Mobiler klarar svensk vinter olika bra visar test

Mobiler klarar svensk vinter olika bra visar test

Problem med mobilen när det är kallt ute? Du är inte ensam. Men det skiljer mycket mellan olika telefonmärken, visar Testfaktas Test. Foto: Shutterstock.
Testfakta har testat vilken telefon som klarar sig bäst när kylan slår till. Även stöttålighet och vattentäthet testades. Foto: Rikard Khilström
Laboratorietest

Telefonernas batterikapacitet kan minska med hela 40 procent när kylan slår till. Och vissa slutar helt enkelt att fungera. Men det skiljer mycket mellan olika modeller, visar Testfaktas test. 

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 3 Dec, 2018
Läs senare

Under förra vinterns köldknäppar var det många som drabbades av problem med sina mobiltelefoner. Inför årets vintersäsong har Testfakta jämfört hur sex populära modeller klarar sig när temperaturen sjunker. Vi har utmanat telefonerna med riktigt låga temperaturer, men redan vid ett normalt vinterklimat händer det saker.

[PDF]  

När det tyska laboratoriet PZT först mäter telefonernas batteritid i rumstemperatur och sedan vid -10 grader förlorar Sony Xperia XZ3 närmare 40 procent av sin kapacitet. Samsung Galaxy S9+ och Apple iPhone XS går ned med 27 respektive 26 procent. Klart bäst batteri vid kyla har Nokia 7 Plus som bara minskar med 10 procent. 

– Det handlar dels om batteriernas kemiska sammansättning och dels om själva tekniken i telefonen, säger testledare Thorsten Kurtzner, testledare vid PZT.

Men att utnämna den finska telefonen till köldtåligast går inte. När temperaturen sjunker ner mot -20 grader blir Nokia slö och fungerar inte som den ska. Och vid -30 fungerar den inte längre. Det kan jämföras med Samsung, Sony och Motorola som går att använda även vid mycket låga temperaturer.



– Samtidigt handlar det här om extrema förhållanden. Och skulle telefonen lägga av räcker det med att förvara den under jackan nära kroppen en stund för att den ska börja fungera igen, säger Thorsten Kutzner.



Kanske är försämrad batterikapacitet och funktion vid kyla något vi tvingas leva med. Företagen verkar på en internationell marknad där vårt nordiska klimat inte är högsta prioritet. Apple, Samsung och Huawei lovar till exempel bara att deras telefoner fungerar som de ska från 0 grader och uppåt.



Men om nu telefonen laddar ur snabbt är det en fördel om den också går att ladda upp inom en rimlig tid. Och här skiljer det också mycket mellan modellerna när vi laddar dem med den laddare som medföljer.

Snabbast laddar Huawei som uppnår 26 procent av sin batterikapacitet på femton minuter trots att den har testets största batteri. Det kan jämföras med Apple som bara uppnår 11 procent under samma tid, med ett mycket mindre batteri.

– Det beror helt enkelt på att Apple skickar med en för klen laddare, vilket innebär att det inte går att utnyttja telefonens snabbladdningsfunktion, säger Thorsten Kutzner.



Iphone-ägare som vill ladda upp sin telefon snabbare måste köpa till en kraftfullare laddare för cirka 600 kronor.



Förutom kyla består svenska vintrar även av en hel del blöta. Den som vill vara säker på att telefonen klarar en stund i en vattenpöl ska inte välja Motorola eller Nokia. Däremot visar sig Nokia vara extremt stöttålig. Trots upprepade fall från två meters höjd fick den vare sig allvarliga synbara skador eller försämrad funktion. Motorola och Huawei däremot slutade helt att fungera redan efter ett fall från en meter.

– Nokia är förvånansvärt robust och stöttålig jämfört med flera andra telefoner i testet, säger Thorsten Kutzner.



Högst totalbetyg i Testfaktas test får ändå Samsung. Den har inte det köldtåligaste batteriet men fungerar i extremväder, är vattentät och hyfsat stöttålig.

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta undersökt hur bra sex mobiltelefoner klarar av att hantera kyla, vatten, stötar (vid fall) och hur snabbt de laddar upp sig med den laddare som följer med. 

Tålighet mot kyla (40%)

Batteri: 
Laboratoriet har mätt hur mycket mobilernas batterikapacitet försämras i kyla jämfört med rumstemperatur. Mobilerna laddades till 100% och placerades i en klimatkammare i +20°C med ett spel i gång. Därefter mätte laboratoriet tiden fram till att mobilerna stängdes av på grund av batteribrist. Mätningen gjordes ytterligare en gång men vid -10°C och mobilens försämrade kapacitet utifrån speltiden beräknades. 

Funktionalitet:
De rumsvarma mobiltelefonerna (+20C) placerades i en klimatkammare med en temperatur på  -10°C under 15 minuter. Därefter kontrollerade laboratoriet om följande funktioner fungerade: telefon, sms, kamera och navigation (Google Maps). Provningen upprepades vid  -20°C och -30°C. 

Stötar vid fall (30%)
Mobilerna tappades mot en stålplatta från 0,5 meter, 1 meter, 1,5 meter och 2 meters höjd i följande ordning: baksida ned, framsidan ned och sidan nedåt. Efter varje provning kontrollerade laboratoriet att mobilerna fortfarande fungerade och om de fått några allvarliga synliga skador. 

Tålighet mot vatten (20%)
Laboratoriet sprayade mobilerna med vatten från alla håll under 5 minuter. Funktionaliteten kontrollerades direkt efteråt och fram till fyra dygn efteråt. 

Mobilerna placerade i vatten med en meter vattentryck under 5 minuter. Funktionaliteten kontrollerades direkt efteråt och upp till en vecka efteråt. 

Laddhastighet (10%)
Laboratoriet mätte tiden det tar att ladda batteriet fullt samt hur mycket batterikapacitet som uppnåtts efter 15 minuters laddning. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.