta sängens båda långsidor för 25 000 tryck med en belastning av 1 000 Newton. Testet simulerar den påfrestning som sängen utsätts för när man sitter på kanten.  Efter utmattningsprovning av sängsidan görs mätningar av höjdförlust (sättning) på sängens sidor.

B4
Stötprovning av bädd, stomme och botten simulerar högre påfrestningar som till exempel uppstår när barn hoppar i sängen. I testet släpps en vikt på 35 kg från 30 cm höjd på 6 olika ställen i sängen och 10 gånger på varje ställe.
Efter slutförd utmattnings- och hållfasthetsprovning sprättas sängarna och inspekteras för eventuella skador på fjädrar/lattor och pocketfickor, mellanlager (skumlager över fjäderpaket), sängram eller bottenribbor.

Viktning och betygsättning av testresultat

Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1-5 där 5.0 är bäst och 3.0 godkänt/medel. Betygsättning och viktning av de olika delresultaten görs i samråd med utförande laboratorier.

Betygen för testets olika delmoment viktas samman till ett totalbetyg enligt följande:

A. Ergonomi och komfortegenskaper 60 %

Med bäddmadrass 50 %

  • Tryckfördelning 33 %

  • Elasticitet och stöd för skulderpartiet 33 %

  • Elasticitet och stöd för kroppen 33 %

Utan bäddmadrass 25 %

  • Elasticitet och stöd för skulderpartiet 50 %

  • Elasticitet och stöd för kroppen 50 %

Andningsförmåga 25 %

B. Uthållighet och hållfasthet/tålighet 40 %

Sättning 25 %
Förändring i hårdhetsindex 25 %
Skador efter utmattnings- och stötprovning 50 %

För att uppfylla kraven för Testfakta Verified Quality & Performance krävs att den testade sängen uppnår följande betyg:

  • Ett sammanlagt totalbetyg (sammantaget betyg för moment A och B) på minst 4,0.

  • Ett totalbetyg för moment A (ergonomi och komfort) som är minst 3,57 (3,57 motsvarar laboratoriets gräns för omdömet bra).

  • Ett totalbetyg för moment B (uthållighet och hållfasthet) som är minst 4,0.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.