Dubbelförsäkra dig inte vid resköpet

Dubbelförsäkra dig inte vid resköpet

Att teckna extra reseförsäkring är ofta onödigt eftersom du har skyddet via din bank. Men hur mycket du kan få tillbaka beror på vilken bank du har.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 31 Okt, 2014
Läs senare

Att boka en vinterresa för hela familjen mitt i influensatider kan kännas nervöst. Och när rutan med frågan om du vill ha avbokningsskydd plötsligt poppar upp precis innan du ska ”okeja köpet” är det inte alltid lätt att hålla sig kall. Någon hundralapp extra per person är inte så mycket i relation till totalpriset för resan.

Men i många fall är detta helt onödigt eftersom du redan har skyddet via din bank och din hemförsäkring.

– Många tänker nog att de vill ha extra trygghet. Men det innebär att du betalar för något två gånger. Den enda som tjänar på det är försäkringsbolaget, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

De flesta banker har avbokningsskydd upp till vissa belopp så länge du köper resan med ditt kort, via internetbanken eller på ditt bankkontor. Hur stora beloppen är beror på vilken bank du har. Handelsbanken täcker till exempel resekostnader för upp till 25 000 kronor per person medan Nordea, SEB och Swedbank bara täcker upp till 15 000 kronor.
– Kolla alltid med din bank vad som gäller och vilka som omfattas av skyddet. Oftast handlar det om familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress samt barnbarn.
– Om du vill bjuda en vän på en resa är det därför bättre att föra över pengar till kompisens konto och att hon eller han betalar med sitt eget kort för att få skyddet.

Avbeställningsskydd ingår även i alla större hemförsäkringar. Tvingas du ställa in en dyrare resa där inte kortförsäkringen täcker hela beloppet går det att komplettera med skyddet i din hemförsäkring. Det går alltså att slå ihop båda skydden och på så sätt få upp ersättningen.

 Samtidigt vill inte Gabriella Hallberg förkasta resebolagens tilläggsförsäkringar helt och hållet. För vissa människor och vid vissa tillfällen kan de fylla en bra funktion.
– De ersätter inte bara högre belopp utan kan också ge ett vidare skydd där du till exempel kan boka av resan även då den du ska besöka blir akut sjuk eller om du måste avbeställa på grund av en plötslig tjänsteresa.

En extra reseförsäkring kan också ge ersättning för andra saker du skulle ha utnyttjat under resan som till exempel hotellnätter, en konsert eller en fotbollsmatch. I vissa fall kan man till och med få ersättning för hela resan om själva syftet med den försvinner.
– Jag har varit med om en konsument som hade biljetter till en konsert med Michael Jackson i London. Plötsligt dog Michael Jackson och konserten ställdes in. Som tur var hade han en bra reseförsäkring som täckte alla kostnader för resa och boende.

Den vanligaste anledningen till att ställa in en resa är ändå att du eller någon i din familj blivit hastigt sjuk. Då måste du kunna uppvisa ett läkarintyg där läkaren avråder från resan. Vissa resebolag kan kräva att läkaren använder sig av deras eget läkarintyg, vilket är bra att ta reda på innan.

– Oftast är det väldigt strikta regler för vad som räknas som ”akut sjuk”. Har du en kronisk sjukdom, oavsett om den är fysisk eller psykisk, så måste man ha varit symtomfri minst sex månader innan resan för att skyddet ska gälla.

Gabriella Hallbergs råd är att tänka igenom förutsättningarna i god tid innan man beställer en resa. Vad kostar resan? Vad har du för skydd via bank och hemförsäkring? Vem köper resan och på vilket sätt? Hur ser skyddet för dina medresenärer ut? Vad ska jag göra och på resan? är några frågor man bör ställa sig.

– Det behöver inte vara så krävande men gör att du slipper onödiga eller oväntade kostnader, säger hon.

Fakta

Så ser skyddet ut hos din bank

 

Handelsbanken
Belopp: Täcker 25 000 kronor per försäkrad person eller totalt 75 000 kronor för alla försäkrade. 100 000 kronor om du betalat med Platinumkort.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste betalas med kort, via ditt konto, privatgiro eller på bankkontor.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma). Även andra medresenärer som har kort i Handelsbanken.

Nordea
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per kort/familj med Nordeas kreditkort. 20 000/60 000 med Nordea Gold.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste vara betald med kort eller via internet/telefontjänst i Nordea.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år).

SEB
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per familj.
Krav: Mer än 75 procent av resan måste betalas med kort eller via direktbetalningar från ett av dina konton i SEB.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma och barnbarn). Även andra medresenärer som har kort i SEB.
 
Swedbank
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per familj med bankkort. 30 000/90 000 kronor vid betalning med betal- eller kreditkort.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste betalas med kort, via bankgiro, internetbetalning eller direktbetalning via ditt bankkonto. 
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma). Även andra medresenärer med kort i Swedbank.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.