Skydda ditt barn med rätt solmedel

Skydda ditt barn med rätt solmedel

Solskyddsmedel med hög faktor kan skydda sämre än de med lägre faktor. Testfaktas laboratorietest av solskyddsmedel för barn visar vilka märken som du kan lita på.

Mikael Bergling Publicerad: 7 Jun, 2007
Läs senare

mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/7/14411.jpg"/>
jkdfjakö jköajk jklöjkdöaf

För ett litet barn är det extra viktigt att skyddas mot solen. Alltför mycket sol under uppväxten kan i vuxen ålder leda till skadliga hudförändringar, där malignt melanom är den allvarligaste.
– Man bör inte vara i direkt solljus under mer än en halv timme mitt på dagen. Detta gäller oavsett om man ligger och solar eller går på stranden, säger Olle Larkö, som är hudspecialist och professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.
– Bästa solskyddet är i allmänhet kläder, till exempel tröja, byxor, strumpor och keps. Solkrämer är bra som komplement, inte minst på ställen där det är svårt skydda sig på annat sätt till exempel i ansiktet, säger han.
    Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har på uppdrag av Testfakta undersökt solskyddsförmågan hos några vanliga solskyddsmedel för barn samt en vit t-shirt från Hennes & Mauritz.
SP:s personal har i laboratorier undersökt solskyddsmedlens förmåga att hindra solens UVA- och UVB-strålar att tränga in i huden, både direkt efter insmörjningen och efter tre timmar.
Enligt testet skyddar samtliga solkrämer bra mot UVB-strålning, även flera timmar efter att kroppens smorts in.
När det gäller UVA-strålning är det betydligt större skillnader mellan de olika produkterna, även om de flesta har förbättras jämfört med 2005 då vi gjorde en liknande undersökning.
Bäst skydd direkt efter solskyddsmedlet smorts in på kroppen ger Garnier Ambre Solaire Kids och ACO:s båda solkrämer.
Sämst av de testade medlen är CCS Bamse faktor 15 som efter tre timmar i solen blockerar 75 procent av strålarna, jämfört med 86 procent direkt efter insmörjning.
    Testet visar också att man inte enbart skall förlita sig på den deklarerade skyddsfaktorn. ACO solkräm med faktor 16 ger till exempel ett bättre skydd än CCS Bamse med skyddsfaktor 30.
Den som vill ge sitt barn ett bra skydd bör även tänka på att vara frikostig vid insmörjningen.
    Använder man kläder som solskydd ska man tänka på att skyddet varierar mellan olika plagg, berättar professor Olle Larkö. Ett par jeans till exempel, har en väldigt hög solskyddsfaktor medan en t-shirt ger ett ganska dåligt skydd.
Avgörande är hur tätt vävt tyget är, vilket enkelt kan kontrolleras genom att plagget hålls upp mot ljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt.
Det är noterbart att tröjan från HM bara skyddar mot 71 procent av UVB-strålningen och 76 procent av UVA-strålningen, vilket är betydligt sämre än de flesta av de testade solskyddsmedlen.
Det finns såväl fysikaliska som kemiska solskyddsmedel. Några är dessutom både och.
ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/7/14366.jpg"/>– Är barnen under två år bör man använda fysikaliska solskyddsmedel. Kemiska solskyddsmedel kan absorberas i kroppen. Det finns en diskussion om huruvida små barn kan bryta ned dem. Jag tycker att det är dumt att riskera något och rekommenderar därför fysikaliska, säger professor Olle Larkö.
Med fysikaliska solskyddsmedel är det dessutom enklare att se var på kroppen man har smörjt och var man har missat eftersom krämen inte går in i huden lika fort.
    Sex av de testade solskyddsmedlen får maxbetyget fem. Garnier Ambre Solaire Kids och ACO:s båda krämer skyddar i det närmaste lika bra mot solens strålar. Garnier blir testvinnare tack vare ett något bättre totalresultat.

Tänk på det här:

  • Barn under 6 månaders ålder bör inte utsättas för direkt solljus.
  • Hatt och tröja är ett måste när barnet leker på stranden.
  • Det bästa solskyddet är gratis - se till att barnen leker i skuggan eller helst inomhus mitt på dagen.
  • Det är kul och skönt att leka i poolen - men vattnet skyddar inte mot UV-strålningen.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.