Välj rätt underställ i vinter

Välj rätt underställ i vinter

Fyra underställströjor av olika material hänger på en trädgren.
Ull, syntet, bambu eller siden? Testfakta har jämfört och synat några påståenden om materialen. Foto: Lotta Hedin

Klädlagret närmast kroppen är A och O för den som vill hålla värmen. Men det finns flera löften som du bör se upp med. Testfakta guidar till rätt underställ.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 7 Jan, 2019
Ta bort

Med ett bra underställ närmast kroppen blir det betydligt behagligare att vara ute den här tiden på året. Men vilken sort ska man välja? Testfakta har jämfört underställ i ull, syntet, bambu och siden. Slutsatsen är att det gäller att tänka till innan du slår till. Som framgår av tabellen nedan har de olika materialen olika för- och nackdelar.

[PDF]

Det finns också flera påståenden om underställ att se upp med i butiken:

Undvik kläder med antibakteriell behandling
Många underställsanvändare har upplevt problem med att särskilt syntetunderställ börjar stinka svett efter ett antal användningar. Det är inte så konstigt - i studier har det visat sig att vissa bakterier trivs och kan bita sig fast bättre i syntetmaterial än i till exempel bomull.

För att tackla problemet började flera tillverkare behandla plaggen med antibakteriellt silver. Men en undersökning som Svenskt Vatten genomförde i höstas visar att det miljöskadliga medlet som används släpper från kläderna i tvätten. Dubbelt dåligt – både ur miljösynpunkt och för att den önskade funktionen också försvinner snabbt.

Tro inte på allt du hör om bambu
Kläder av bambufibrer marknadsförs ofta som naturligt antibakteriella, vilket ska förhindra dålig lukt. Men påståendet stämmer inte. Enligt Desiré Rex, textilingenjör på RISE (f.d. Swerea IVF), är det viskos av bambufibrer i underställen, även om det ofta bara står bambu. För att framställa viskos bryts råvaran ner på molekylnivå.

– Den ursprungliga bambuplantan har antibakteriella egenskaper, men de egenskaperna förs inte över till de färdiga plaggen, Säger Desiré Rex.

Att bakterier inte trivs lika bra i viskostyger som i syntetmaterial har man kunnat se i tester.

– Men det är inte tack vare något ämne i bambu, det gäller för all viskos och har troligen att göra med ämnen som används under framställningen.

Ur miljösynpunkt finns det dock andra positiva saker med bambu. Den kräver långt ifrån lika mycket vatten som bomull och kan odlas utan konstgödsling eller besprutning.

Tänk på helheten om du vill köpa hållbart
Vilket underställ är då mest miljövänligt? Är det kanske det av bambufibrer? Eller siden? Eller ett i ekologisk och så kallad mulesing-fri ull? Tyvärr finns det inga enkla svar.

Enligt Ebba Magnusson, textilexpert på Naturskyddsföreningen måste man titta på hela produktionskedjan.

– Hur de ursprungliga fibrerna är framställda är bara en del. Man behöver väga in alla processer som hur fibrerna behandlas, hur materialet stickas och hur det färgas, säger Ebba Magnusson.

Naturskyddsföreningen rekommenderar därför konsumenter att välja plagg som är miljömärkta med Bra Miljöval, Svanen, GOTS eller EU-blomman.

– Det är enda gången man som privatkonsument kan veta att någon granskat hela kedjan, säger Ebba Magnusson.

Ur hållbarhetssynpunkt är det också viktigt att prioritera kvalitet och köpa kläder som fungerar bra och håller för att användas länge.

Så testade vi:

Underställen har testats under svettig utomhusträning (löpning/mountainbike) med efterföljande nedvarvning, även det utomhus. De har också burits under vanliga kläder under lugn promenad varvat med stillastående utomhus, samt behållits på under de vanliga kläderna inomhus.

Svenskt Vattens rapport om silver i sportkläder

• Svenskt Vatten testade 15 plagg i laboratorium. Samtliga var på något sätt märkta som luktfria (exempelvis ”förhindrar lukt”, ”motverkar dålig lukt”eller ”anti-odör”). Nio av 15 innehöll silver, enligt analysen.

• Läckage förekom från samtliga silverbehandlingar av träningskläder. Läckaget var mellan 31 och 90 procent efter 10 tvättar.

• Klädmärkena slarvar med märkning. Om plagg behandlats med silver eller andra antibakteriella ämnen måste det skrivas ut på plagget, och det ska stå vilket det aktiva ämnet är. Men ämnena förekom i kläder utan att det stod på dem.

• Enligt Svenskt Vatten bör konsumenter undvika att köpa ”luktfria” kläder så länge de är osäkra på om de innehåller silver. Fråga alltid i butiken.

• Rapporten presenterades i oktober 2018.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.