Fosfor är ett icke-metalliskt grundämne. Fosfater är en grupp kemiska föreningar där fosfor ingår.
Fosfat används bland annat i maskindiskmedel för att binda kalcium- och magnesiumjoner. Dessa påverkar de tensider som ska lösa upp smutsen och då förlorar tensiderna sin verkan.
Fosfat hindrar också till viss del att disken blir smutsig igen och att tvättmaskinen får kalkbeläggningar.
Utifrån ett miljöperspektiv fungerar fosfater som gödningsämne för alger och andra växter när diskvatten släpps ut i sjöar och vattendrag.
– De flesta hushåll är anslutna till ett kommunalt reningsverk som tar hand om det. Men om man har ett enskilt avlopp så går det ut i vattnet, säger Urban Boije af Gennäs.
Kemis förslag
Kemikalieinspektionen, Kemi, har tagit fram ett förslag på uppdrag av regeringen om hur ett sådant förbud skulle kunna se ut. Förslaget innebär att maskindiskmedel för konsumentbruk inte ska innehålla mer än 0,5 procent fosfor, vilket motsvarar två procent fosfat. Än så länge har dock inget hänt på beslutsfronten.
Kemikalieinspektionen anser att, även om en nationell reglering skulle få marginell betydelse för övergödningen i Östersjön så kan beslutet motivera andra Östersjöländer att vidta motsvarande åtgärder.
– Framför allt är det viktigt att fler länder kring Östersjön ser över produkter som innehåller fosfat. Då blir den samlade påverkan på Östersjöns framtid mycket stor. Störst belastning i absoluta tal står Polen för och många där har ju också enskilda avlopp, säger Urban Boije af Gennäs på Kemikalieinspektionen.
Man tror inte heller att diskresultatet kommer att påverkas särskilt mycket, eftersom omställningstiden på fyra år ger möjlighet för forskning och teknikutveckling.
(Källa: Kemikalieinspektionen)