Satsa på rätt kort för resan

Satsa på rätt kort för resan

Att resa på kredit är inget som konsumentrådgivare brukar rekommendera. Men att däremot betala sin resa med kreditkort har definitivt sina fördelar: – Har du till exempel betalt flygbiljetter på ett kreditkort finns det möjlighet att få pengarna tillbaka av kortföretaget om flygbolaget råkar gå i konkurs, säger Fredrik Nordquist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Kristina von Dolwitz Publicerad: 2 Aug, 2013
Läs senare

Knappt är semestern över innan det är dags att boka höstens och vinterns resor. Att betala biljetter och hotell med kort är det vanligaste. Men vilket typ av kort du använder kan vara viktigare än du tror:

– Betalar du med kreditkort faller köpet under Konsumentkreditlagen. Det innebär att om du kan bevisa att du inte fått den vara eller tjänst du betalat för så kan du med stöd av lagen begära att få pengarna tillbaka av kortföretaget säger Fredrik Nordquist.

Men det gäller bara om du handlar på kredit på kortet och betalar t ex via faktura i slutet av månaden. Är kortet ett debetkort – där köpesumman dras direkt från ditt konto – så gäller inte lagen. Då är det upp till din bank och vilket avtal banken i sin tur har med kortföretaget. Men det finns ingen lag som håller rättsligt vid en tvist.

– Det kan vara svårt att skilja de här korten åt. Alla kort har ju kortföretagens symboler på sig och korttyperna kallas lite olika. Men det som gör ett kreditkort till ett kreditkort är just att du betalar i efterskott till en kreditgivare, säger Fredrik Nordquist.

Om du handlar med kreditkort har kreditkortsföretaget ett solidariskt ansvar med säljaren om du t ex inte får det du betalat för. Med det menas att du som kund lika gärna kan kräva rättning av kreditkortsföretaget om det är svårt att ha få kontakt med företaget du handlat av.

Men det behöver inte handla om något så drastiskt som en konkurs för att det ska bli fel. Om hotellet eller biluthyrningsfirman debiterar ditt kort för saker du aldrig köpt eller skador du aldrig orsakat så kan det också bli lättare att få tillbaka pengarna om du använt ett kreditkort.

– Det är inte säkert att du får rätt – men du hamnar helt klart i ett bättre läge om du handlat med ett kreditkort, menar Fredrik Nordquist.

Det gjorde Anna Lidskog när hon bokade hyrbil i Italien i januari förra året. Väl hemma råkade hon få syn på att hyrbilsfirman debiterat hennes kort med ytterligare ett belopp utan att ha skickat någon extra räkning. Att få klarhet via hyrbilsbolaget var svårt. Det skulle handla om en skada men någon specifikation kom inte.

Annas kortföretag hjälpte henne att reklamera kortköpet och frös räkningen tills vidare:

– Sen gick allt väldigt fort. Plötsligt var kreditkorts-räkningen korrigerad och bilfirman bad till och med om ursäkt för att det blivit fel.

I Annas fall flyttade banken fram förfallodagen på hennes kreditkorts-räkning tills feldebiteringen var utredd.  Om det var ett debetkort hon betalat med, hade hon däremot fått ligga ute med pengarna tills felet blivit uppklarat.

Fredrik Nordquist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå använder både debetkort och kreditkort under sina resor:

– Resa, hotell och mat betalar jag med kreditkort. Däremot tar jag ut kontanter med debetkortet. Det blir billigare så.

Fakta

Liten ordlista om kontokort

Bankkort/debetkort: Typ av kontokort där varje köp eller automatuttag dras från pengarna på ditt konto.

Betalkort/kreditkort: Ett kontokort där du handlar på kredit. Alla köp eller automatuttag läggs på en faktura som du betalar efter någon månad. Om det är ett kreditkort har du ett skuldkonto som löper med ränta. Då kan du dela upp betalningen på längre tid men betalar skuldränta under tiden. I dag är många kontokort en blandning mellan betal- och kreditkort.

Kortföretaget tillhandahåller ett betalningssystem. De största på marknaden idag är Visa och Mastercard.

Kortutgivare är ett finansiellt institut, oftast din bank. Kortutgivaren är i sin tur ansluten till ett kortföretag.

Kortreklamation gör du till din bank/kortutgivare om du anser att ett kortköp är fel. Det ska du göra så snart som möjligt. De flesta kortutgivare har förtryckta blanketter för ändamålet på sin hemsida. Se till att spara kvitton och annat som styrker din version.

I kortvillkoren kan du läsa vad som gäller för just ditt kort. Här finns t ex uppgifter om vad det kostar att göra ett kontantuttag utomlands och bankens valutaväxlingspåslag, d v s hur mycket banken tar betalt för att växla in det du köpt i utländsk valuta till svenska kronor.

Källa: Konsumenternas Bank- och finansbyrå

 

Stora skillnader på vad korten kostar

Debetkort
Årsavgift: 0 - 360 kr
Automatuttag, Sverige: 0 - 15 kr
Automatuttag inom EU (EURO): 0 - 15 kr
Automatuttag utanför EU: 0 kr - 40 kr
Valutaväxlingspåslag: 0 - 1,75 %

Kreditkort
Årsavgift: 0 - 6 000kr
Automatuttag, Sverige: 0 - 40 kr
Automatuttag inom EU (EURO): 0 - 40 kr
Automatuttag utanför EU: 0 - 40 kr
Aviavgift: 0 - 29 kr
Valutaväxlingspåslag: 0 - 2 %
Maximal räntefri period: 40 - 60 dagar
Kreditränta: 6 -  20 %

Prisuppgifterna är hämtade från Konsumenternas Bank- och finansbyrås hemsida, www.konsumenternas.se. Uppgifterna uppdateras en gång per kvartal och kan därför skilja något från verkligheten. 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.